Британски учени: Българската мусака е специалитетът с най-висок разход на CO2

Българска мусака. Снимка: гозбите

Мусаката, приготвена с 90% говеждо месо, е специалитетът с най-висок разход на CO2. Проучване изчислява въглеродния отпечатък на най-често приготвяните европейски ястия. Други рецепти с говеждо месо, като фламандската карбонада или гулаша, логично са много енергоемки.

 

Европейските специалитети под микроскоп

 

Някои рецепти оказват по-голямо или по-малко въздействие върху околната среда. Това е заключението на британско проучване, проведено от Uswitch. Анализът включва най-популярните ястия в Европа.

 

Въз основа на съставките, предложени от BBC Good Food за всяка рецепта, въглеродните емисии на всеки специалитет бяха изчислени с помощта на онлайн калкулатора MyEmissions – платформа, в която можете да въведете всяко ястие или да посочите съставка, за да разберете въздействието му върху околната среда.

Говеждото месо повишава въздействието върху околната среда

 

Приготвянето на мусака изразходва толкова енергия, колкото и шофирането на 47 километра, показва проучването. Това е така, защото съдържа говеждо месо.

 

Животновъдството е отговорно за 15% от емисиите на парникови газове. Затова не е изненадващо, че рецептите в началото на списъка са с говеждо месо.

 

Начело е българският вариант на мусаката. С отделянето на 11,971 грама CO2 на порция, тя се различава от гръцката рецепта по наличието на картофи. Въглеродният отпечатък на последната се изчислява на 2,450 грама CO2. По-благоприятен въглероден отпечатък, който се дължи на наличието на патладжани.

 

На второ място се нарежда фламандската карбонада, която отделя 11, 202 грама CO2, а трети е немският гулаш – 8, 055 грама CO2.

Десетте европейски ястия с най-много емисии на CO2 (в грамове):

1. Българска мусака (11,971)

2. Фламандска карбонада (11,202)

3. Немски гулаш (8,055)

4. Португалска франсезиня (6 260)

5. Латвийски котлети (3 877)

6. Финландски макаронилатико (запеканка с макарони) (2,552)

7. Гръцка мусака (2,450)

8. Британски фиш енд чипс (2 021)

9. Ирландски кодъл (или дъблинска тенджера) (1,487)

10. Испанска фидеуа (1,320)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.