„Мемориал“ – хроникьор на репресиите в Русия: от Сталин до Путин

„Чуждестранен агент“ – надпис на стената на „Мемориал“. Снимка: нр

Емблематичната руска неправителствена организация „Мемориал“ документираше в течение на три десетилетия сталинските чистки, а после и репресиите в днешна Русия на Владимир Путин, след което сама стана тяхна жертва.

Руският Върховен съд постанови вчера закриването на „Мемориал“ заради нарушения на оспорван закон за „чуждестранните агенти“ – политическо решение според тази НПО.

С ликвидирането й, властта на Путин изглежда цели да нанесе последния удар на организацията, превърнала се в символ на демократизацията от 90-те години на миналия век. И това се случва в края на 2021 г., една година, белязана вече от репресии по всички направления срещу критиците на Кремъл. Трийсет години „Мемориал“ неуморно призоваваше и настояваше Кремъл да действа, с което си навлече неприязънта на много висши служители, както и наказателни мерки, стигнали дори до убийство.

От сталинските престъпления до зверствата в Чечения – организацията, създадена през 1989 г. от съветски дисиденти, сред които бе лауреатът на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров, спечели авторитет с прецизните си разследвания.

В едно от последните си проучвания през март организацията разкри самоличността на бойци от тайнственото паравоенно формирование „Вагнер“ и подаде срещу тях иск, като ги обвини във военни престъпления в Сирия. Според критиците на „Вагнер“ и Запада, групировката действа от името на Кремъл.

Успоредно с това „Мемориал“ поддържаше списък на политическите затворници, осигуряваше им помощ, подпомагайки също така мигрантите и сексуалните малцинства.

„Врагове на народа“

Работата на тази неправителствена организация в Чечения – руска република в Кавказ, сцена на две войни, бе основна част от действията, с които тя си спечели на Запад известност и голям престиж, а през 2009 г. Европейският парламент я удостои с наградата „Сахаров“.

По време на чеченските конфликти през 90-те години на миналия век и първото десетилетие на 21 век сътрудници на „Мемориал“ присъстваха на терена, като документираха жестокостите на руските войници и на местните им спомагателни части.

„Това винаги будеше омраза у властта“, разказа през ноември пред АФП Ирина Шчербакова, която е сред основателите на организацията.

През 2009 г. представителката на тази НПО в Чечения Наталия Естемирова бе отвлечена посред бял ден и разстреляна с куршум в главата в Грозни.

Обвинен по повод убийството, авторитарният чеченски ръководител Рамзан Кадиров нарече в отговор членовете на „Мемориал“ „врагове на народа“.

През 2018 г. нов инцидент стана причина неправителствената организация да се изтегли от Чечения – шефът на местния й офис Оюб Титиев бе осъден по дело за наркотици, за което критици на властите казаха, че е било нагласена работа.

Обсебени от паметта

По думите на основателите й, дейността на „Мемориал“ започва далеч преди официалното създаване на сдружението през 1989 г. Целта й тогава е да установи и отдаде почит на милионите забравени жертви на съветските репресии и ГУЛАГ.

През 60-те и 70-те години на миналия век активисти започват да събират данни за тези престъпления нелегално, а после и открито – след перестройката, започната от съветския ръководител Михаил Горбачов.

„Мемориал“ е наследничка на едно движение, прераснало в организация, която не спря да повтаря силно, на висок глас, че е много опасно паметта за диктатурата да се изтрие от колективното съзнание“, резюмира историчката Ирина Шчербакова.

С идването на власт на Путин през 2000 г. тази задача става все по-трудна, защото Кремъл, защитавайки идеята за една интерпретация на историята, която превъзнася могъществото на Русия, омаловажава престъпленията на СССР.

На 9 декември Путин разкритикува дейността на „Мемориал“ с твърдението, че организацията е включила помагачи на нацистите сред жертвите на сталинските репресии в базата си данни с общо три милиона имена. „Мемориал“ отвърна, че става дума за една-единствена грешка и тя вече е поправена.

Прокурорът Алексей Жафяров обвини вчера организацията пред Върховния съд, че „създава лъжлив образ на СССР като терористична държава“ и се опитва „да реабилитира нацистки престъпници“.

„Мемориал“ изобличи и други форми за натиск срещу нея с цел да заглушат гласа й. Така например във връзка с дело, изцяло изфабрикувано според организацията, един от историците й, изследващи сталинските чистки в Карелия (Северозападна Русия) – Юрий Дмитриев, бе осъден на 27 декември на 15 години затвор за „сексуални посегателства“.

През пролетта „Мемориал“ изгуби и процес срещу прокуратурата, в който бе настояла да получи данни за прокурори, разпореждали екзекуции по времето на СССР.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.