Нидерландия: Новото правителство се фокусира върху климата

Марк Рюте. Снимка: от тв екрана

Четвъртото последователно правителство на премиера Марк Рюте положи в понеделник клетва 10 месеца след изборите в Нидерландия, което е рекорд, с изгледи за значителни инвестиции в борбата с климатичните промени.

Новият кабинет, наречен „Рюте Четири“, смята да изгради две ядрени централи и предвижда да отпусне за 10 години 35 милиарда евро за действия срещу затоплянето на климата, огромна заплаха за Нидерландия – една трета от площта на страната се намира под морското равнище.

„Коронавирусът още не си е заминал, но естествено има и други големи проблеми“, заяви в Туитър Марк Рюте след първото заседание на новия министерски съвет, като спомена нуждата от строителство на нови жилища, сигурността и засягащите промените в климата планове на страната, която силно зависи от газа.

Нидерландия за пръв път се сдобива с министър по въпросите на климата и енергетиката в лицето на 34-годишния Роб Йетен; новото правителство съобщи, че поставя за цел до 2050 г. страната да постигне въглероден неутралитет.

„Правителството трябва да навакса изоставането си в сферата на климатичните промени“, заяви Йетен пред Нидерландската информационна агенция (АНП), признавайки, че това е „внушителна“ задача.

В по-краткосрочен план една от задачите на правителството ще бъде да реши дали да продължи обявения до петък локдаун в страната, регистрирала рекордни нива на заразяване с КОВИД-19.

Встъпило в длъжност на официална церемония в двореца Нордейнде в Хага, новото правителство включва рекорден брой жени – 14 от общо 29 министри и държавни секретари. От 20-те министри в кабинета 10 са жени.

Един от най-важните постове е поверен на Сигрид Кааг, първата жена финансов министър, която е с коронавирус и положи клетва чрез видеовръзка, което също се случва за първи път в Нидерландия. Предшественикът й Вопке Хукстра става министър на външните работи.

Независимо от рекордните 271-дневни преговори след парламентарните избори в средата на март, коалицията включва същите четири партии, участвали и в предходния кабинет: десноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на Рюте, левоцентристката Демократи-66 на Сигрид Кааг, десноцентристкия Християндемократически призив на Хукстра и консервативния Християнски съюз.

Предишното правителство подаде оставка през януари 2021 г. във връзка със скандал в администрацията, по време на който хиляди родители бяха несправедливо обвинени в измами със семейни помощи.

Наричан „Тефлоновия Марк“ заради умението да се задържа на власт въпреки скандалите и политическите кризи, Рюте заяви през декември, че би желал новото му правителство „да възстанови доверието“.

Като финансов министър Сигрид Кааг, 60-годишна бивша дипломатка, би могла да уталожи напрежението в Брюксел, доколкото Нидерландия (наред с Австрия, Дания и Швеция) е сред четирите страни от групата на „спестовниците“ – привърженици на бюджетните рестрикции, често влизащи в сблъсък с държавите от Южна Европа.

По-късно тази година се очаква Рюте да стане най-дълго управляващият премиер в Хага, при все че управлението на пандемията остава политически деликатен въпрос.

Крайнодесният популист и коронаскептик Тиери Боде стана рупор на протест, довел до бурни размирици миналата година. Наскоро пък антиваксър бе арестуван, загдето се бе изправил с горяща факла в ръка пред дома на Сигрид Кааг.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.