Украйна ще накара Русия да плати висока цена с хиляди убити при евентуално нападение

Руски патрул в Крим. Снимка: нюзру

Въоръжените сили на Украйна са значително превъзхождани като жива сила и техника от тези на Русия, но могат да се противопоставят, оказвайки в някаква степен такава съпротива, че да принудят руския президент Владимир Путин да плати цена от хиляди руски жертви за всяка нова инвазия. Западни военни анализатори твърдят, че армията на Украйна е по-добре обучена и екипирана, отколкото през 2014 г., когато Русия превзе Кримския полуостров без бой, и е силно мотивирана да защитава сърцето на страната.

Затова според тях е много малко вероятно Путин да обмисля пълно завладяване на Украйна. Няма да видим гигантска червена стрела, която да премине през Украйна. Не вярвам, че руснаците имат възможност просто изцяло да завладеят Украйна и да превземат цялата страна, а и не мисля, че искат да го направят, смята Бен Ходжис, пенсиониран американски генерал-лейтенант, който сега работи в Центъра за анализи на европейската политика.

Според него, а и други, възможният вариант е, че Русия може да навлезе на юг и на запад от украинския регион Донбас – вече контролиран от проруски сили – за да го свърже с анексирания Крим и Черно море. Но дори и тази по-ограничена цел ще доведе до големи руски загуби.

Симон Веземан, специалист по въоръженията в Стокхолмския международен институт за проучване на проблемите на мира, заяви, че мащабът на съпротивата срещу всяко нахлуване ще надхвърли всичко, с което Русия се е сблъсквала в предишни военни операции в Чечения през 90-те години на ХХ век или в кратката война с Грузия през 2008 г.

Да, тя може да победи, да речем, голяма част от украинските сили, но опитайте се да нахлуете в страна като Украйна, с население, което е категорично против вас, въоръжено е до зъби и където повечето мъже имат поне основна военна подготовка. Навлизате в район, който е Чечения, умножена по 10, или Грузия, умножена по 30. Това няма да е лесна задача. И после трябва да се защитавате като президент пред собственото си население, че през първите няколко дни сте загубили 10 000 войници, защото сте бил достатъчно глупав, че да подкрепяте бунтовниците в Донбас. Не мисля, че това ще намери добър отзвук в Русия, коментира Веземан.

Украйна твърди, че 92 000 руски войници са разположени близо до нейната граница, а САЩ заявиха, че руско нахлуване със сили с численост от 175 000 души може да има още през януари.

Москва отрича да застрашава съседката си и казва, че може да мести своите войски на собствената си територия както намери за добре. Тя казва, че вижда заплаха в засилващите се връзки на Украйна с НАТО – към която Киев се стреми един ден да се присъедини, и настоява за гаранции за сигурност от Запада, за да се потуши кризата.

СТРЯСКАЩИ ЦИФРИ

По отношение на живата сила и оръжията аритметиката е мрачна за Украйна. Руската армия от 280 000 души е два пъти по-голяма от тази на Украйна, а общите ѝ въоръжени сили от 900 000 души са повече от четири пъти по-големи. Нейните 2840 танка са повече от украинските с повече от 3:1 според базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания (IISS). От 2010 г. до 2020 г. Украйна утрои бюджета си за отбрана в реално изражение, но общите ѝ разходи за отбрана миналата година възлизат едва на 4,3 млрд. долара или едва на 1/10 от тези на Русия.

По отношение на противовъздушната отбрана и електронната война между двете сили има огромна разлика. Трудно е да си представим, че Украйна не може да бъде напълно смазана от въздуха. Русия ще се стреми да използва превъзходството си в електронната война, за да парализира командването и контрола на противника си и да прекъсне комуникациите с полевите части, сподели Йохан Мишел, изследовател от IISS.

Но бойният опит на Украйна в Донбас и нейната въздушна отбрана с малък обсег и противотанково въоръжение – което включва ракети „Джавелин“, доставяни от САЩ – ще помогнат за забавяне на руското настъпление. „Това няма да е лесна задача, защото все още има голям брой (украински) войски. По-голямата част от тях са добре мотивирани, така че те вероятно ще се бият до последно“, добави Мишел.

Дори победена, Украйна може да „отвори склада си с оръжие“, да въоръжи населението и да остави руснаците да се изправят пред един вид партизанска война, което би направило болезнено задържането на завладяната територия. Не бих искал да бъда шест месеца в който и да е район, който руснаците биха завзели, каза той.

Путин вероятно ще се сблъска със скрупулите на собствената си общественост, че води война срещу друга славянска нация, както и със силни антируски настроения в Украйна. Бившият американски генерал-лейтенант Ходжис заяви, че макар данните за числеността на армията ѝ да са срещу Украйна, „както знаете от историята, войната никога не е само математика. Украинското население ще бъде все по-враждебно настроено, колкото по на запад отиват руските сили. Това ще струва много, много скъпо на руските сили. Наградата, печалбата ще трябва наистина да си струва, за да запази на Путин подкрепата на собственото му население“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.