Русия – САЩ: В Женева страните „не се споразумяха за нищо конкретно, но поне не се скараха“

Преговорите между Русия и САЩ в Женева не доведоха до конкретни резултати. След срещата представителите на двете страни определиха разговорите като „небезнадеждни“. Но не беше постигнато споразумение по основния въпрос: представителите на САЩ дори не обсъдиха руските проектодоговори за неразширяване на НАТО на Изток, а предложиха на Русия да се занимаят с подновяването на споразуменията за ограниченията за разполагане на ракети в Европа. Сега Русия ще се срещне с представители на НАТО и ОССЕ на 12 и 13 януари, а след това вероятно ще се проведе втори кръг от преговори със САЩ, пише The Bell.

Разговорите между руската делегация (водена от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков) и делегацията на САЩ (със заместник-държавния секретар Уенди Шърман) продължиха около осем часа.

След като напусна срещата, Рябков даде едночасов брифинг за журналисти. Той определи разговора като „сложен, дълъг, много професионален, задълбочен, конкретен, без опити да се заобикалят острите ръбове“, а ситуацията по време на разговорите – като „не неблагонадеждна“. Шърман (тя говори с журналистите без камери) също нарече разговорите „ясни и откровени“. Но това беше краят на размяната на любезности.

По основния въпрос, повдигнат от Русия – искането за правно обвързващи гаранции за неразширяване на НАТО на изток – очаквано не беше постигнато споразумение. САЩ категорично се противопоставиха на руските предложения, които Шърман нарече „напълно неосъществими“ (non-starters). „Няма да позволим на никого да сложи край на политиката на отворени врати на НАТО (…) и няма да се откажем от двустранното сътрудничество със суверенни държави, които искат да работят със САЩ. И няма да вземаме решения за Украйна без Украйна, за Европа без Европа и за НАТО без НАТО“, каза Шърман. Проектите за договори за европейски гаранции за сигурност, предложени от руското външно министерство, дори не са били обсъждани, добави тя.

Вместо това представителят на САЩ (отново предсказуемо) се опита да насочи разговора към новите договори за ограничаване на стратегическите оръжия в Европа – по-специално към Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег (ДЛРСМО), от който САЩ се оттеглиха през 2018 г., а Русия – през 2019 г. В навечерието на преговорите държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ са готови да възстановят договора.

Още през декември Министерството на външните работи предупреди, че възприема разговорите за подновяване на ДЛРСМО като несвързани с други руски искания. Сергей Рябков повтори това днес и добави, че основните искания на Русия остават същите. „Украйна никога, ама никога не трябва да се присъединява към НАТО“, каза той на брифинга. По време на разговорите Рябков (повтаряйки предишни официални руски изявления) увери Шерман, че Русия няма намерение да нахлува в Украйна. В отговор заместник-държавният секретар заяви, че доказателство за това твърдение ще бъде изтеглянето на руските войски от границата или обяснение какви учения провеждат там.

В случай на инвазия САЩ могат да наложат санкции срещу ключови финансови институции на Русия (това може да включва изключване на страната от SWIFT и санкции срещу руските банки, които ще ги лишат от възможността да извършват разплащания в долари) и да затегнат контрола върху износа (тук имаме предвид план за забрана на износа на оборудване „от лаптопи до хладилници“ за Русия).

Следващите точки в дневния ред ще бъдат срещи на руски представители с НАТО (12 януари) и ОССЕ (13 януари). Никой обаче не очаква много от тях; Русия неведнъж е давала да се разбере, че ще води сериозен разговор само със САЩ, и е изисквала процесът да не се протака. След днешната среща говорител на Държавния департамент заяви, че новите преговори с Русия ще се проведат през следващите няколко дни, но не посочи конкретна дата.

Предвид първоначалните позиции на страните беше трудно да се очаква пробив в преговорите в Женева. Резултатът от днешната среща е характеризиран лаконично от „Комерсант“: страните „не се споразумяха за нищо конкретно, но поне не се скараха“, пише вестникът. Това означава, че несигурността ще се запази – поне до следващата среща между представители на САЩ и Русия, която едва ли ще се състои преди следващата седмица.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.