САЩ и Русия: Все пак ще започне диалог през януари

Официални представители на САЩ и Русия потвърдиха, че след новогодишните празници ще започнат да обсъждат ситуацията около Украйна, която остава напрегната вече почти два месеца. Намерението на САЩ и Русия да продължат диалога дава надежда, че следващата година ще бъде по-добра. Това сочат и прогнозите на инвестиционните банки, които предполагат отпадане на санкциите и постепенно разрешаване на ситуацията около Украйна, пише The Bell.

Русия и САЩ ще проведат преговори по въпросите на сигурността на 10 януари, съобщиха днес чуждестранните агенции, като се позоваха на неназован американски служител. Той заяви, че два дни след това, на 12 януари, вероятно ще се проведе среща между Русия и НАТО, а на 13 януари – среща между Русия и ОССЕ, в която ще участват САЩ и редица европейски държави.

По време на разговорите между САЩ и Русия ще бъдат обсъдени контролът на ядрените оръжия и напрежението около Украйна, съобщи източникът. „Когато седнем на масата за преговори, Русия ще може да изложи своите опасения, а ние ще изложим нашите – по отношение на руските действия. Ще има области, в които можем да постигнем напредък, и области, в които няма да постигнем съгласие. Това е същността на дипломацията“, цитира думите му АФП.

Руското външно министерство потвърди, че разговорите със САЩ може да се проведат на 10 януари, а с НАТО – на 12 януари, но все още не е постигнато окончателно и пълно споразумение.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че говорителят на американската администрация е назовал Украйна и контрола върху въоръженията като теми на разговорите. Според него това са твърде абстрактни теми; Русия ще настоява за обсъждане на проект на двустранен договор за гарантиране на сигурността със САЩ и проект на многостранно споразумение с НАТО. В средата на декември Москва изпрати предложения по темата до САЩ и НАТО.

Заплаха от нови санкции

Ескалацията на ситуацията около Украйна се превърна в основна тема през последните седмици. Дори разговорите между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън не помогнаха. След тях Москва постави свои условия за разрешаване на „кризата около Украйна“.

Те бяха под формата на проектоспоразумения със САЩ и страните от НАТО, някои от които очевидно е невъзможно да бъдат изпълнени. Основното оръжие на САЩ по време на ескалацията през ноември-декември бяха предупрежденията за санкциите, на които ще бъде подложена Русия в случай на нахлуване в Украйна.

Най-лошият сценарий около Украйна, описан от експертите, интервюирани от The Bell, предвижда пряк военен сблъсък и възможно най-строгите санкции – замразяване на „Северен поток“ и отказ от внос на руски петрол. Затова е добра новина, че страните решиха да започнат новата година с преговори.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.