Заплаха за покушение срещу журналиста Атанас Чобанов

Атанас Чобанов в „Денят с Веселин Дремджиев“. Снимка: от тв екрана

Българският разследващ журналист Атанас Чобанов е бил предупреден от западните партньорски служби за непосредствена заплаха от физическа саморазправа на територията на България. Сигналът е бил получен веднага след последното разследване на разследващия сайт на Чобанов BIRD.bg.

“В петък в 12:05 получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай. Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111 място по медийна свобода“, коментира Чобанов пред EURACTIV България.

Последният разследващ репортаж на BIRD.bg бе озаглавен „Лобистът Тони Подеста обслужва бизнеси свързвани с Пеевски. Отворил фирма с Мондешки“. Става дума за американски лобист, който е сключил множество договори с видни бизнесмени в България, a BIRD намират връзки със санкционирания за „корупция“ по глобалния закон “Магнитски“ Делян Пеевски.

В позиция на Инициативата за свободни медии на Балканите (BFMI) за EURACTIV се изразява силно безпокойство от заплахите за физическа разправа срещу един от най-изявените разследващи журналисти в България и на Балканите Атанас Чобанов.

Организацията напомня, че Чобанов е автор на един от най ярките разследвания, предизвикали сериозни сътресения в политическото пространство на България и допринасели за ключови разкрития в България.

Организацията обявява, че ще ангажира целият си капацитет в защита на журналиста, чиято работа е на прицел и финансово с поредното за Балканите SLAPP дело за милион лева, целящо заглушаването на свободна медия.

Инициативата за свободни медии на Балканите бе основана от Джеймс Пардю заедно с разследащият британски журналист Джон Суини, бившият директор на BBC Питър Хорокс, Марк Нелсън от американските National Endowment for Democracy и Center for International Media Assistance (CIMA) както и други изявени европейски журналисти.
От Еурактив

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.