Уволненият от МВР – заради връзки с винпром “Пещера”? Защо всички мълчат?

Арестуваха зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов, без да се разбере точно защо. Имал нерегламентирани контакти, предавал информация на бизнесмени, че ги разследват. И толкова. Нито прокурори, нито МВР казват повече. Но информация изтече все пак от разни източници и грозната история се разчу. Иван Иванов е контактувал с шефове на винпром “Пещера” (информация от сайта “фрогнюз.бг”) и ги е предупреждавал за действия срещу тях. Вестниците, също като МВР, премълчаха за коя фирма става дума. „Пещера“ е от най-големите рекламодатели в медиите и няма шанс името на фирмата да се появи. Някои вестници (“Стандарт”) пуснаха разсейваща информация, че арестуваният имал връзки с хора на Магрините от Петрич.

За какви действия срещу алкохолна фирма обаче става дума? Както e-vestnik писа вече няколко пъти в България е масова практика най-големите производители на алкохол да използват фалшиви бандероли. Загубите за държавата годишно са между 100 и 200 милиона лева. Това обявиха миналата година на пресконференция и от Асоциацията на производителите и търговците на алкохол – че най-големите производители използват фалшиви бандероли. Реакцията от МВР беше неочаквана – полицаите направиха тараш във фабриката на хората, които изнесоха тези данни на пресконференция. Може би точно арестуваният Иванов е наредил този тараш.

Страшното в случая е, че арестуваният Иванов е лично протеже на ген. Валентин Петров, главен секретар на МВР. Това заяви по БНР бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов – ген. Петров го натискал да назначи Иванов. Картинката става още по-страшна, защото вчера министърът Румен Петков пък каза, че ще подкрепя с всички сили и средства главният секретар ген. Петров. Така в една верига са навързани арестуваният, ген. Петров и министърът Петков.

Другият очевиден факт в тази история е, че повече от 10 години върху алкохолното производство с фалшиви бандероли има чадър от властта. Залавяни са бутилки на най-големите производители с фалшиви бандероли, но нито данъчните съобщаваха имената на фирмите, нито полицията. Всеки случаен тараш, за който не са били предупредени производителите, се потулваше.
Сега картинката се намества.

Пишещият тези редове си спомня един показателен случай – на пловдивското изложение “Винария” преди няколко години, ген. Валентин Петров, тогава шеф на НСБОП, излезе доволен с пълни торби бутилки от щанда на винпром “Пещера” и ги натовари в колата си, паркирана точно пред входа на палатата (има свидетели). Да се надяваме, че генералът се е ограничил с бутилки като подаръци. Той е бивш шеф на пловдивската полиция (район където се произвежда най-много нелегален алкохол), там е и седалището на много легални производители като “Пещера”.

Да очакваме ли занапред безмилостна борба на МВР с нелегални производители и фалшиви бандероли?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.