Какво трябва да знаем за устната хигиена

Едно от първите неща, на което ни учат като деца, що се отнася до хигиената е да мием зъбите си редовно. Това, което родителите пропускат да разкажат на този ранен етап е, защо е необходимо да го правим.

При децата обаче е много важно, тъй като подобен тип навици се възпитават у тях от ранна възраст. Затова колкото по-рано разберат по достъпен за тях начин именно защо го правят и то не само сутрин, но и вечер, толкова по-добре.

Това, разбира се не означава, че не можем да подобрим хигиенните си навици по което и да е време. В следващите редове ще откриете какво вече правите правилно и какво трябва да подобрите в грижата за зъбите.

Как да мием зъбите

Що се отнася до самата техника, то научаването може би е по-сложната част от това да превърнем самата процедура в навик. Следва да държим четката под ъгъл 45 градуса и да редуваме посоките – напред-назад, настрани, въртеливо и нагоре-надолу по цялата повърхност на зъбите. Движението само в едно от тези направления е основната грешка, която правим.

Това може да бъде трудно за усвояване както от дете, така и от възрастен. Ако опитвате, но усещате, че не постигате успех и усещате зъбите си не напълно чисти, то можете да се възползвате от напредъка на науката и технологиите и да се доверите на електрически четки за зъби за цялото семейство. Употребата им доказано намалява плаката.

Кога е най-подходящо

Само сутрин, само вечер, сутрин и вечер, след всяко хранене – може да чуете от познати и непознати всякакви съвети и варианти по кое време е най-добре да мием зъбите си. Вариантът, който препоръчват учени и стоматолози е да се придържаме към варианта два пъти дневно.

Сутрин, за да отмием слюноотделянето и лошия дъх, образували се през нощта и вечер, за да почистим плаката, натрупала се през деня.

Що се отнася до варианта след всяко хранене, то е добре да го избягваме, или поне да не го правим веднага. Истината е, че образуваме слюнка не напразно. Точно тя изпълнява важната функция да разгради храната и остатъците от нея, след като сме приключили. Ензимите в нея действат по-агресивно около 30 мин., така че е добре да изчакате поне толкова преди да вземете четката и пастата в ръка, за да не навредите, вместо да помогнете.

Превръщайки тези съвети в навик, ние си осигуряваме не само по-редки посещения при зъболекаря, но и здрави зъби и красива усмивка, с която да предизвикваме възхищение!

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.