Възможно ли е Русия да признае за независими отцепилите се региони на Източна Украйна?

Изваден от строя танк на сепаратистите в гр. Торез. Снимка: АиФ

Група руски депутати призова парламента да апелира към президента Владимир Путин да признае два проруски отцепнически региона в Източна Украйна за независими държави.

Ето какво може да означава подобно действие за кризата в Украйна, при която Русия разположи около 100 000 военни в близост до границите на съседната държава, като подготовка за това, което САЩ твърдят, че може да бъде предстояща инвазия – нещо, което Москва отрича.

Кои са отцепническите региони?

Подкрепяните от Русия сепаратисти в регионите Донецк и Луганск – известни заедно като Донбас – се отделиха от контрола на украинското правителство през 2014 и се самопровъзгласиха за независими „народни републики“, които засега са непризнати. Оттогава според Украйна при боевете са загинали около 15 000 души. Русия отрича да е страна по конфликта, но е помагала на сепаратистите по различни начини, включително със скрита военна подкрепа, финансова помощ, доставки на ваксини срещу КОВИД-19 и издаването на над 600 000 руски паспорта на жителите им. Източник от украинското отбранително министерство заяви, че по оценки на Киев в Донбас има около 35 000 сепаратистки бойци и 2000 редовни руски военни, макар че Русия оспорва това.

Какви биха били последствията, ако Русия наистина ги признае?

Евентуално признаване от страна на Русия ще сложи кръст на мирните споразумения от Минск, подписани през 2014 и 2015 г., които, макар и все още да не са приложени, досега бяха приемани от Русия, Украйна и западни правителства като най-добрият шанс за намиране на решение. Споразумението от 2015 г. призоваваше за самоуправление на двата региона в съответствие с украинското право.

Признаването на „държавност“ на Донецк и Луганск може да предостави на Москва претекст за открита военна намеса в подкрепа на своите съюзници, по същия начин, по който е разположила войски в грузинските отцепнически региони. Руският депутат и бивш политически лидер на Донецк Александър Бородай заяви пред Ройтерс, че в този сценарий сепаратистите ще търсят от Русия помощ, за да получат контрол над части от Донбас, които в момента са контролирани от украински сили. Западни правителства предупреждаваха Москва, че всяко придвижване на военни сили през украинската граница ще предизвика силен отговор, включително тежки финансови санкции.

Признавала ли е Русия вече отцепнически държави?

Да – тя призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия, два отцепнически грузински региона, след като води кратка война с Грузия през 2008 година. Тя им осигури мащабна бюджетна подкрепа, предостави руско гражданство на тяхното население и разположи там хиляди военни.

Какви са преимуществата и недостатъците от гледна точка на Москва?

В случая с Грузия, Русия използва признаването на отцепническите региони, за да оправдае безсрочно военно присъствие в съседна бивша съветска република и да осуети за неопределен срок стремежите на Грузия да влезе в НАТО, като й отне пълен контрол над собствената й територия.

Олеся Вартанян, специалист по Южен Кавказ в Кризисната група, заяви, че поемането на отговорност за две територии, непризнати дори от близките й съюзници и без изгледи за икономическо развитие, има значително неудобство за Москва. „Не знаете какво да ги правите всъщност, но трябва да продължавате да ги финансирате, да предоставяте средства и от време на време, да се справяте с вътрешните им кризи“, заяви тя. Освен това Русия унищожи всякаква възможност за диалог по външната политика с Грузия.

Този прецедент показва, че Кремъл може да сметне за по-изгодно да анексира директно Донбас, както направи с Крим през 2014 г., отколкото да го признае за независим.

Какво казва Кремъл?

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков реагира предпазливо на идеята Путин да признае Донбас. Той заяви, че това е парламентарна инициатива, която ще изисква гласуване и че той не може да коментира преди края на този процес.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.