Прокарващ нови идеи арабски политик разтърси израелската политика

Израелският парламент – Кнесетът. Снимка: официален сайт

Мансур Абас наруши дългогодишно табу, когато миналата година вкара своята арабска партия в управляващата коалиция на Израел. Изглежда, че този смел ход носи дивиденти.

Абас, някога неизвестен политик, е важна част от нестабилнатата управленска коалиция и осигурява големи бюджети и благоприятни политики за своите избиратели. Получи дори и аудиенция при краля на Йордания. „За първи път в Държавата Израел ние сме равноправни партньори, част от коалиция“, заяви неотдавна Абас пред израелския новинарски сайт Ynet. „Ние правим компромиси, за да решим проблемите на арабското общество“. Прагматичният подход на Абас осигури финансиране за жилища, електричество и борба с престъпността в традиционно пренебрегвания арабски сектор на Израел. Той освен това не се страхува да се конфронтира с партньорите си, за да получи това, от което се нуждае.

Но също така е принуден да балансира между желанията на арабските си избиратели и еврейските си коалиционни партньори. Всяка негова стъпка се следи от избирателите му, чието участие в демокрацията на страната може да намалее, ако той не успее да постигне дългосрочни промени.

„Фактът, че араби седят около масата в правителството, не е никак маловажен“, казва Насрин Хадад Хадж-Яхя, директор на програмата „Арабското общество в Израел“ на Израелския демократически институт, мозъчен тръст, базиран в Ерусалим. „Въпросът е дали тази политическа власт ще се превърне в действия, които гражданите да усетят в ежедневието си?“

Абас влезе в историята през юни миналата година, когато неговата малка ислямистка партия стана първата арабска фракция, която се присъедини към израелска коалиция. През 73-годишната история на Израел арабските партии са оставали в опозиция, като са упреквали правителството и не са искали да участват в политиката срещу палестинските си братя на Западния бряг и в ивицата Газа. Техните еврейски колеги често са ги смятали за потенциална заплаха за сигурността и вътрешни врагове.

Палестинските граждани на Израел съставляват една пета от 9,4-милионното население на страната. Въпреки че много от тях са интегрирани в израелското общество, общността като цяло е по-бедна и по-слабо образована от евреите и отдавна се сблъсква с дискриминация и съмнения в нейната лоялност. Избирателната активност на арабите обикновено е по-ниска от тази на евреите и на изборите през миналата година достигна своя връх.

Коалицията, съставена от 61 депутати от 120-местния израелски Кнесет, сега разчита на четиримата членове на партията на Абас, за да приема закони, да одобрява бюджета и да поддържа правителството работещо.

Четиридесет и седем годишният Абас е начело на партията Раам – умерено консервативна ислямистка партия, свързана с „Мюсюлманските братя“. Избирателите на Раам са предимно араби бедуини, които са сред най-бедните граждани на страната.

Стоматолог по образование, Абас ръководи Раам в Кнесета от 2019 г., като е бил член на различни парламентарни комисии, но почти не участва в израелската политика.

Когато Израел изпадна в продължителен политически блокаж с четири избора в рамките на две години Абас се появи като антидот на хаоса. В навечерието на изборите през март 2021 г. Абас отдели Раам от съюза на арабските партии и намекна, че формацията ще участва в коалиция при подходящи условия, без значение кой ще я ръководи.

Бившият премиер Бенямин Нетаняху проведе безпрецедентни разговори с Абас за обединяване на силите и се твърди, че му е обещал списък с политики, които ще се справят с ширещата се престъпност и жилищните проблеми в арабската общност. Но ултранационалистическите съюзници на Нетаняху се противопоставиха на сътрудничеството с Абас и разговорите се провалиха.

Когато след това Яир Лапид беше помолен да състави правителство, той пое оттам, където Нетаняху спря, и Раам стана ключов член на сегашната коалиция. Съставена от осем партии, които варират от националистически групировки до застъпващи се за мир и компромиси партии, които подкрепят палестинската държавност, тромавата коалиция, оглавявана от бившия лидер на заселниците на Западния бряг Нафтали Бенет, обеща да остави настрана въпросите, предизвикващи разделение. Вместо това тя се съсредоточи върху теми, които няма да разклатят стабилността на коалицията, включително пандемията и икономиката.

Палестинският въпрос, който традиционно е от централно значение за арабските партии, до голяма степен беше пренебрегнат.

Абас настояваше, че не пренебрегва дългогодишните стремежи на палестинците за държавност на Западния бряг, Газа и Източен Ерусалим – територии, които Израел завзема през войната в Близкия изток през 1967 г. Семейни връзки свързват палестинските граждани на Израел и тези, които живеят в окупираните земи.

Абас заяви в подкаст след сформирането на коалицията: „Раам иска да се съсредоточи върху неотложните проблеми в арабското общество“. Офисът му отхвърли молбите за интервю.

Раам прокарва своите приоритети отвътре в коалицията. Тя осигури безпрецедентен бюджет от няколко милиарда долара за арабската общност, целящ подобряване на условията на живот и свеждане до минимум на рекордно високата престъпност. По настояване на Раам правителството предприе действия за узаконяване на някои непризнати бедуински села в южната част на пустинята Негев и за свързване на хиляди незаконно построени къщи с електричество. „С течение на времето правителствата на Израел пренебрегваха Негев и не се занимаваха с основните проблеми“, казва Фаиз Абу Сахибан, кмет на бедуинския град Рахат и поддръжник на Абас. „Това е първият път, когато Държавата Израел чува бедуините.“

Различните мнения неизбежно се сблъскаха. Миналата седмица Абас заплаши да лиши коалицията от гласовете на партията си в парламента в знак на протест срещу засаждането на дървета върху земи, за които претендират бедуините в Негев – криза, която доведе до спиране на проекта за залесяване. Раам също така се противопостави на усилията на националистически елементи в коалицията да удължат срока на действие на закона, който не позволява на палестинците, които сключват брак с израелски граждани, да получат право на пребиваване.

Опозиционните ултранационалистически депутати многократно са наричали Абас симпатизант на терористите. Социален консерватор, той също така се противопоставя на законодателството в подкрепа на ЛГБТ в коалиция с министър, който е открит гей.

Той е подложен на критики и от страна на палестинските граждани на Израел. Неотдавна предизвика недоволство сред арабската общественост, когато на бизнес конференция призна Израел за еврейска държава.

Десните израелски лидери неведнъж са призовавали палестинците да признаят еврейския характер на Израел, а преобладаващо еврейската аудитория приветства с аплодисменти думите му. Но арабските критици, включително палестинското ръководство на Западния бряг, обвиниха Абас, че e изоставил палестинската кауза.

„Те (Раам) носят отговорност за всичко, което това правителство решава, включително бюджетите за селищата на Западния бряг“, заяви миналия месец арабският законодател ветеран Ахмад Тиби.

Все пак влизането на Абас в коалицията дойде след години на подкрепа от страна на арабското обществено мнение на по-голямо арабско участие в процеса на вземане на решения. Неговите неуспехи и постижения могат да помогнат за определяне на арабското участие в политиката в бъдеще.

„Ако арабската общественост види, че това, което Мансур Абас е направил, е ефикасно и е донесло промяна, не се съмнявам, че избирателната активност ще се увеличи драстично“, каза Мохамед Магадли, политически анализатор в новините на „Канал 12“ и арабскоезичното радио „Нас“. „Това би означавало, че Израел ще се превърне в истинска демокрация.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.