Кои са тайнствените хора зад разработването на севернокорейските ракети

Ким Чен-ун на ракетни изпитания. Снимка: от тв екрана

Поредицата нови ракетни изпитвания в Северна Корея, включително на обявените от нея „хиперзвукови оръжия“, подчертават важното значение на ракетните инженери и учени в страната – група, силно обвързана с правителството, но непроницаема за външни наблюдатели. Анализатори казват, че Ким Чен-ун предприема стъпки да институционализира ракетните сили, което е знак за намерението му да ги направи оперативна част от дългосрочните си военни планове. Ето какво знаем и какво не знаем за този ключов персонал.

УЧЕНИТЕ

Много малко е известно за имената и постовете на учените и техниците на средно и работно ниво, участващи в ракетните проучвания и разработки. Анализатори казват, че вероятно тези хора имат гарантирани работни места заради изразходваните средства и усилия да бъдат образовани и обучени. Освен това те са настанени в специални зони, така че да няма риск от бягство, нито от политически или социални щети за режима. „За разлика от кадрите в икономиката или даже военните командири, това е население, което трудно може да бъде заместено“, казва Майкъл Мадън, експерт по севернокорейското ръководство към вашингтонския Център „Стимсън“.

Много от тези хора са възпитаници на Националния университет по отбрана – платформа за обучаване на севернокорейски специалисти в науките и технологиите, свързани с отбраната, към който изглежда е придаден колеж по „хиперзвуковите ракетни технологии“. Учените и инженерите често работят в отделни конкуриращи се екипи върху подобни типове оръжия. Това им дава възможност да преминават по различни пътища, за да се види коя технология е най-обещаваща, казва Кен Гоз, директор на Групата по международни отношения към Центъра за военноморски изследвания в Арлингтън, щата Вирджиния.

Проучване на Центъра за изследване на неразпространението „Джеймс Мартин“ установява през 2018 г., че севернокорейски учени са работили с учени от други страни като съавтори на най-малко сто публикувани статии, свързани главно с технологии с двойно предназначение, оръжия за масово унищожение или други военни цели.

РЪКОВОДИТЕЛИТЕ

Ким Чен-ун разчита на трима човека за ръководството на бързо развиващата се тайна ракетна програма на страната. Те са: бившият генерал от ВВС И Пьон-чол, ветеранът учен по ракетно дело Ким Чен-сик и шефът на центъра за оръжейни разработки и доставки Джан Чан-ха. Един друг човек – началникът на Генералния щаб Пак Чен-чон – също има много важна роля във Военнопромишления департамент, който се занимава с изработването на стратегически въоръжения, казва Газ.

„През последните няколко години имаше много промени в сферата на военната промишленост“, добавя той. Началникът на Генщаба Пак е наблюдавал голям брой от последните тестове в отсъствието на Ким Чен-ун, През 2021 г. лидерът на КНДР не е присъствал на нито едно изстрелване на ракета, но през януари наблюдава един от стартовете на хиперзвукова ракета. Освен това през миналата година Ю Джим бе назначен за ръководител на Военнопромишления отдел. Преди това той бе представител на Северна Корея при водещата иранска компания за оръжейна търговия, казва Мадън.

ОРГАНИЗАЦИИТЕ

Академията за национална отбранителна наука (АНОН), известна и като Втора академия на природните науки, надзирава севернокорейската ракетна програма. По думите на Мадън за етапа на оръжейните разработки често може да се съди по това кой е присъствал на изпитването.

Например ако на събитието има само представители на споменатата академия, това означава, че системата е все още във фаза проучване и разработка. В случай че на събитието има наблюдатели от АНОН и т. нар. Втора икономическа комисия, това често значи, че системата отива от разработка към производство. И накрая, ако на теста присъстват военни от Генщаба, какъвто бе случаят наскоро с изстрелването на ракета от железопътна платформа, това обикновено е знак, че системата е готова и ще бъде дислоцирана.

ЧУЖДЕСТРАННА ПОМОЩ

Ракетната програма на Северна Корея почива на помощта от Съветския съюз и впоследствие Русия, казват анализатори. А двигателите на последното хиперзвуково оръжие наподобяват съветския дизайн. Спорно е доколко тази помощ е продължила след 90-те години на миналия век.

Ако се съди по последните санкции на САЩ, севернокорейци в Русия и Китай, свързани с АНОН, продължават да доставят материали и техническа информация за програмите на Пхенян за оръжия за масово унищожение и ракети. Тези хора са подпомагани от руска телекомуникационна компания и един руски гражданин.

Базираният в Европа експерт по ракетни технологии Маркус Шилер твърди, че успехите на Северна Корея в тестовете свидетелстват, че тя получава помощ отвън. Шилер обаче отбелязва, че по времето на Ким Чен-ун севернокорейските ракети дават по-често дефекти в сравнение с преди, което е знак, че по-младият Ким изпробва оръжия севернокорейска разработка в по-голяма степен, отколкото предшествениците му.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.