Казахстан, от мястото на събитията: Трупове по улиците, мародери, липса на власт

Алмати, площад „Република“. Снимка: Василий Крестянинов

Официално казахстанските власти продължават операцията по разчистване на Алмати, който е обхванат от размирици от 2 януари. Вече трети ден в най-големия град на страната се прехвърля мироопазващ контингент на ОДКС, но по улиците на Алмати не се виждат мироопазващи части и не се забелязва операция по ликвидиране на последствията. Журналистът Василий Крестянинов, който в момента е на мястото на събитията, прави репортаж за канала в „Телеграм“ „Ние можем да обясним“ за случващото се в мегаполиса след няколкодневните улични боеве.

Дружинници са пазители на реда и законността

Националната гвардия на Казахстан контролира само централния площад, в близост до изгорялата сграда на градската администрация и тлеещата президентска администрация. Военните стрелят с 20-милиметрово оръдие във въздуха, за да разпръснат жителите, които периодично се събират, за да погледат руините на символите на властта. Журналистите, които пристигнаха в града в петък, не срещнаха протестиращи или хора с огнестрелно оръжие през целия ден.

Десетки изгорели полицейски и армейски автомобили са разпръснати из целия град, а в много от тях все още има трупове. Никой не ги прибира. Местните жители разказват, че мъртвите лежат така от ден-два и са били убити от стрелба. Тези превозни средства нямат регистрационни номера. Според местните жители младежите, участващи в протестите, са свалили регистрационните номера, обикаляли са града или са карали с протестиращите, а военните са водили прицелен смъртоносен огън по тези превозни средства.

Местните жители казват, че не разчитат на службите за спешна помощ, дори не викат линейка или полиция. Функцията на правоприлагащите органи е поета от дружинници, които могат да бъдат разпознати по белите си ленти. Изглежда, че те сътрудничат на полицията. Самата полиция не присъства в града. През целия ден само веднъж бяха забелязани униформени – конвой от осем автомобила, движещи се с висока скорост със специални сигнали.

Има недостиг на комуникации, храна и пари

Нямаше интернет, а мобилната комуникация беше прекъсната. Всички вериги магазини са затворени, банкоматите не работят. Някои търговски центрове са обхванати от пламъци.

Пред очите на журналистите се разигра неуспешен опит за грабеж: откраднат джип с четири спукани гуми, управляван от група тийнейджъри, ускори и се опита да блъсне стъклените врати на търговски център. Но този път грабежът се провали: тълпа дружинници започна да хвърля камъни и арматурно желязо по колата. Те не позволиха да бъде заснет актът на грабеж.

Мнозина стават мародери по неволя: градът изпитва недостиг на храна и енергия. Наблюдавахме как възрастни хора заедно с деца и млади мъже обират бензиностанции, като гребат с кофи бензин от подземните резервоари и веднага го наливат директно в резервоарите на автомобилите.

Опити за евакуация

В града, особено в центъра, цари паника. Мнозина се опитват да напуснат Алмати и да се преместят в по-спокойни провинции. В район Калкаман, където се намира магистралата за Алмати и Бишкек, цари хаос – хората стопират на магистралата, за да се измъкнат, а много от тях изскачат на пътя. Таксиметрови шофьори возят хора до границата срещу 500 щатски долара.

Съобщава се, че е издаден правителствен указ, с който се забранява на казахстанците да пътуват в чужбина. Забраната вече е в сила: вчера казахстански журналисти, които се опитаха да пътуват до Бишкек и да предадат флашки с видеоматериали за събитията в бунтовническата република, бяха спрени.

Повечето жители на Алмати смятат, че някой е манипулирал протестиращите и е заблудил хората. Участниците в размириците казват, че първоначално протестът е бил напълно мирен. След това обаче се появяват обучени групи от неидентифицирани хора, които предизвикват сблъсъци с полицията. Говори се, че те се управляват от олигарси бегълци от чужбина.

Превод е-вестик

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.