Приемане на вируса: Европа обмисля нова стратегия

„Коронапаспорт“

Когато за първи път беше обявена пандемията от коронавирус, на испанците им беше наредено да останат по домовете си за повече от 3 месеца. В продължение на седмици те нямаха право да излизат навън, дори и за физически упражнения. На децата им беше забранено да играят на площадките, а икономиката буквално спря.

Но властите оправдаха драконовите мерки с тезата, че трябва да се предотврати пълен колапс на здравната система. Спасени са човешки животи, казаха те. Сега почти 2 години по-късно Испания се подготвя да приеме различен подход към коронавируса. Тя е една от страните в Европа с най-високи нива на ваксинация и има една от най-тежко засегнатите икономики. Правителството поставя основите на план за справяне със следващата вълна от инфекции, но вече не като извънредна ситуация, а като заболяване, което ще се задържи задълго. Подобни стъпки се обмислят и в съседна Португалия и във Великобритания.

Идеята е не да се премине от режим на криза към режим на контрол, а спрямо коронавируса се подходи до голяма степен по същия начин, по който някои държави се отнасят към заболяванията от грип и морбили. Това означава да се приеме, че ще инфекциите ще продължават, но ще се предостави допълнителна помощ на хората в рисковите групи и на пациентите с усложнения.

Испанският премиер Педро Санчес, който е лявоцентрист, иска Европейският съюз да обмисли подобни промени тъкмо сега, когато вариантът Омикрон показа, че заболяването става по-малко смъртоносно.

„Казваме, че през следващите няколко месеца и години ние ще трябва да помислим без да се колебаем и в съгласие с науката как да работим в пандемията с различни параметри“, каза той в понеделник.

Санчес заяви, че промените не трябва да се правят преди да премине вълната от Омикрон, но властите трябва отсега да започнат да оформят облика на света след пандемията. „Правим си домашното, предвиждаме сценарии“, обясни той.

Световната здравна организация (СЗО) каза, че е прекалено рано да се мисли за каквато и да е незабавна промяна. Организацията не определи ясно критерии за обявяване на КОВИД-19 за ендемично заболяване, но експертите от СЗО преди време казаха, че това ще се случи когато вирусът стане по-предсказуем и когато вече няма трайни огнища на заболяването. В понеделник д-р Антъни Фаучи, който е водещият специалист по инфекциозни заболявания в СЗО, заяви пред Световния икономически форум, че коронавирусът не може да се счита за ендемия, докато „не се понижи до ниво, в което вече не нарушава функционирането на обществото“.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията посъветва страните да преминат към по-рутинни действия за справяне с коронавируса, след като острата фаза на пандемията вече е преминала. СЗО каза в своя позиция, че повечето страни в ЕС, включително и Испания, ще поискат да приемат „по-дългосрочен и устойчив подход за наблюдение“.

Малко над 80 процента от испанското население е получило 2 дози ваксина и властите са фокусирани върху подсилването на имунитета на по-възрастните с трета доза.

Придобитият от ваксините имунитет, заедно с широкото разпространение на инфекциите, дават шанс за концентриране върху профилактиката, тестването и проследяването на заболяването при групи, които в една или друга степен са рискови, каза д-р Салвадор Транче, който ръководи Испанското общество за семейна и общностна медицина – организацията, която отправи призива за нови действия в отговор на ендемията.

КОВИД-19 „трябва да се третира като останалите заболявания“, каза Транче и допълни, че „нормализираното внимание“ на здравните служители ще помогне да се решават по-бързо проблемите, които не са свързани с коронавируса. Освен това обществото трябва да се примири с идеята, че някои случаи на смърт от коронавируса „ще бъдат неизбежни“, допълни Транче.

Испанското министерство на здравеопазването каза, че е прекалено рано да оповестят каквито и да е проекти, изготвени от неговите експерти и съветници, но потвърди, че една от целите е да се следва съществуващия модел, използван в момента от Европейския съюз за наблюдение на грипа.

Много страни, претоварени от рекордния брой случаи на Омикрон, вече се отказват от масовото тестване и съкращават времето за карантина, особено за работници, които не показват по-сериозни симптоми от тези на настинка. От началото на годината занятията в испанските училища спират само ако се появят големи огнища, а не след констатирането на първия случай на коронавирус, както беше преди.

В Португалия – една от страните с най-високо ниво на ваксинация в света, президентът Марселу Ребелу де Соуза обяви в новогодишната си реч, че страната е „преминала в ендемична фаза“. Но дебатът за предприемането на специфични мерки скоро затихна, тъй като разпространението на вируса достигна до рекордни нива. Във вторник беше съобщено за почти 44 хиляди новозаразени за едно денонощие.

Хоспитализациите и смъртните случаи в страните с по-високи нива на ваксинация обаче са пропорционално по-ниски от предишните етапи. Във Великобритания от 26 януари отпада задължителното носене на маски на обществени места и изискването за ваксинационни паспорти.

Британците, които са развили антитела срещу КОВИД-19, било то от инфекция или от ваксина, са 95 процента, сочат официалните данни.

„Във времето, в което коронавирусът става ендемичен, ние ще трябва да направим промени в законовите изисквания, като призоваваме хората с вируса да бъдат внимателни и да се съобразяват с другите“, каза премиерът Борис Джонсън. За някои европейски правителства идеята за нормализиране на ситуацията противоречи на усилията им да стимулират ваксинацията сред групите, които не желаят.

В Германия, където по-малко от 73 на сто от населението е получило 2 дози и нивото на инфекции почти всеки ден достига до нов рекорд, сравненията с Испания или с други държави биват отхвърляни. „Все още имаме много неваксинирани хора, особено сред по-възрастните граждани“, заяви в понеделник Андреас Дефнер, който е говорител на германското здравно министерство.

Италия разширява обхвата на задължителната ваксинация, като включва в него всички на възраст от 50 години нагоре и налага глоби до 1500 евро на неваксинирани лица, които отидат на работа. Освен това италианците трябва да бъдат напълно ваксинирани, за да могат да имат достъп до обществения транспорт, самолетите, фитнесите, хотелите и търговските изложения.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.