Ваксините и Джокович – австралийски гаф или спазване на правила?

 

Антиваксърите обявиха Джокович за герой, а по-невъздържаните им противници потриват ръце – А така, да го изритат тоя сърбин, див балкански субект, има правила, да ги спазва.

Само че не е толкова просто.

Това е голям австралийски гаф, зад който може би прозират и други интереси.

Защо са убедили Джокович, че може да участва в турнира, въпреки че не е ваксиниран? Явно организаторите му са го уверили, че го допускат, затова и е пристигнал в Мелбърн. И след това властите измислят формални поводи, че не е кандидатствал за правилната виза с медицинско изключение за влизане в страната. Да му откажат и да не го разкарват до Австралия, за да го унижават после като го държат под охрана на летището, сякаш е международен престъпник.

Джокович печели този турнир 9 пъти за 12 години. Изглежда така, сякаш искат да го отстранят служебно. Да не допуснеш световния номер 1 на турнир не е добра атестация за такъв турнир.

Австралия не е затворила границите си за всички неваксинирани, допуска за медицински изключения. Джокович претендира да е такъв случай. Известна е специалната му диета от години. Той смята, че с нея поддържа здравето си, заради рядка диагноза, и е посъветван от експерти да не се ваксинира. Има основания и организаторите са го допуснали, а после се подиграват с него като го държат на летището.

Случаят подсказва, че антиваксърите не са едни и същи. Те са разнородна група с различни мотиви. Някои имат страх от намеса в тялото си, възприемат ваксината като някакво посегателство на личната им неприкосновеност, или пък спазват медицински препоръки (дори да не са правилни). Други са суеверни или просто ги е страх от убождане (има и такива, както има хора, на които им прилошава като видят кръв), трети са заблудени, че ваксините са опасни. Има и такива, които са агресивно настроени против всеобщата ваксинация, смятат я за манипулация на масите в полза на фармацевтични компании или за средство за чипиране и управление на съзнанието. Или просто са напук на задължителната ваксинация.

Но тази разнородна група отказващи да се ваксинират си създаде свои яростни противници, които не правят разлика между тях. И сега някои злорадстват за случващото се с Джокович – изхвърлете го тоя от Австралия.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.