Една година в Белия дом или изгубените илюзии на Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: от тв екрана

Той призоваваше „ангелите пазители“ на единството, но попадна в плен на демоните на Америка – за една година добродушният оптимист Джо Байдън се превърна в сравнително мрачен президент, водещ битки, за да спаси поне няколко важни обещания.

На 20 януари 2021 г., на огрените от слънцето стълби към на Капитолия, току-що встъпилият в длъжност 46-и президент на Съединените щати уверяваше, цитирайки Ейбрахам Линкълн, че Америка ще успее „да следва своите ангели пазители“ и ще вложи „цялата си душа“, за да я „обедини“.

На 6 януари 2022 г. чухме да говори един съвсем различен Джо Байдън, сам в смазващата обстановка на залата със статуите, в същия този Капитолий, година след като сградата бе щурмувана от разбесняла се тълпа поддръжници на Доналд Тръмп.

„Няма да позволя никому да сложи нож на гърлото на демокрацията“ – „не съм търсил тази битка“ срещу политическото насилие и авторитарните съблазни, но „няма и да се отдръпна“ от нея, каза той.

„Няма да значат нищо“

Край на възхвалите за диалога с републиканската опозиция, край на изразяването на презрение към неговия предшественик. „Целта на бившия президент и съюзниците му е да дисквалифицират всеки, гласувал срещу тях. Съвсем просто е. Фактите вече няма да значат нищо. Вашият глас няма да значи нищо“, атакува президентът дни по-късно.

Безспорна е промяната в тона на този 79-годишен демократ, който по принцип предпочиташе анекдотите пред нападките, тона на разбиране пред гръмките жлъчни критики.

Макар добродушен, президентът не е популярен – анкетите му дават около 42 на сто одобрение.

А според проучване на университета „Куинипиак“ 58 процента от американците смятат, че демокрацията няма да издържи разделението в страната, измъчвана повече отвсякога от насилие, намиращо израз в политически атаки, социални и расови неравенства, смъртни случаи, причинени от свръхдоза или огнестрелно оръжие.

Джо Байдън обеща да обърне нова страница в смъртоносната пандемия, да гарантира процъфтяването на средната класа, да възстанови международния престиж на Америка.

Наистина силни обещания за един президент, който де факто няма лост за влияние върху парламента – в Сената демократите разполагат едва с 50 + 1 гласа (с този на вицепрезидентката Камала Харис) срещу 50-те гласа на републиканците.

„Президент на съвместното съществуване“

Джо Байдън „сбърка в политическите си сметки“, като заяви, че има „реално управляващо мнозинство“, вместо „да се представя като „президент на съвместното съществуване“, какъвто е всъщност“, разсъждава Корантен Селен, асоцииран преподавател по история и хроникьор на сайта „Жур“.

Мандатът му впрочем започна добре – бързо бе приет план за възстановяване на икономиката, безработицата намаля, засили се ваксинацията, ентусиазираха се съюзниците на САЩ.

Джо Байдън се възползва от личния си образ, противоположен на този на предшественика му републиканец.

Той лесно ръси шеги и раздава прегръдки, а след драмите в семейството си има и очевидна способност да съчувства. Заедно със съпругата си Джил Байдън той поддържа имиджа на грижовен дядо – люлка за внуците под прозорците на Овалния кабинет, куче, католическа литургия в неделя и сладоледи във фризера.

През лятото на 2021 г. обаче президентското му управление излезе от релсите. През юли Джо Байдън преждевременно обяви „независимост“ на страната от КОВИД, макар че вече се разпространяваше вариантът Делта.

После закъсня да реагира, когато изтеглянето от Афганистан затъна в хаос. Американците гледаха втрещени падането на Кабул; Байдън се скри в резиденцията Кемп Дейвид.

През есента приемането на план за исторически инфраструктурни инвестиции с помощта на няколко републикански гласа му осигури глътка въздух.

Американците обаче са уморени от бушуващата пандемия, която връхлита с нови вълни. Страдат и от избухналата инфлация, която Белият дом отдавна се опитва да омаловажи.

Си и Путин

И целият опит на Джо Байдън – сенатор повече от 30 години и осем години вицепрезидент, не можа да спаси два големи проекта от крах в парламента.

Заради един-единствен опърничав сенатор демократ през декември му се наложи да замрази проект за социални разходи и мерки по околната среда на стойност 1850 милиарда долара. Сценарий, който се повтори през януари с обширна реформа, целяща да защити достъпа до гласуване на избирателите афроамериканци – повечето демократи, ограничен фактически от местни закони в някои републикански щати от Юга.

Същите тези щати – с благословията на Върховния съд, станал твърде консервативен, се изправят срещу Вашингтон и заради правото на аборт.

Във външната политика Джо Байдън се е ангажирал да поддържа отворена линия за комуникация със Си Цзинпин и Владимир Путин.

Понякога обаче екипът му изглежда стъписан от провокациите на Китай или Русия, или от протестите на съюзници, почувствали се пренебрегнати – и дори ограбени, както когато Франция изпусна огромен договор за подводници.

„Всичко клонеше към връщане на нормалния живот, надежда за диалог, минаващ отвъд разединението в политиката, и приоритетен подход към големите кризи като КОВИД и икономиката“, обяснява Лара Браун, политолог от университета „Джордж Вашингтон“. Но заради „оптимизма, съчетан с надеждата у хората, че всички тези проблеми ще бъдат решени, (Джо Байдън и администрацията му) се възгордяха“, заключава тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.