Към „интелектуалците“: А вие луди ли сте, слепи ли сте?

Като види човек заглавието „Към управляващите: Луди ли сте, слепи ли сте, или само купени? Отворено писмо на сто български интелектуалци“ и си казва: „Ей, най-после им прикипя и на тях.“ Сега най-видните български мъже и жени на духа ще потърсят сметка за разпада на държавата, за всекидневните скандални разкрития за нагла корупция, далавери и конфликти на интереси. За злополуките, катастрофите и трагедиите като изгорелите във влака. За педофилията, страданията на децата и всекидневните инциденти в детските домове. За разрушаването на българската природа и безсилието на държавата пред никнещите бетонни мастодонти в планините и по морския бряг. За проникването на мафията до най-високите равнища на МВР, съда и прокуратурата. За ловджийските подвизи и съмнителните спонсори на социалния президент. За злоупотребите с европейските пари и поредицата шамари от Европейския съюз… За… за… за…
Но не. Не било за това писмото на „стоте интелектуалци“. Те се възмущавали, че България ще признае Косово. Не им е прикипяло за съдбата на българския народ, а за „братския сръбски народ“, дето правителството на Костов позволило да го бомбардират. Не разпалва справедливото им възмущение перспективата да си останем страна втора класа в Европейския съюз.
Те разсъждават „в проекцията на вечността“, за тях по-важно е да „си наследник на няколко велики цивилизационни послания.“ Е, в крайна сметка и те казват: „Днешните български управници, изглежда, не осъзнават тежестта на своята историческа отговорност. За жалост катастрофалните последици от техните безотговорни решения ще понесат наследниците им.“ Но май са сбъркали адреса. Не към признаването на Косово трябва да се отнасят тези думи. А към всичко, което кара хората да скърцат със зъби, но не може да развълнува „стоте интелектуалци“. И ти се иска да ги попиташ пак с техните думи: „А вие луди ли сте или слепи?“ За купени дори не ни се мисли.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.