Австрия: Разузнаването е нащрек заради радикални антиваксъри

Виенско кафене

„Твърде обезпокоителна“ тенденция: новият шеф на австрийското вътрешно разузнаване е разтревожен от радикализацията на активистите – противници на ваксините и антиковидните ограничения, които без колебание прекосяват границите, за да „разпространяват своята екстремистка идеология“.

Алпийската страна е благоприятна почва, поради това че от 4 февруари въвежда задължителна ваксинация, обяснява 41-годишният ръководителят на разузнаването Омар Хаджави-Пирхнер в интервю за АФП – първото, което дава на чуждестранна медия.

Проектът за мярката предизвика вълна от масови демонстрации във Виена, където се стекоха множество чужденци, най-вече от съседни Германия и Швейцария.

„Мнозина активисти са силно радикализирани“ и се възползват от тези срещи, „за да провеждат сбирки и да изграждат мрежа“ съвместно с „партньорите си от крайната десница“, на фона на „антисемитизъм“, изтъква бившият полицай.

Тези хора разпространяват идеите си от столица в столица според преценката на протестните движения срещу санитарни рестрикции.

От Франция до Нидерландия, от Германия до Белгия – не една европейска страна бе разтърсена през последните месеци от демонстрации, понякога придружени с насилие.

В Австрия „установяваме, че е застрашена критична инфраструктура“, уверява Хаджави-Пирхнер, посочвайки като мишени медиите, политиците и здравния персонал.

Поради страх от безредици впрочем властите наскоро въведоха защитни периметри около болниците и центровете за тестване и ваксинация.

Серийни скандали

Роден в семейство на йорданец и австрийка, Омар Хаджави-Пирхнер оглави разузнавателните служби през декември след кариера в полицията.

Задачата му е да възстанови имиджа на агенцията си, помрачен от серия скандали, свързани с Русия.

Бившата Федерална служба за защита на конституцията и борба с тероризма (BVT), днес Управление за държавна сигурност и разузнаване (DSN), бе изцяло реорганизирана в стремеж хората да забравят онова, което новият ѝ началник евфемистично нарича „инциденти“.

В началото на 2018 г. съюзническите служби ограничиха сътрудничеството си с неутрална Австрия, нечленуваща в НАТО, опасявайки се от изтичане на данни към Москва.

Доверието им към нея бе подронено, след като вътрешен министър стана крайнодесният депутат Херберт Кикл, чиято Австрийска партия на свободата бе сключила партньрство с партията „Единна Русия“ на Владимир Путин.

Министърът предизвика национален скандал, като едва-що встъпил в длъжност нареди обиски в централата на BVT, откъдето бяха иззети голям брой поверителни документи.

Австрия бе разтърсена и от смущаващи афери по повод шпионаж в полза на Москва, в които бяха замесени един полковник, бивши тайни агенти и високопоставен дипломат.

Откакто оглави службата, Хаджави-Пирхнер засили „контактите с партньорите“ от други страни, за да възстанови малко по малко „доверието“. „Наясно сме“, че този процес ще трае „месеци, дори години“, казва той.

Агенцията трябва освен това да ликвидира пропуските в борбата с тероризма. Разследването на ислямисткия атентат във Виена през ноември 2020 г. разкри допуснати грешки: през месеците преди трагедията BVT не е реагирала на редица предупреждения от тайните служби на съседните страни.

Тогава консерваторите обвиниха крайната десница, че е „съсипала“ ведомството, поемайки държавното кормило, и така е направила Австрия уязвима.

Хаджави-Пирхнер уверява, че оттогава комуникацията между службите е подобрена, за да се избегнат подобни гафове.

„Не можем със стопроцентова сигурност да възпрепятстваме едно терористично нападение, но DSN вече е по-добре въоръжена“, заявява той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.