Къде са разположени силите на НАТО

Американски войници в базата в Ново село. Снимка: ВВС на САЩ

НАТО каза вчера, че поставя в готовност войски и подсилва Източна Европа с още кораби и изтребители. Следва преглед на това къде има разположени сили на НАТО.

Балтийски регион, Полша

В Естония, Литва, Латвия и Полша НАТО има около 4000 военни в многонационални батальони, подкрепяни от танкове, сили за противовъздушна отбрана и подразделения за разузнаване и наблюдение.

Присъствието на леки сили, описвани от НАТО като готови за бойни действия, има за цел да осигури първа линия на възпиране, съприкосновението с която да задейства изпращане на подкрепления в случай на руско нахлуване.

НАТО също така има мисия за въздушна охрана в тези страни, която включва патрулиране в небето на четирите държави, ръководено от военновъздушната база „Рамщайн“ в Германия.

НАТО има и четири многонационални постоянни военноморски сили, които патрулират в съюзнически и международни води, включително Балтийско море.

Румъния, България

НАТО има многонационални сухопътни сили от около 4000 военни в Румъния. Франция предлага да изпрати още войски. САЩ също имат войници, разположени в отделни бази в Румъния и в България. Съюзниците също така редовно пращат групи изтребители в подкрепа на националната въздушна охрана в България и Румъния.

Франция

Франция оглавява челна сила от въздушни, сухопътни и морски части заедно с Германия през 2022 г., известна като Обединена оперативна група с повишена готовност. Тази сила, включваща най-малко 5000 войници, може да бъде готова за действие до 72 часа. Испания, Португалия и Полша също ще предоставят войски тази година.

Челната сила е елементът с най-висока степен на готовност от силите за бързо реагиране на НАТО, наброяващи 40 000 военни.

Американски сили в Европа

Според изследователската служба на Конгреса на САЩ около 74 000 американски военни са разположени в момента в Европа, но не всички са на активна служба.

В Германия има около 36 000 американски военни, в Италия – около 12 000, във Великобритания – около 9000, в Испания – около 3000, а в Турция – 1600. САЩ също така поддържат на ротационен принцип около 4500 военни в Полша, но те не са разположени постоянно. Много от тези сили могат да бъдат разгърнати от името на НАТО.

Балканите

Около 3500 съюзнически и партньорски военни действат в Косово като част от мироопазващите сили КФОР на НАТО. Съюзниците също така предоставят подкрепа за въздушна охрана на по-малки балкански съюзници. Въздушното пространство на Словения е защитавано от Унгария и Италия, а Гърция и Италия защитават Албания и Черна гора. Небето на Северна Македония е охранявано от Италия.

Средиземно море

НАТО има военноморска мисия – „Морски страж“, която патрулира в Средиземно море и предоставя на съюзниците информация за ситуацията в морето, а също оказва подкрепа на операции за борба с тероризма в морето. Тя може също да защитава свободата на корабоплаване, ако това бъде поискано от съюзниците.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.