Теодор от Русе се състезава в ледени води и ще преплува Черно море по дължина

Теодор Цветков със сертификата за поставен световен рекорд на „Гинес“ за плуване с една ръка. Снимка: личен архив

Теодор Цветков от Русе, 27-годишен, ще преплува в края на лятото Черно море по дължина – близо 1200 километра. Начинанието изглежда необичайно. Никой не го е правил. Ще трябва да плува 40 дни средно по 30 км на ден.

Теодор е съвсем сериозен и вече има опит. Без да е професионален спортист, е печелил медали от международни състезания по плуване и е поставил рекорд на Гинес. Онова, което го отличава от останалите, е, че винаги се състезава или плува за да гони рекорди, в подкрепа на кауза – битката с рака, лечението на болни деца, борбата с климатичните промени и замърсяването.

Неговата кариера на плувец започва преди 5 години, когато иска да подкрепи болно дете, за което се събират средства. До този момент уменията и физическата му подготовка стигат дотам, че да си поплува в басейна.

Амбициран от възможността да помогне, Теодор започва усилени тренировки с помощта на своя брат близнак – Валентин, който влиза в ролята на треньор и съмишленик. Резултатът е, че през декември 2017 г. той успява да преплува 200 метра в ледените води на езерото в лесопарк Липник до Русе за по-малко от 3 минути, и помага да бъдат събрани средствата за болното дете.

Теодор Цветков и брат му близнак Валентин, който е негов треньор, партньор и организатор на начинанията. Снимка: личен архив

Това е и повратен момент, който променя изцяло живота на Теодор. „Вярвам, че не е нужно човек да пострада лично, за да бъде съпричастен с онези, които имат нужда от помощ“, казва той. Оттук-нататък плуването се превръща в начин да предизвика себе си и да даде своя принос за различни каузи. През 2018 решава да подкрепи фондация за деца с увреждания, като си поставя за цел да преплува в същото езеро 10 километра с една ръка. Успява и постижението му от 5 часа и 13 минути влиза в официалните на рекорди на Гинес.

Същата година поставя и друг рекорд, но неофициален – 50 км плуване със завързани крака за 16 часа.
Следващата цел, която постига, е да преплува 32 езера в България в рамките на 15 дни в подкрепа на борбата с рака и фондацията „Една от осем“.

„Невинаги е лесно – казва Теодор – В едно от езерата реших, че ще плувам без екип. Обикновено с мен се движи брат ми в кану и Деян Костадинов, приятел, който влиза в ролята на втори помощник. Влязох в езерото и се оказа, че е пълно със стотици малки жаби и гъсти водорасли, които затрудняваха движението. В един момент така се бях оплел, че изпаднах в паника и едва се овладях, за да стигна до края. Друг път на десетина метра от мен падна гръм… След тези случаи внимавам и гледам да не съм сам, колкото и спокойно да изглежда“.

Теодор Цветков развява българското знаме, след като е преплувал 181 км по река Самара в Русия и се класира втори на състезанието X Waters Samara. Снимка: от организаторите на състезанието

Теодор вече е натрупал и международни отличия. През 2019 е победител в дисциплината на 500 метра в Международния шампионат по ледено плуване в Чехия. През 2020 се връща от Световното по зимно плуване с две трети места, а през 2021 става втори в преплуването на река Самара в Русия. Не е странно, че именно той извади кръста на Йордановден от водите на Дунав край Русе и че това му се случва вече за шести път.

Постиженията на Теодор се дължат на собствените му усилия и тренировки, и подкрепата на спонсори, когато се намерят. На това е посветил цялото си свободно време. В останалото той работи в администрацията на община Русе. Занимава се с програми за превенция на употребата на наркотици, в които младежи-доброволци обучават и подкрепят своите връстници. И в плуването, и в работата си, Теодор е убеден, че личният пример трябва да служи за вдъхновение.

Теодор Цветков на тренировка. Снимка: личен архив

„Живеем в материален свят, в който хората мислят най-вече за това как да изкарат пари. Сякаш в нас е заложено да се дистанцираме от другите значими неща.Не бива да мислим, че каквото и да направим, ще бъде „капка в морето“. Защото сме единствените живи същества, които могат да променят заобикалящия ни свят“, казва Теодор.

Плакат за преплуваните 32 езера в България. Снимка: личен архив

Най-голямото предизвикателство досега, което е планирал, е за 40 дни да преплува Черно море по дължина. Това е опасен експеримент, какъвто все още никой не е правил. Целта му е в края на лятото да преплува разстоянието от 1175 километра от брега на Кобулети, Грузия, до Бургас. Каузата този път е „Чисто Черно море“. По време на плуването специалист от екипа ще взима проби за микропластмаса, с които да се отчетат нивата на замърсяване в морето и да се търсят решения.

„Понякога не си даваме сметка за последиците, които ще възникнат след мащабното замърсяване на околната среда, след продължително изземване и изтощаване на природните ресурси. Черно море е едно от най-замърсените, вече има микропластмаса дори в рибата, с която се храним. Опитвам се да дам гласност на този проблем, който касае всички ни и да бъда част от неговото решение“, казва Теодор.

Преплуването на Черно море обаче не може да се осъществи без финансиране, Теодор все още търси спонсори и съмишленици. Всеки, който иска да подкрепи инициативата и каузата за море без отпадъци, може да го направи на страницата на Теодор Цветков във Фейсбук (виж тук).

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.