САЩ: Година след щурма срещу Капитолия тревогата за демокрацията остава

Привърженици наТръмп в Капитолия. Снимка: от тв екрана

Година след кървавия щурм на Капитолия американците продължават да се тревожат за демокрацията си, като почти една трета от тях смятат, че използването на сила понякога може да бъде оправдано за защита на техните идеи, сочат две публикувани в неделя социологически проучвания.

Щурмът на привърженици на Доналд Тръмп срещу сградата на Конгреса на 6 януари 2021 г. беше „знак за нарастващо политическо насилие“ и американската демокрация все още е „заплашена“ днес, смятат две трети от хората, анкетирани от телевизия Си Би Ес нюз.

Що се отнася до „гордостта“ на американците от тяхната демокрация, такава вече изпитват 54 процента при 90 на сто през 2002 г., сочи съвместно проучване на всекидневника „Вашингтон пост“ и Университета на Мериленд.

И двете допитвания дават конкретни основания за тревога: в първото 28 процента от анкетираните смятат, че може да се използва сила за защита на резултата от изборите; във второто 34 на сто считат, че е възможно насилствени действия срещу правителството понякога да бъдат оправдани.

Тези проучвания илюстрират също така запазването на дълбоките разделения в американското общество, което новият президент Джо Байдън обеща да помири.

Байдън и вицепрезидентката Камала Харис имат планирани за утре речи, за да отбележат годишнината от щурма на 6 януари 2021 г.

Две трети от избирателите на Доналд Тръмп продължават да вярват, че президентът демократ не е бил легитимно избран и че е извършена измама по време на гласуването през 2020 г., в унисон с реториката на неговия републикански предшественик, която не е подкрепена от никакви доказателства.

Точно преди щурма на Капитолия президентът републиканец се обърна лично към привържениците си, за да повтори, че изборите са му били „откраднати“, и ги призова да се „борят като дяволи“.

Ето защо около 60 процента от американците смятат, че той носи сериозна отговорност за нахлуването в Конгреса в момент, когато конгресмените утвърждаваха победата на Джо Байдън.

Мненията обаче отново зависят от партийната принадлежност: 83% от избирателите на Тръмп смятат, че отговорността му е „малка“ или „никаква“, показва анкетата на „Вашингтон пост“. Според проучването на Си Би Ес пък 26% от американците дори искат Тръмп да се кандидатира за президент през 2024 г.

За да установи точната му роля и тази на неговите приближени, Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство, създаде специална разследваща комисия, която въпреки липсата на сътрудничество от страна на антуража на Тръмп, изслуша над 300 свидетели и събра хиляди документи.

За шест месеца „открихме неща, които ни тревожат, има хора, които се опитаха . . . да подкопаят честността на нашата демокрация“, каза в неделя по телевизия Ей Би Си председателят на комисията Бени Томпсън.

„Изглежда имаше координирани усилия от страна на някои хора за омаловажаване на президентските избори“, може би става дума за „хора в изпълнителната власт, в министерството на отбраната, в неправителствени организации, много богати хора или държавници…“, добави той, като обеща да предаде на правосъдието всички доказателства за незаконни действия.

Неговата колега Лиз Чейни, която е сред малцината републиканки в тази комисия, обвини Доналд Тръмп, че е запазил мълчание по време на щурма. „Той можеше да направи изявление по телевизията, за да каже на привържениците си да спрат, можеше да им каже да се оттеглят, да се приберат вкъщи. Той не го направи… Трудно е да си представим по-сериозно бягство от отговорност“, каза тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.