Митове и мангъризми как СЗО отрича зеления сертификат и ваксините

Рисунка за големите епидемии в Европа – чумата от XVII век, Испанския грип от началото на XX век и сегашната епидемия от коронавирус. Илюстрация: Стрейтс тайм

 

Изглежда отново се налагат някои пояснения във връзка с информациите и информирането за епидемията. Душата ми не може да седи спокойна, когато се блъсне челно в свободни съчинения, които са далеч от фактите.

Формулирам по лични впечатления от заблудите във Фейсбук от последните дни, както следва:

1. СЗО не се е обявила внезапно, ненадейно и изненадващо срещу зеления сертификат. Това е нейна последователна позиция (със същите думи буквално) от април месец 2021 година. Тоест още от зората на въпросния сертификат.

Тази позиция е препотвърдена три пъти оттогава насам, и засяга само изискването на зелен сертификат при международни пътувания като единствено условие за достъп до дадена държава. Причината не е, че признава някакъв провал, а че много хора и държави нямат равен достъп до ваксинация. И това наистина прилича на дискриминация. Позициите са на разположение в сайта на СЗО.

2. Единственият нов нюанс в позицията на СЗО засяга препоръката към държавите да намалят ограниченията и забраните отново при международни пътувания, защото са доказали своята неефективност не по принцип, а във връзка с разпространението конкретно на омикрон.

3. СЗО ни най-малко не е обявила ваксинацията за провал. Напротив, горещо насърчава държавите да продължат да я стимулират и да търсят нови средства за борба с пандемията.

4. В доклада на британската Агенция за здравна сигурност НЕ ПИШЕ, че ваксината намалява завинаги имунитета ви срещу ковид. Дълго време си мислех, че доц. Мангъров просто малко е изостанал от медицинските новости и не умее да чете на други езици. Сега вече започвам да подозирам злонамереност.

5. Да, европейски държави започват курс към отпускане на мерките. Това е вярно. Те просто си свършиха работата. Свършиха толкова работа, колкото беше възможно. И сега съвсем закономерно ще продължат напред, с ясното съзнание за рисковете, които поемат, и за неизвестността, която предстои. А ние, както обикновено, избрахме трудния път. Или по-скоро тъпченето на едно място.

6. Не ви казвам да се ваксинирате, или да не се ваксинирате. Казвам, че наистина много неща не се знаят. Но това, че нещо не се знае, не е причина да вярваме само на онова, което ни харесва.

– –
От фейсбук-страницата на авторката. Заглавието е на e-vestnik

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.