Украйна: Граждани се обучават за съпротива на руско нашествие

Курсове по боравене с оръжие в Украйна. Снимка: от тв екрана

В една гора недалеч от Киев група украинци се упражняват да правят укрития в снега – докато други тренират с оръжия, те усвояват техники за оцеляване в страх от руско нашествие.

„Ако Русия нападне, ще е много важно да владеем тези техники“, обяснява 29-годишният експерт по информатика Артем Кузменко, участник в двудневното обучение.

Украйна е свикнала да воюва. От 2014 г. бившата съветска република е в конфликт със сепаратисти в източните региони, подкрепяни от Русия. Конфликтът е взел над 13 000 жертви и въпреки подписаните мирни споразумения насилието на фронта никога не е спирало напълно.

Тревогата обаче нарасна още повече – Русия бе обвинена, че е струпала стотина хиляди войници близо до украинските граници, подготвяйки нахлуване в съседната страна. Западът заплашва Москва със санкции и доставя оръжия на Киев.

„Хората в големите градове бяха свикнали с мисълта, че конфликтът е някъде далеч – казва инструкторът Сергий Вишневски, сгушен в бойната си униформа. – Сега обаче си дават сметка, че войната може да стигне до тях.“

Четирийсетгодишният ветеран се е сражавал на фронта, преди да основе тези курсове по оцеляване за цивилни. Установил е нарастващ интерес към тях със засилването на страха от инвазия през последните седмици.

В близките дни той планира да започне и обучение онлайн; записали са се вече 4000 души. „Всеки трябва да знае как да построи убежище за семейството си“, смята Вишневски.

Трийсет и три годишната Яна Каминска, включила се в курсовете заедно със своя приятел, вече е събрала багаж в случай, че се наложи спешно да напусне дома си. За какво ще мисли най-напред? „Първо трябва да се погрижим за семействата си“, посочва тя.

След години война и редовно припламващи опасения от мащабно нахлуване на Русия Киев не дава никакви признаци на суматоха въпреки тревожните предупреждения на някои западни столици. В магазините не личи някаква оскъдица, а през уикенда много хора се разхождаха из заснежения център на града.

Да боравиш с „Калашников“

Президентът Володимир Зеленски призова в петък Запада да не всява „паника“ и заяви, че се страхува повече да не бъде провокирана „дестабилизация“ в страната, отколкото от атака на руската армия.

Но според анкета от миналата седмица 48 на сто от украинците смятат, че Русия може да нахлуе, а все повече организации ги подготвят за най-лошото.

Близо 300 души се събраха вчера в Киев за военно обучение на територията на изоставен завод. Инициатор бе една националистическа партия, създадена от бивши доброволци, участвали в боевете срещу сепаратистите от източните региони.

„Паника може да започне там, където хората не знаят как да реагират, как да си служат с оръжие, как да се защитават, какво да правят, ако започне стрелба“, обясни Максим Жорин, бивш командир на предизвикващия противоречиви мнения батальон „Азов“, сражавал се с проруските сепаратисти.

Разделени на малки групи, участниците – предимно млади хора, но и семейства, се научиха да държат и боравят с автомат, използвайки дървени макети на „Калашников“. Усвоиха практически умения за оказване на първа помощ, а в развалините на една къща им показаха как да се движат в сграда, превзета от сили на врага.

„Прибери левия крак!“ – провиква се един инструктор към младеж, трениращ обръщане кръгом с оръжие в ръце. „Това е моята страна, как да не се тревожа?“, обяснява пред АФП 20-годишният Евген Петрик. Не е сигурен, че Русия скоро ще нахлуе в страната – „но трябва да сме готови“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.