Окончателно: Италия придобива библиотеката на Умберто Еко от 30 000 тома

Умберто Еко в библиотеката си. Снимка: видеокадър

Умберто Еко, професорът с много дарби, несравним романист и най-големият защитник на четенето, почина от рак на 19 февруари 2016 г. „Който не чете на 70-годишна възраст, ще е живял самотно. Който чете, ще е живял 5000 години. Четенето е безсмъртие наобратно“, пише той. До такава степен, че се радва че книгите му се пиратстват и че могат да се четат навсякъде по този начин, пише „Актюалите“.

Въпросът е как да се организира това предаване на наследството от книги, което той оставя след себе си. Тук е включена Bibliotheca semiologica Curosa, lunatica, magica et pneumatica, съдържаща 1200 древни книги, която ще отиде в Националната библиотека „Брайдензе“ в Милано. Останалата част ще бъде поверена на Болонския университет след тригодишни преговори, които най-накрая приключват.

Еко, който се представя за философ и пише романи само през уикендите, е роден в Александрия през 1932 г. Прекарва част от живота си в Торино, след което се премества в Милано: градът служи за декор на „Махалото на Фуко“ (1989 г.), една от най-известните му творби. Но очевидно ще остане известен с „Името на розата“, преведена на 40 езика и продадена в над 50 милиона екземпляра.

В съобщение за пресата италианското Министерство на културата информира, че процесът на придобиване и даряване на библиотеката, започнал през 2018 г., вече е приключил. „Държавата ще гарантира нейното опазване, развитие и използване за студенти и учени. Научен комитет от петима членове, двама от които са назначени от наследниците на Еко, а двама – от министерството, ще отговаря за установяването на мерките за опазване. Това ще осигури и единство в цифровия достъп.“

Франческо Убертини, ректор на Болонския университет, се радва: „Развълнуван съм, защото това означава, че библиотеката и архивите ще дойдат в Университета. Това означава, че тя ще предостави всички необходими инструменти за академичните среди и по-специално за всички, които са част от Центъра за изследвания на творчеството на Еко. Когато си представиш в тези стени произведенията, които писателят е могъл да прелиства, да разглежда и да коментира, ти се завива свят.“ Според ректора има „голям континент, който трябва да бъде изследван, и ние ще изградим лаборатория, за да може това изследване да се осъществи“. И накрая, това е завръщане у дома за Еко: като преподавател той е прекарал в Болоня много години.

След като подробностите по договора са уредени, настъпва моментът за физическото прехвърляне на томовете. Предварително се вземат предпазни мерки, за да се гарантира, че то ще протече гладко.

По повод на снимките на документалния филм „Умберто Еко, за паметта. Разговор в три части“, през 2015 г. режисьорът Давиде Ферарио получава достъп до дома на Умберто Еко и до личната му библиотека. Лабиринт от коридори и рафтове и пещера на Али Баба, за която всеки читател мечтае. Можете да го проследите във видеото по-долу.

 

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.