Скандали безкрай около Борис Джонсън

Борис Джонсън. Снимка: итв

Твърденията, че персоналът на премиера Борис Джонсън е организирал градинско парти, докато Великобритания беше в локдаун заради коронавируса, са само поредните критики за неправомерни действия, които засягат британския лидер.

Случаите на нарушаване на правилата и непочтеност са съпътствали Джонсън през кариерите му на журналист и политик. Навремето той беше уволнен от вестник заради измислен цитат, а по-късно беше отстранен от пост в Консервативната партия, защото излъгал за извънбрачна връзка.
Джонсън винаги се е връщал обратно в играта след трудности. В Консервативната партия на Джонсън сега обаче расте недоволството от лидера, който често е обвиняван, че се държи така сякаш правилата не важат за него.

Следва справка за скандалите, в които министър-председателят на Великобритания сега е замесен.

ПАРИ ЗА ПЕРДЕТА

Джонсън от месеци е изправен пред обвинения за ремонта на апартамента на „Даунинг стрийт“, който британските премиери използват като своя официална резиденция. Лидерите получават 30 000 лири (41 000 долара) годишно за поддръжка на жилището, но след като Джонсън и сегашната му съпруга Кери се настаниха там през 2019 г., те направиха много по-скъп ремонт, допълнен с дизайнерски тапети и скъпи мебели.

Първоначално от кабинета на Джонсън заявиха, че той сам е платил за преоборудването, но по-късно стана ясно, че то е било финансирано от богатия донор на Консервативната партия Дейвид Браунлоу.

Кристофър Гайд, съветник по етичните въпроси, назначен от Джонсън, каза, че премиерът не е знаел откъде са парите, докато медиите не съобщили за това в началото на 2021 г., след което ги е върнал. „Покрих разходите. Напълно изпълних изискванията, които съм длъжен да изпълня в пълен размер“, заяви Джонсън през април.

През май Гайд оправда премиера за извършени нарушения. След като медии публикуваха размяна на съобщения в УотсАп между Джонсън и Браунлоу, което подсказва, че премиерът е знаел откъде идват парите, миналата седмица Гайд изрази „сериозна загриженост“, че информацията е била укрита от него. Той обаче не отмени предишното си решение.

Отделнобританският политически регулатор – Избирателната комисия – глоби през декември Консервативната партия със 17 800 лири (24 000 долара) за това, че не е разкрила, както е редно, подробности за парите за ремонта.

ХЛАБАВИ ПРАВИЛА ЗА ЛОБИРАНЕ

През ноември комисията по стандартите към Камарата на общините заяви, че консервативният депутат Оуен Патерсън трябва да бъде временно отстранен от длъжност за един месец, след като бе установено, че е нарушил правилата за лобиране, като се е застъпвал за две компании, които са му плащали.

Вместо да подкрепи временното отстраняване – както се е случвало във всички предишни случаи – правителството на Джонсън нареди на консервативните депутати да го блокират и да преразгледат цялата процедура по стандартите.

Това предизвика ожесточен протест – от страна както на консерваторите, така и на опозицията – и на следващия ден правителството промени курса. Патерсън подаде оставка, а при специалните избори за негов заместник либералните демократи изместиха консерваторите в район, който отдавна е крепост на партията.

По това време Джонсън настояваше, че „Обединеното кралство не е корумпирана страна“. Случаят с Патерсън обаче предизвика призиви за затягане на хлабавите британски правила за лобиране и втора работа на депутатите. Тези усилия набраха скорост след разкритието, че един законодател е печелил 400 000 лири (545 000 долара) годишно като адвокат, докато е бил и член на парламента. Досега не е обявено официално разследване на правилата.

НЕПОЗВОЛЕНИ ПАРТИТА

Сред причиняващите най-големи вреди обвинения са тези, че Джонсън и неговият персонал многократно са пренебрегвали строгите ограничения, които правителството наложи по време на пандемията.

Началото бе поставено с разкритието, че тогавашният главен съветник на Джонсън, Доминик Къмингс, е шофирал 400 километра през Англия до дома на родителите си през март 2020 г., докато в страната бе в сила заповед хората да си стоят вкъщи.

Джонсън устоя на призивите да уволни Къмингс, но по-късно се скара със своя съветник, който напусна правителството и се превърна в негов яростен критик. Къмингс е сред онези, които твърдят, че правителствени служители са провели поредица нарушаващи правилата за локдаун събирания в офиса и резиденцията на премиера на „Даунинг стрийт“, включително коледни партита през ноември и декември 2020 г. и градинско празненство през май 2020 г., на което са били поканени почти 100 души. Британски медии съобщават, че на партито през май са присъствали премиерът и съпругата му.

Джонсън и неговите говорители отказаха да коментират последните твърдения за партита, аргументирайки се, че разследването от висш държавен служител продължава – но преди това той е казвал, че не е нарушавал никакви правила.

Запитан за градинското парти в понеделник, Джонсън заяви: „Всичко, както знаете, е предмет на надлежно разследване от страна на Сю Грей.“ Очаква се Грей да докладва заключенията си до края на месеца.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.