Какви са вариантите за американски санкции срещу Русия?

Финансовите варианти, които се обмислят, за да бъде наказан президентът Владимир Путин, ако Русия нахлуе в Украйна, варират от мащабни до строго лични – от отрязването на Русия от американските долари и международното банкиране до налагането на санкции на бивша олимпийска шампионка по гимнастика, за която се твърди, че е приятелка на Путин.

Публично Съединените щати и европейските им съюзници обещаха да нанесат на Русия финансов удар, какъвто не е имало никога досега, ако Путин навлезе с армията си в Украйна. Лидерите обаче не дадоха много подробности на обществеността с аргумента, че е най-добре самият Путин да остане в неизвестност.

Седмици след началото на преговорите далеч не е ясно дали американците са успели да постигнат консенсус между САЩ и европейците за това какви санкции ще бъдат наложени и какво ще ги предизвика.

Вижте някои от обмисляните финансови мерки:

РЕПРЕСИВНИ МЕРКИ В SWIFT

За САЩ и европейските им съюзници изключването на Русия от финансовата система SWIFT, която прехвърля пари от банка на банка по целия свят, би било една от най-тежките финансови стъпки, които биха могли да предприемат, нанасяйки щети на руската икономика веднага и в дългосрочен план. Този ход би могъл да откъсне Русия от повечето международни финансови транзакции, включително от международните печалби от добива на нефт и газ, които общо представляват над 40 процента от приходите на страната.

Съюзниците от двете страни на Атлантическия океан обмисляха варианта със SWIFT и през 2014 г., когато Русия нахлу и анексира украинския полуостров Крим и подкрепи сепаратистките сили в Източна Украйна. Тогава Русия заяви, че изхвърлянето ѝ от SWIFT ще бъде равносилно на обявяване на война. Съюзниците, критикувани за това, че са реагирали твърде слабо на руската агресия през 2014 г., отложиха прилагането на тази идея.

Оттогава Русия се опитва да разработи своя собствена система за финансови трансфери, но с ограничен успех. САЩ и преди са успявали да убедят системата SWIFT да изхвърли една държава – Иран, заради ядрената ѝ програма.

Изключването на Русия от SWIFT обаче би навредило и на други икономики, включително на САЩ и на ключовия им съюзник Германия. Миналата седмица американски законодатели заявиха, че администрацията на Байдън все още анализира колко силно ще бъде това въздействие. Външният министър на Германия Аналена Бербок, запитана от репортери за предложената забрана за Русия в SWIFT, изглежда изрази съмнения. „Най-твърдата тояга в крайна сметка не винаги ще бъде най-интелигентният меч“, каза Бербок.

КЛИРИНГ В ДОЛАРИ

САЩ вече притежават едно от най-мощните финансови оръжия срещу Путин, ако той нахлуе в Украйна – блокиране на достъпа на Русия до щатския долар. Доларът все още доминира при финансовите транзакции по света, като всекидневно в играта са трилиони долари.

Транзакциите в щатски долари в крайна сметка се извършват чрез Федералния резерв или чрез американски финансови институции. От решаващо значение за Путин е, че това означава, че чуждестранните банки трябва да имат достъп до финансовата система на САЩ, за да уреждат трансакции в долари.

Възможността за блокиране на този достъп дава на Съединените щати възможност да причиняват финансова болка далеч извън границите си. Преди това САЩ са спирали достъпа на финансови институции до доларов клиринг за предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран, Судан и други държави.

Байдън посочи пред репортери, че отрязването на възможността на Русия и руснаците да извършват сделки в долари е една от възможностите, които САЩ проучват. За разлика от варианта със SWIFT и другите финансови мерки, това е вариант, който САЩ биха могли да направят сами. Много руснаци и руски компании ще бъдат възпрепятствани да извършват дори най-рутинни транзакции, като например изплащане на заплати или закупуване на стоки, тъй като няма да имат достъп до американската банкова система.

КОНТРОЛ ВЪРХУ ИЗНОСА

Говорителката на Белия дом Джен Саки потвърди, че САЩ обмислят налагането на експортен контрол – потенциално да отрежат достъпа на Русия до високите технологии, които помагат на военните самолети и пътническите самолети да летят и правят смартфоните интелигентни, както и до другия софтуер и модерно електронно оборудване, които осигуряват функционирането на съвременния свят.

Това може да включва добавянето на Русия към група държави с най-големи ограничения при експортния контрол, заедно с Куба, Иран, Северна Корея и Сирия, заявиха официални лица.

Това би означавало, че способността на Русия да получава интегрални схеми и продукти, съдържащи интегрални схеми, ще бъде силно ограничена поради глобалното господство на американския софтуер, технологии и оборудване. Въздействието може да обхване авиониката на самолетите, металорежещите машини, смартфоните, игровите конзоли, таблетите и телевизорите.

Такива санкции биха могли да бъдат насочени и към критично важната руска промишленост, включително секторите на отбраната и гражданската авиация, което би засегнало високотехнологичните амбиции на Русия, независимо дали става въпрос за изкуствен интелект или квантови изчислителни мощности.

Подобно на някои от другите разглеждани санкции, ограниченията на износа от страна на САЩ биха рискували да мотивират предприятията да търсят алтернативи в други държави, включително Китай.

ПАЗАРИ НА ОБЛИГАЦИИ

Администрацията на Байдън ограничи възможностите на Русия да взема парични заеми, като миналата година забрани на американските финансови институции да купуват руски държавни облигации директно от държавни институции. Санкциите обаче не бяха насочени към вторичния пазар, което ги оставя като възможна следваща стъпка.

ГАЗОПРОВОД „СЕВЕРЕН ПОТОК 2“

В продължение на години републиканците и демократите в Конгреса се бореха срещу новия руски газопровод „Северен поток 2“ до Германия с аргумента, че той ще помогне на Русия да използва контрола си върху доставките на газ като лост за постигане на политическите си цели в Европа. Съперничещите си законопроекти в Конгреса предвиждат санкции срещу операторите на газопровода – републиканците искат да наложат санкциите веднага, а демократите само ако Русия нахлуе в Украйна.

Преди това администрацията на Байдън се въздържаше от такова ниво на санкции, за да не влезе в противоречие със съюзника си Германия. Германски официални лица казват, че блокирането на експлоатацията на газопровода, ако Русия навлезе в Украйна, ще бъде „на масата“, ако има инвазия, но това е всичко, което са направили публично.

ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ОЛИГАРСИТЕ… И ПРЕДПОЛАГАЕМА ПРИЯТЕЛКА

Една от най-използваните от САЩ тактики за налагане на санкции е санкционирането на най-близкото обкръжение на лидерите, техните семейства, както и на хора от военните и гражданските среди. Това може да се случи и на Путин и неговите приятели и семейство, както и на влиятелните руски бизнес олигарси и банките на страната.

Мащабният проект от мерки на републиканеца от Индиана Джим Банкс, подкрепен от близо 40 други републиканци от Камарата на представителите, би довел до налагане на санкции още преди всяка по-нататъшна руска инвазия в Украйна – от прекъсването на ползването на SWIFT до санкциите за „Северен поток 2“.

Също така се настоява да се обмисли възможността за налагане на санкции на много висши руски служители. Това включва семейството на Путин и една жена, за която се твърди, че се радва на романтичен интерес от страна на Путин – Алина Кабаева, която спечели олимпийско злато в художествената гимнастика през 2004 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.