Черният четвъртък на Байдън – провал на задължителното ваксиниране, блокирана изборна реформа

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: от тв екрана

Джо Байдън се впусна вчера в битка, за да спаси от разгром в Конгреса своята широкообхватна реформа на избирателната система, след като Върховният съд блокира изискването му за задължително ваксиниране в компаниите. Четвъртък беше „черен ден“ – той открои жестоко слабите места на американския президент, предава Франс прес.

„Надявам се да успеем, но не съм сигурен в това“, призна той, видимо напрегнат, във връзка с големия си закон, целящ да защити достъпа на афроамериканците до изборните урни.

Той пристигна в Капитолия – нещо твърде рядко – за да обсъди проекта със сенатори демократи. „Ако се провалим първия път, можем да направим втори опит“, добави 79-годишният президент, който продължава битката си.

Надвечер той прие сенаторите Джо Манчин и Кирстен Синема – двама умерени демократи, които засега блокират проекта.

Срещата, продължила около час и двайсет минути, приключи малко преди 19 ч. (2 ч. българско време днес); тя бе „откровена и уважителна размяна на мнения за правото на глас“, заяви служител на Белия дом.

Джо Байдън не може да предприеме нищо в отговор след постановлението на Върховния съд, блокирал решението му да наложи било ваксиниране срещу КОВИД-19, било редовно тестване в компаниите с над 100 души персонал. Той заяви, че е разочарован.

Желаната от него мярка бе разкритикувана от републиканците в Конгреса като злоупотреба с власт. Въпросът очертава дълбоко политическо разделение в страната с едва 62 процента изцяло ваксинирани жители.

Висшата юридическа инстанция все пак одобри задължението да се ваксинират служителите в здравните структури, получаващи федерално финансиране.

Прекомерни обещания?

Тази поредица от лоши новини стопява още малко политическия кредит на президента, бездруго доста непопулярен, който даде може би прекомерни обещания, оставяйки си твърде тясно поле за маневри.

Джо Байдън обеща например да защити достъпа на малцинствата до урните и прозрачността на гласуването в контекста на множеството реформи, предприети в консервативните щати, по-конкретно в Юга.

Неправителствени организации уверяват, че тези мерки на републиканците дискриминират най-вече афроамериканците, от които Байдън получи много голяма подкрепа на последните избори.

С цел да възпрепятства това президентът демократ се стреми да хармонизира практиките при гласуване и да оправомощи федералния център да контролира местните инициативи.

За да мине през Сената тази голяма реформа, теоретично е необходимо квалифицирано мнозинство от 60 гласа. Лагерът на демократите обаче разполага с 50 гласа плюс този на вицепрезидентката Камала Харис, а републиканците – също с 50.

По липса на възможност да убедят сенаторите от опозицията, посрещнали проекта на нож, демократите могат да го спасят само като нарушат тази парламентарна традиция и наложат текста силово с обикновено мнозинство.

„Адска спирала“

Тази маневра обаче бе торпилирана – първоначално от Кирстен Синема. Според сенаторката от Аризона въпросната стратегия само ще засили „адската спирала на разцеплението“.

Джо Манчин, друг сенатор центрист, вече блокирал сам предложена от Джо Байдън огромна социална програма на стойност 1850 милиарда долара, съобщи в комюнике, че „няма да гласува за премахване или отслабване“ на правилото за квалифицирано мнозинство.

Двамата членове на Сената подкрепят самата реформа, но никога не са криели своята привързаност към летвата от 60 гласа – даже в сегашния политически пейзаж, поляризиран може би повече от когато и да било, в който след хаотичния президентски мандат на Доналд Тръмп диалогът между съперниците стана крайно труден, дори невъзможен. Без техните гласове реформата е обречена.

Този „черен четвъртък“ безмилостно напомни на Джо Байдън, че има твърде малка свобода на действие. Той трябва да се съобразява с Конгреса, който фактически не контролира, с редица консервативни щати, открито застанали срещу него по повод много въпроси (абортите, правото на глас, здравната стратегия)… и с Върховния съд, станал много консервативен след назначенията, направени от Тръмп.

След няколко месеца впрочем предстоят междинни избори, съответно Джо Байдън може изобщо да загуби контрол върху Конгреса. Тогава той на практика ще остане с вързани ръце до следващите президентски избори.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.