На американците не им пука, че Големия брат ги гледа

Камера за видео наблюдение е заснела как американец се загащва пред банкомат. Все повече граждани на САЩ са готови да заменят гражданските си свободи срещу обещания за повече сигурност и ред. Снимка: сидиен.дейвсдейли.ком

Бедните защитници за гражданските права и свободи в Америка! През последните няколко седмици вестниците бяха пълни с истории как съхранява информация за американците Националната агенция за сигурност (National Security Agency), как събира финансови данни ЦРУ, как Белия дом отнема пълномощия на гражданския съвет за надзор на разузнавателната общност, как скалъпва доклади за подозрителни дейности на различни банки Министерството на финансите. В четвъртък инспекторът от Министерството на правосъдието Глен Файн огласи доклад, който разкрива продължаващата злоупотреба на ФБР с правомощията, дадени от Патриотичния закон. И доколкото може да се съди от реакциите в страната, никой не го е грижа за това.

Бързият поглед върху данните за ерозията на гражданските свободи в САЩ след 11 септември показва, че по-голямата част от американците са готови да разменят ограничените лични свободи, защитата от обиски и арести, срещу обещанието за по-голяма защита на физическата им сигурност. Изследванията на общественото мнение постоянно налагат този извод, а Конгресът наистина се старае в това отношение като дава все по-голяма свобода на действие на правоохранителните органи и на разузнавателните служби, за да шпионират и да събират информация за американците. Дори когато Белият дом, ФБР или разузнавателните служби защитават тези права – както предполага Законът за надзор на чуждото разузнаване – обществеността в по-голямата си част се отнася пренебрежително и настоява чрез своите представители законите да се променят така, че правата да може да се нарушават.

Защитниците на гражданските права губят надежда. “Хората не разбират колко пагубно е за демократичното общество да позволява на правителството да съхранява информация за невинните американци”, казва Майк Джърман, консултант към Американския съюз за граждански права (American Civil Liberties Union).

Или точно обратното? В много малка част от всички примери на ограничени граждански права (ако изобщо съществуват такива), основният мотив е бил друг, а не ред и законност или национална сигурност. Липсват възмутителни примери как Белият дом използва

Президентът на САЩ Джордж Буш говори пред медиите в Националния център за борба с тероризма. До него (отляво надясно) са съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Френсиз Таунсънд, директорът на националното разузнаване Джон Негропонте, директорът на ЦРУ Майкъл Хайдън и директорът на Центъра за борба с тероризма вицеадмирал Джон Скот Ред. Снимка: Белият дом

правомощията, дадени му от Патриотичния закон, за политически цели или отделни лица да ги използват за лични цели. Докладът, публикуван в четвъртък, разглежда около 50 000 документа от 2006 година – т.нар. National Security Letters, чрез които се изисква получаването на конфиденциална информация за гражданите. Проверено е дали ФБР не е злоупотребило с тези документи, които позволяват на полицията специфични дейности без съдебен надзор. Авторите констатират продължаваща злоупотреба с власт, но я отдават основно на немарливост и лошо управление, а не на престъпни намерения. В съобщение до пресата, което е част от доклада, Файн казва: “ФБР и министерството на правосъдието показаха готовност да се изправят пред тези проблеми.”

Въпреки това има причини за повишено внимание за подмяната на гражданските свободи с представата за сигурност, приета от американците. Ако злоупотребата, констатирана от доклада, се дължи на некомпетентност, американците няма да получат сигурността, която търгуват, като жертват гражданските си свободи. Възможно е също така авторите на доклада да открият примери на злоупотреби с Патриотичния закон – как например агент на ФБР следи приятелката си или прави услуга на свой приятел политик. Файн все още подготвя доклада за незаконната употреба на “неотложните писма”, които без знанието на съда изискват информация от бизнеса.

Засега обаче защитниците на гражданските права ще трябва да продължат да твърдят, че заплахата се крие не в начина, по който правителството е разширило правомощията и как те се използват, а в начина, по който може да се използват в бъдеще. “Правителството може да събира информация за средностатистическия гражданин без да се съобразява с правата му, казва Джърман, но гражданинът не може да разбере какво прави правителството, а това е неблагоприятно за едно правителство, представляващо народа“. Но засега тези аргументи не действат на хората.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.