Манипулира ли Пекин данните за чистотата на въздуха?

Смог се стеле над площад Тянанмън в Пекин. Китайското правителство отчита все повече дни с чист въздух в града и твърди, че участниците в олимпийските игри нямат повод да се притесняват за здравето си. Снимка: Ройтерс

Оттеглянето на Стивън Спилбърг от поста художествен консултант на олимпийските игри в Пекин беше удар по пиара на спортното събитие. Изявлението на Хайле Гебреселасие обаче, че няма да участва в маратона през лятото, е доста по-сериозно предизвикателство пред организаторите. За разлика от Спилбърг, решението на етиопеца и световен рекордьор в дисциплината няма нищо общо с политиката: Гебреселасие страда от астма и се притеснява, че мръсният въздух в Пекин може да навреди на здравето му по 42-километровата дистанция. (Засега той все още планира да участва в състезанието на доста по-късата дистанция от 10 000 метра). Решението на етиопеца извади на бял свят конфликта между градските власти и един 26-годишен американски консултант по околната среда, който повдига сериозни въпроси за достоверността на официалните данни за замърсеността на въздуха в Пекин.

Стивън Андрюс публикува две уводни статии в азиатската версия на в. Wall Street Journal, в които обвинява Службата за защита на околната среда в Пекин, че манипулира методите, с които изчислява индекса за замърсеност на въздуха в града. Този индекс е особено важен, тъй като въз основа на него се изчислява броят на дните без замърсяване, които са един от основните показатели за способността на града да контролира замърсяването на въздуха. Програмата за отчитане на замърсеността стартира през 1998 година и тогава имаше едва 100 дни без замърсяване. През миналата година те бяха 246. Андрюс обаче твърди, че властите са променили начина на формиране на индекса на замърсеност, премахнали са пунктовете за наблюдение от районите с най-мръсен въздух и така отчитат подобрение, което не отговаря на действителността на затъмненото от смог небе.

Андрюс се сблъскал с увъртането на бюрокрацията около проблемите с околната среда още през 2003-2004 година. Тогава той изследвал пожарите във въгледобивните мини в Китай, за да включи данните в дисертацията си за университета Принстън. Подобни пожари, които се възпламеняват по естествен път или се причиняват от работата в мините, тлеят в целия свят и могат да горят с години като причиняват тежки вреди на околната среда. Андрюс посетил обект в западната китайска провинция Синян, за който властите твърдели, че са потушили огъня. “Реших да отида да видя как са загасили огъня,” разказва той. “Пламъците обаче се виждаха отдалеч и всичко гореше с пълна сила. Те заявиха, че са изгасили пожара и кой би твърдял нещо друго?”

След кратък ангажимент за хуманитарна организация в Африка, американецът се върнал в Китай и опитът му с огъня в Синян го накарал да изследва докладите за замърсеността на въздуха в Пекин. През 2006 и 2007 година Андрюс работил в офиса на Организацията за защита на природните ресурси в Пекин. Той подчертава, че е направил проучването си независимо от организацията, която публикува на уебсайта си изявление, с което се разграничава от изследването му.

Използвайки данните, публикувани официално от Държавната служба за защита на околната среда и на Службата за защита на околната среда в Пекин, Андрюс разкрива как градът е

Типична гледка на една от централните улици в Пекин. Властите планират да ограничат движението на автомобили, за да спрат замърсяването на въздуха и са готови за по-сурови действия, ако набелязаните мерки не дадат нужния резултат. Снимка: Ройтерс

успял да постигне целта си за по-чист въздух. През 2000 година властите спрели да отчита показателите за азотен окис в и ги изключили от формирането на индекса за замърсеност. Вместо това те започнали да измерват азотния диоксид. Американецът подчертава, че промяната в отчитаното вещество може и да не е проблем, но азотният диоксид причинява замърсяване на въздуха в много по-малка степен отколкото азотният оксид.

По подобен начин през 2006 година два пункта за отчитане на замърсеността, които се намирали в райони с натоварено движение и които редовно допринасяли за високите нива на индекса на замърсеност, били изключени от схемата на отчитане. Ако това не беше сторено, през 2006 година Пекин щеше да има 38 дни по-малко с чист въздух и 55 по-малко през миналата година. Андрюс отбелязва също така, че през 2006 и 2007 година е имало поредица от дни с индекс на замърсяване около границата от 100 точки и няколко пункта под нея. Тази тенденция се появила, след като градът набелязал постове за индивидуално наблюдение.

Отговорът на публикациите на Андрюс дойде от Ду Шаожон, заместник-ръководител на Службата за защита на околната среда на Пекин. През 2006 година той беше обявен за един от най-големите еколози в Китай за работата срещу замърсяването, включително програмата за стимулиране на шофьорите в Пекин един ден в месеца да слизат от колите си. Запитан на пресконференция през миналия месец за разкритията на Андрюс, че властите са прели да включват показанията на определени постове за наблюдение, за да отчетат повече дни с чист въздух в града, той отговори: “Подобен феномен не съществува.” Ду заяви, че промяната на постовете за отчитане на замърсяването в Пекин е станала в съответствие със законодателството в страната и че концентрацията на веществата-замърсители е продължила да намалява през януари и през февруари.

За да подобри състоянието с околната среда преди олимпиадата Пекин е похарчил почти 17 милиарда долара. Правителството планира да ограничи движението на автомобили по време на състезанията и продължава изпълнението на програмата за затваряне и преместване извън града на предприятията, които замърсяват околната среда. През миналата седмица бяха обявени намеренията на властите да спрат всички строителни дейности между 21 юли и 20 септември. Наблюдателите считат, че ще бъдат предприети и по-крайни мерки като например да бъде ограничено движението на автомобилите няколко седмици преди откриването на олимпийските игри на 8 август, особено ако се окаже, че желаните стойности за чист въздух не са постигнати.

Андрюс обаче е по-загрижен за това, какво ще се случи след края на състезанията. “Има основания за притеснения за качеството на въздуха по време на игрите,” казва той. “Но по-големият въпрос е дали тенденцията за подобряване ще остане и след това.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.