САЩ: Интересът към новините намалява

Показателите са неприятни за много телевизионни, цифрови и печатни новинарски организации: след рекордни нива на ангажираност през 2020 г. много хора намаляват потреблението на новини.

Президентските избори, пандемията и равносметка на отношенията между расите бяха историите, предизвикали голям интерес към и ангажираност към информационните източници през 2020 г. До голяма степен през 2021 г. настъпи неизбежният махмурлук.

Най-различни показатели илюстрират свиващата се популярност на новинарското съдържание.

Кабелните новинарски мрежи бяха основната форма на вечерно развлечение за милиони американци миналата година. По данни на компанията „Нилсен“ през 2021 г. гледаемостта по време на праймтайма през делничните дни е спаднала с 38 процента за Си Ен Ен, 34 процента за канал „Фокс нюз“ и 25 процента за Ем Ес Ен Би Си.

„Нилсен“ отбелязва, че спадът не е толкова рязък, но въпреки това значителен за вечерните новинарски програми на ефирните телевизии: 12 процента за „Уърлд нюз тунайт“ на Ей Би Си и „Си Би Ес Ивнинг нюз“; 14 процента за „Найтли нюз“ на Ен Би Си.

По времето на Тръмп някои цифрови новинарски сайтове като „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон пост“ отбелязаха експлозивен ръст в броя на абонатите. Но сега читателите не прекарват толкова много време там. Според „Комскор“ броят на уникалните посетители на сайта на „Пост“ е спаднал с 44 процента през ноември в сравнение със същия месец през 2020 г. , а за „Таймс“ спадът е с 34 процента.

Въпреки че заглавието от 23 декември на първата страница на „Лос Анджелис таймс“ – „Колко още можем да понесем?“ – се отнасяше за КОВИД-19, то може лесно да бъде приложено и към апетита за новини като цяло.

В повечето случаи умните ръководители на медии знаеха, че върховите стойности от 2020 г. не са устойчиви. „Беше напълно предсказуемо“, каза медийният анализатор Кен Доктър.

Това беше може би най-очевидно при кабелните новинарски телевизии. Те бяха създали праймтайм модел почти изцяло фокусиран върху политическите битки от годините на Тръмп и затова на тях им бе трудно да минат към нещо различно, каза Том Роузънстийл, професор по журналистика от Мерилендския университет. „В известна степен ставате пленник на публиката, която сте създали“, добави Роузънстийл.

Тези медии остават фокусирани върху политиката, въпреки че зрителският интерес намалява. Компанията за медиен мониторинг „Нюзуип“, след проучване на 14 милиона политически статии в интернет, е отчела, че те са имали средно по 924 посещения или реакции в социалните медии. Следените от „Нюзуип“ през 2021 г. 13,5 милиона статии са имали средно по 321 посещения.

В известна степен тези агенции са се насочили към други източници на приходи, каза Доктър. Си Ен Ен подготвя пускането на нова услуга за стрийминг в началото на идната година и наскоро привлеченият от „Фокс нюз“ Крис Уолъс ще стане част от тези тези усилия.

„Фокс нюз“, въпреки че отново заложи на консервативните коментари, след като се усети заплашена от новинарски агенции като „Нюзмакс“ и Оу Ей Ен Ен, насочи феновете си към услугата си за стрийминг „Фокс нейшън“.

Предаването на „Фокс“, привлякло вероятно най-голямо внимание през годината беше документалният филм за бунта пред Капитолия на 6 януари на Тъкър Карлсън, в който се твърдеше, че той е бил опит за заглушаване на поддръжниците на Тръмп.

Както Си Ен Ен, така и Ем Ес Ен Би Си ще трябва да вземат ключови решения за програмите си през новата година. Си Ен Ен трябва да замести най-популярния си водещ Крис Куомо, който беше уволнен, след като стана ясно, че е помагал на брат си по време на политически скандал.

Ем Ес Ен Би Си трябва да замести Брайън Уилямс, а вероятно най-популярната ѝ водеща Рейчъл Мадоу, ще бъде по-малко часове на екран.

Въпреки че използването на сайта на „Таймс“ намалява, компанията премина границата от 8 милиона абонати и ще продължи да расте. Според Доктър „Таймс“ е успял ефективно да се диверсифицира извън политиката, най-вече с услугата си „Уайъркътър“ за потребителски препоръки.

Според „Уолстрийт джърнъл“ началниците в „Пост“ се опитват да се справят със зависимостта на читателите си от политическите теми. Компанията търси възможности за международен растеж, каза Доктър, което е силна страна на новата ѝ отговорна редакторка Сали Бъзби.

„Хората в известна степен са се фокусирали навътре“, каза Роузънстийл. „Те получават новините, от които се нуждаят, но това не са толкова много новини, колкото бяха преди година“.

Според него, особено за националните информационни медии, 2021 г. може да бъде запомнена като преходна година след бясното темпо на новините от годините на Тръмп.

Според Роузънстийл ефектът на тези години може да бъде видян в интензивността, с която медиите отразяваха всеки обрат на преговорите по законопроекта „Да построим Америка наново и по-добре“ на президента Джо Байдън.

Както повечето неща в Конгреса, те се движат бавно и на етапи. Той е обезпокоен, че концентрирането върху тази история е отвлякло вниманието от други приоритети, включително фокусирането върху опити на местно ниво за ограничаване на правото на глас, което в крайна сметка е по-важна тема.

Приблизително 100 до 120 вестници на местно ниво са прекратили работа през 2021 г. – темпо което не се различава от това от последните две десетилетия, каза Пенелъпи Мюз Абърнати, професорка в университета „Нортуестърн“.

Но според изследователската фирма „Чалънджър, Грей енд Крисмъс“ се очаква, че в информационните медии на местно ниво ще бъдат съкратени най-малко работни места от 14 години насам. Това се случва, след като през 2020 г. бяха изгубени най-много работни места в редакции от 2008 г.

„Тази година виждаме нещо като повратен момент в прехода от бизнес модела на печатните медии, който отслабва, към цифровия модел, който започва да се оформя“, каза Тимъти Франклин, колега на Абърнати в „Нортуестърн“. Той посочи „Бостън глоуб“ и „Минеаполис стар трибюн“ като два вестника, успели да извършат прехода.

Информационните медии на местно ниво отбелязаха ръст на абонаментите за сайтовете им, когато хората търсеха информация в началните етапи на пандемията от Covid-19. Въпреки че интересът към новините за пандемията намаля, Абърнати вярва, че медиите са успели да запазят много от тези нови абонати.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.