Защо Ричард Чейни се захвана с Близкия изток?

Вицепрезидентът на САЩ Ричард Чейни се ръкува с министър-председателя на Ирак Нури ал-Малики (вдясно) в Багдад. Чейни започна обиколка в Близкия изток, като усилията му са насочени основно към постигане на мирно споразумение преди януари 2009 г. Снимка: Ройтерс

Вицепрезидентът на САЩ Ричард Чейни започна десетдневна обиколка из Близкия изток. Тя ще определи дневния ред на Белия дом в един регион от стратегическо значение за САЩ на финалната отсечка от президентството на Джордж Буш.
kommersant_logo.gif След като обяви Близкия изток за основен приоритет в политиката си, през осемте години от управлението си администрацията на Буш претърпя редица провали и несполуки в региона. Това налага през оставащите 10 месеца от управлението на г-н Буш Белият дом рязко да активизира усилията си в Близкия изток. След ноемврийската мирна конференция за Близкия изток в Анаполис и посещението си в Израел Джордж Буш неведнъж заявява, че е възможно да бъде подписано мирно споразумение още преди януари 2009 година, когато в Белия дом ще се настани нова администрация.

Срещите на Ричард Чейни с израелския премиер Ехуд Олмерт и с лидера на палестинската автономна власт Махмуд Абас, както и преговорите му в страните от Персийския залив, ще бъдат опит да се „пооправят“ нещата след усилията на държавния секретар Райс. Ще припомним, че преговорите на Кондълиза Райс с господата Олмерт и Абас миналата седмица приключиха без резултат.

„Праволинейният подход и упоритото желание на Кондълиза Райс да принуди Израел да приеме саудитските инициативи в израелско-палестинските преговори, включително подялбата на Ерусалим, дразни израелския кабинет“, съобщи на източник от администрацията на САЩ.

По време на визита на Райс в Израел в края на миналата година исканията й бяха посрещнати доста сурово от премиера Олмерт и от външния министър Ципи Ливни. По данни на „Комерсант“, израелците са били шокирани от нейния заповеднически тон, а източници от Вашингтон съобщиха, че след завръщането си в САЩ г-жа Райс е получила нервна криза и няколко дни не е била на работа.

Прякото включване на Ричард Чейни в преговорите с Ехуд Олмерт и Махмуд Абас е доказателство, че Джордж Буш е недоволен от развитието на нещата по близкоизточното

Държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс на пресконференция с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала, Западния бряг. Изпращането на Чейни за нови преговори в региона е доказателство за недоволството на президента Буш от постигнатото от Райс в близкоизточната дипломация. Снимка: Ройтерс

направление на американската дипломация. Замяната на Кондълиза Райс с Ричард Чейни фактически означава междинна победа на вицепрезидента на САЩ в борбата за правото да работи по външната политика на САЩ в Близкия изток, от която Джордж Буш го беше отстранил през последните месеци.

Миналия декември американското разузнаване опроверга данните на израелските тайни служби, че е възможно до 2009 година Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Тези изводи предизвикаха сериозно безпокойство у ръководството на Израел – по сведения на „Комерсант“ през последните три месеца и половина израелските лидери няколко пъти са пращали във Вашингтон хора от специалните си служби с нови данни.

Тревожните доклади на израелското разузнаване отчасти бяха потвърдени и в последния доклад на МААЕ за Иран, който на практика опроверга изводите на американските тайни служби, че Иран е замразил ядрената си програма. Според източници на „Комерсант“, близки до Белия дом, „новите данни са довели до известна промяна в гледището на президента на САЩ за ситуацията в Иран“. Смяната на настроението е станала причина за оставката на командващия на силите на САЩ в Близкия изток адмирал Уилям Фалън, подадена миналата седмица – Фалън беше категорично против военно решение в Иран. Ще припомним, че по-рано тази година Ричард Чейни, привърженик на твърдата линия спрямо Техеран, летя до Близкия изток за среща с адмирал Фалън и напразно се мъчи да го убеди да промени своята позиция.

Отношението на Саудитска Арабия и Оман към настойчивия стремеж на Иран да стане основна сила в региона е в унисон с тревогата на Израел. „Тези страни от Персийския залив официално се обявиха против военно решение на ситуацията в Иран, но въпреки това Саудитска Арабия и Оман разчитат на военната мощ на САЩ, щом става дума за националната им сигурност“, констатира в анализ Саймън Хендърсън, директор на програмата „Персийски залив и енергия“ в Института за близкоизточна политика във Вашингтон.

„Десетилетия наред Оман тихомълком предоставяше на САЩ своя военновъздушна база и други военни обекти, а Саудитска Арабия съвсем наскоро сключи с Вашингтон споразумение, според което ще получи въоръжения за над 20 млрд. долара в рамките на подкрепата за съюзниците на САЩ, противопоставени на Иран“, припомня г-н Хендърсън.

„Антииранската идея обединява Израел с арабските страни от Персийския залив и е напълно възможно Ричард Чейни успешно да я използва, за да сближи позициите им“, заяви източник, близък до Белия дом. Впрочем обиколката на Ричард Чейни надали ще изясни изцяло как ръководството на САЩ смята да действа спрямо Техеран – естествено ако всички страни в преговорите запазят мълчание.

Освен това на среща с Абдула Втори в Рияд г-н Чейни ще се опита да го склони да увеличи добива на петрол, за да намали цената му, скочила над 100 долара за барел.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.