Отговорите на НАТО и САЩ не се харесаха на Русия

Преговорите могат да се смятат за официално приключили и неуспешни

В сряда и двете страни предадоха на Русия писмените си отговори на неприемливите предложения на Русия за сигурност в Европа. Няма съществени промени в сравнение с преговорите в началото на януари – и Съветът на федерацията, и Държавната дума вече заявиха, че отговорите на Запада могат да се смятат за отрицателни и предложиха да се изчакат руските отговори, пише The Bell.

Отговори от САЩ

Писмените отговори на САЩ на руските предложения, за които настояваше Министерството на външните работи, бяха донесени в министерството на Смоленския площад лично от  посланика на САЩ Джон Съливан. При подготовката на отговорите американците предварително помолиха Москва да не публикува самия документ. Руското външно министерство се съгласи, но министър Сергей Лавров обеща да оповести същността му.

Ръководителят на Държавния департамент Антъни Блинкен пръв реагира на специална пресконференция. Основното искане на Русия – за правно обвързващо отхвърляне на разширяването на НАТО на изток – няма да бъде удовлетворено; алиансът ще запази политиката си на „отворени врати“. Блинкен не спомена никакви компромисни мерки, които експертите допусках, като например устни обещания за нечленуване на Украйна в ЕС.

Реакцията на САЩ може да се раздели на четири части. Първата се отнася до принципи, от които САЩ не се отказват и ще ги отстояват (като например „отворената врата“ на НАТО); втората засяга действията на САЩ и техните съюзници спрямо Украйна и на европейския театър като цяло; третата се отнася до Русия, която тя очерта в своите предложения и разговори в началото на януари; четвъртата съдържа предложения за дипломатически път за разрешаване на конфликта и области, в които според американците са възможни преговори между Русия и САЩ. В документа има „много положителни моменти“, казва Блинкен.

Блинкен посочи областите, в които е възможно сътрудничество – контролът над въоръженията, разполагането на ударни ракетни системи и прозрачността на европейските учения. Тази позиция не се различава от позицията на САЩ по време на преговорите в Женева в началото на януари, която Москва тогава нарече опит за „замазване“ на преговорите.

Въпреки това САЩ са подготвени за всякакво развитие на ситуацията, включително агресивни действия от страна на Русия, и ще предприемат съответните действия. Блинкен очаква да проведе нова среща със Сергей Лавров след получаването на отговорите. Сега топката е в полето на Русия, заяви ръководителят на Държавния департамент.

Отговорът на НАТО

След САЩ и НАТО изпрати писмената си позиция до Русия. Тя беше преразказана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. НАТО няма да се откаже от основните си принципи, включително от правото на всяка страна да се присъедини към алианса. „Русия трябва да изтегли войските си от Грузия, Украйна и Молдова“, заяви Столтенберг.

Предложенията на НАТО към Русия са да се възобновят мисиите в Москва и Брюксел, да се създаде пряка линия за комуникация с цел предотвратяване на инциденти и брифинги за учения, както и да се проведе диалог за контрол на въоръженията в рамките на Съвета НАТО-Русия.

В отговор на кризата НАТО ще засили присъствието си в Балтийско и Черно море. При необходимост в Черноморския регион може да бъде разположен преден отряд на НАТО от 5000 войници, воден от Франция.

Реакцията на Москва

Все още няма официален отговор от страна на външното министерство на документите, предадени от САЩ и НАТО. Но както от логиката на събитията, така и от коментарите на упълномощените депутати и сенатори следва, че те изобщо няма да удовлетворят Москва.

Владимир Джабаров, първи заместник-председател на комисията по международни въпроси към Съвета на федерацията, заяви пред РИА Новости, че отговорът на САЩ „не може да бъде приет“, и обеща, че Русия ще подготви отговора си в рамките на няколко дни, а съюзниците, включително Китай, ще могат да участват в консултациите.

Вячеслав Никонов, първи заместник-председател на международната комисия на Думата, заяви, че ако се съди по изявленията, предложенията на САЩ не отговарят на никакви руски опасения – „отговорът на Запада трябва да се признае за отрицателен“. „Скоро ще започнем да разпознаваме руските отговори, като започнем с въоръжаването на ДНР и ЛНР“, каза депутатът.

Какво следва

Очевидно е, че преговорите ще бъдат последвани от руски отговор, който, както заяви Владимир Путин в края на декември, ще зависи от „предложенията на военните експерти“. Каква ще бъде тя, е трудно да се предположи.

В сряда следобед председателят на генералния съвет на „Единна Русия“ Андрей Турчак предложи да се започне доставка на оръжие за ДНР и ЛНР. Сенатор Джабаров подкрепи това предложение.

Едновременно с пресконференциите на Блинкен и Столтенберг в Париж приключиха осемчасовите преговори между съветниците на ръководителите на Нормандската четворка (Русия, Украйна, Франция, Германия). Руският представител и заместник-ръководител на АП Дмитрий Козак заяви, че страните са се договорили за „безусловно спазване“ на прекратяването на огъня в източната част на Украйна.

Козак коментира въпроса за доставките на оръжие за ЛНР и ДНР: „Имаме много различни инициативи по този въпрос. Много от тях успяха да бъдат подкупени. Не знам от какво се е ръководил г-н Турчак, той не се е консултирал с нас. В същото време Козак заяви, че ако едната страна в конфликта в Донбас може да бъде въоръжена, а другата не, „това би било военно задушаване на едната страна от другата“. След две седмици в Берлин ще се проведе нова среща.

Фьодор Лукянов, главен редактор на Russia in Global Affairs и директор на изследователския клуб „Валдай“, предлага преговорите между Русия, САЩ и НАТО да доведат до следващия етап на ескалация, но не под формата на нахлуване в Украйна, а като „демонстрация на сила, но не и като нейното използване“. „Показното дрънкане на оръжия и демонстрация на мускули под формата на военно укрепване в чувствителни зони са неизбежни“, пише Лукянов. Но той не вярва в истинската война: „Колкото по-голямо е нервното напрежение и разгорещеността на страстите, толкова по-убедително те служат за заместител на войната.“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.