Къде скриха 4 млн. помощи за екскурзоводите? Министърът само за фирми ли мисли?

Как изчезнаха пари, отпуснати в бюджета

Екскурзоводите представят лицето на България, и водят българите по света, а са единствените в ЕС, на които не са изплатени помощи за епидемията, въпреки отпуснати 4 млн. в бюджета. Снимка: Училище Константин преславски

 

 

България остава единствената страна в ЕС, която не е изплатила обезщетение на екскурзоводите, лишени от правото да работят по време на първата вълна на Ковид 19 през 2020 г.

Как стана това?

През месец септември 2021 година беше гласувана актуализация на държавния бюджет. Чрез нея парламентът отпусна 70 милиона лева като допълнителна подкрепа за туристическия бранш. От тях, по предложение на народния представител Ивайло Кожухаров („Има такъв народ”), 4 милиона бяха предвидени за екскурзоводите (Закон за държавния бюджет 2021, чл. 1, ал 3, т. 9).

До този момент екскурзоводите бяха единствена професионална група, оставена без подкрепа от страна на ресорното министерство. Пет месеца по-късно, обаче, по думите на току-що встъпилия в длъжност министър Проданов тези пари се оказват „загубени” (виж тук).

Така на практика, с отказа си да изпълни закона (защото актуализацията на държавния бюджет е законов акт), предходното ръководството на Министерството на туризма, водено от служебния министър Стела Балтова бе поредното, показващо двоен стандарт в подкрепа си към хора и фирми. Нещо повече – министър Балтова спести истината за нежеланието на нейния екип да администрира отпуснатите от Народното събрание средства. В съобщение до медиите, разпространено на 10 декември 2021 г. се казва, че „Министерски съвет одобри ред за отпускане на 10 милиона лева между туроператори и екскурзоводи”.
(виж тук).

От страниците на Държавен вестник, публикуван на 12 декември обаче единствено е записано решение от проведеното заседание на Министерски съвет, само за помощ за туроператорите – 6 млн лв. Няма никакво решение за разпределение на останалите 4 млн лв, първоначално предвидени за подкрепа на екскурзоводите. Не се открива такова и в останалите броеве на Държавен вестник до края на календарната година. Министерството на туризма и по-специално екипът, ръководен от министър Балтова,

умишлено не е изпълнил закона за бюджета

Всичко това става на фона на една слаба за туристическия бранш година, на невиждана от години инфлация и безпрецедентен ръст в цените.

Не без вина в случая остава и новият екип на министерството, воглаве с министър Христо Проданов, от чиито думи се разбира, че той е наясно със ситуацията. На 5-ти януари е проведено заседание на новосформирания Министерски съвет. В дневния ред на това заседание присъства и предложение за изменение на Постановление на МС номер 427, което по думите на Балтова трябваше да включи и обещаните средства за екскурзоводите. Уви, в това предложение не фигурира нито дума за пропуснатите средства за екскурзоводите, а с това беше окончателно пропиляна възможността те да бъдат разпределени (виж тук).

 

Така двата екипа – редовен и служебен, ръководещи министерството не пожелаха да подкрепят „черноработниците” в туристическата услуга. В крайна сметка се оказа, че от първоначално предвидените с актуализацията на бюджета 70 млн. лв., единствените, които Министерство на туризма отказа да разпредели, бяха 4-те млн. за екскурзоводите. Това бяха и единствените пари предвидени за достигнат директно до хора, вместо до собствениците на фирми.
Също така, представителите на

трите екскурзоводски сдружения пропуснаха

да поставят ребром въпроса за върната помощ на среща с министъра, проведена на 12 януари.
(виж тук).

Тяхната пасивна позиция, обаче, донякъде може да бъде обяснена с факта, че и трите организации очакват пари от същото това министерство по проект, чиито старт беше даден през изминалата година. В него екскурзоводи трябваше да изготвят рекламни клипове за различни дестинации в България срещу заплащане.

По този начин, две години след започване на пандемията от Ковид-19 една група професионалисти, работещи в сектор формиращ между 12% и 15 % от Брутния вътрешен продукт в годините преди 2020-та, останаха с попарени надежди, че ще получат полагащото им се обезщетение от страна на държавата. Навярно това се дължи на няколко основни причини. Първата и най-главна сред тях е, че всички ръководства на Министерството на туризма от 2020-та досега се нтересуват да подпомогнат икономически по-силните юридически лица, за сметка на физическите. Втората причина се състои в разделението на професионалната група. По регистрите на самото министерство, лицензираните екскурзоводи са едва 1551 човека. Към тях можем да прибавим и лицензираните планински водачи – 375 души. Те обаче са сдружени в цели четири организации, две от които изцяло на регионален принцип.

Екскурзоводите и техните представителни организации така и не намериха общ език и желание за съвместни действия по отстояване на своите права и интереси с туроператорите. А в случая, би трябвало да са техен естествен съюзник.
Тези две групи страдат и от друг общ проблем през последните две години. В края на 2020-та година тогавашното парламентарно мнозинство внесе промени в Наказателния кодекс, третиращи нерегламентираните превози. Чрез тях

на практика ГЕРБ-ОП криминализираха част от дейността

на туроператори и екскурзоводи, особено тези от тях, които работят с малки групи туристи до 8 човека и съвместяват екскурзоводската и шофьорска дейност. По силата на сега действащия закон подобна дейност следва да бъде наказана със затвор до 2 години. Това за екскурзоводите на практика ще означава загуба на техния професионален лиценз, тъй като за него се изисква те да не са били осъждани.

Заявката за промяна задължава поелите властта да действат справедливо и законосъобразно. В случая с помощта към екскурзоводите, и двете условия се оказаха непосилни за екипа на служебния министър Балтова. Дано министър Проданов не е забравил, че освен фирми има и хора. Все пак е министър от квотата на социалистическата партия, тази която би следвало да се грижи приоритетно за физическите, вместо за юридическите лица.

И понеже имам честта да съм по професия екскурзовод, дори лицензиран, накрая искам да припомня кои всъщност сме екскурзоводите. Ние сме тези, които вършат работата на терен и на живо, замислена в офисите на туроператорите. Тези, които сме „лицето на България” пред милионите ѝ гости, защото сме постоянно и неотлъчно до тях през целия им престой тук. Тези, които имаме за задача да представим по най-достойния и достоверен начин богатата история и култура на България. Тези, които обираме пешкира за грешките на туроператорите, за безобразните условия в музеите, за разбитите и тесни пътища. Тези, които цял живот се учим. Тези, чрез които туристите докосват България. Буквално.

Не мисля, че сме заслужили подобно унизително отношение от страна на държавата и нейните многобройни и разнородни управляващи от началото на пандемията до този момент.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.