Какво предложи Путин на НАТО

Владимир Путин. Снимка: официален сайт

Продължителните преговори между Русия и САЩ започват да изглеждат все по-странни. Вчерашните руски писмени отговори, обявени от Държавния департамент, се оказа, че не са никакви отговори – Сергей Лавров нарече изявлението на Държавния департамент недоразумение и обясни, че американците са объркали отделното послание на Министерството на външните работи до западните страни с „писмени отговори“ на техния документ, пише The Bell. Срещата на Лавров с Блинкен беше в духа на последните няколко дни – те не се споразумяха за нищо конкретно, но „се съгласиха да увеличат усилията за премахване на дразнителите“.

Вместо това, веднага след срещата на Лавров с Блинкен, Владимир Путин, на излизане от срещата с унгарския министър-председател Виктор Орбан, лично коментира за първи път писмените отговори на САЩ на руските предложения, които получи миналата седмица.

Основните опасения на Русия бяха пренебрегнати, а три ключови изисквания не бяха изпълнени, каза Путин и добави „поанта“ към разсъжденията си: „Да си представим, че Украйна е член на НАТО, натъпкана е с оръжия, има модерни ударни системи като тези в Полша и Румъния и започва операция в Крим… Трябва ли да започнем война с блока на НАТО? Никой не е помислил за това“.

И след това дойде съществената част – Путин за първи път формулира искане към САЩ и НАТО, което Кремъл изглежда смята за приемлив компромис. Той отбеляза, че политиката на НАТО на „отворени врати“ (свободата на всяка страна да се присъедини към алианса) не е залегнала никъде в закона.

„И САЩ, и НАТО могат да кажат, включително на Украйна: „Искаме да гарантираме вашата сигурност, ценим я, уважаваме вашите стремежи, но не можем да ви приемем, защото имаме други, предварително приети международни задължения. Какво е неразбираемо или дори обидно за Украйна тук?“, каза Путин. В заключение той изрази надежда, че диалогът относно гаранциите за сигурност ще продължи въпреки всички разногласия.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.