Канадски учен: Заблуда e, че Омикрон ще сложи край на пандемията. Какъв е изходът?

Ковид отделение в Бразилия, която е от най-пострадалите страни от епидемията тази година. Снимка: Глобо

Мнозина от нас преживяха инфекция с COVID-19, някои по-леко, а други с трайни и инвалидизиращи ефекти. (За съжаление не всички успяха да се преборят – почивай в мир, дядо.) Оцелелите се успокояват, че най-лошото е отминало, че ще можем да се излекуваме и да се завърнем към познатото ни общество от преди пандемията.

Но ще могат ли телата ни да се справят, да речем, с още десетина инфекции от COVID-19 през следващите три години? Това не е излишно всяване на паника, а напълно възможен сценарий, породен от начина, по който се отнасяме към Омикрон.

Идеята, че Омикрон ще създаде стаден имунитет по-траен от няколко месеца е масова заблуда, разпространявана от всички медии. Няма как такава заблуда да не хване дикиш в един свят напълно изтощен от пандемията. Тя скъсва с разпространеното схващане от само три месеца преди появата на Омикрон, че няма никакви ползи от масово заразяване с вируса.

Вземете за пример скорошна статия в „Ню Йорк Таймс”, озаглавена „Служител на СЗО: разпространението на Омикрон може да сложи край на „аварийната фаза“ на пандемията“. Заглавието и водещата идея се основават на изразената от европейския директор на Световната здравна организация „правдоподобна надежда за стабилизация“, въпреки че друг цитат в статията от генералния директор на СЗО предупреждава колко опасно е този вид мислене и как условията са идеални за производството на нови варианти.

Истината е, че принуждаваме вирусът зад COVID-19 да мутира в невиждани досега мащаби. Заразяването на голяма част от света генерира трилиони и трилиони вируси. И понеже светът е избрал да не предприема адекватни мерки за предпазване на обществено здраве, новите варианти ще бъдат еволюционно подбрани да избягват защитата и от ваксинация, и от инфекция. И между другото, новите варианти не винаги са по-меки от предхождащите ги – и Алфа, и Делта бяха по-тежки от оригиналния щам.

Въпреки че несъмнено ще има други варианти, най-вероятният наследник на Омикрон вече е известен: Омикрон BA.2. Този вирус трябва да се разбира като свой собствен вариант, тъй като има много допълнителни мутации. Ръководителят на агенцията за обществено здраве в Дания, където BA.2 набира скорост, казва, че хората, преболедували Омикрон, могат да се заразят повторно с BA.2 скоро след това. Реинфекциите не са новина: две трети от хората в Англия, които са хванали Омикрон, казват, че преди това са имали COVID-19.

Възможно е скоро СЗО да даде на BA.2 собствено име от гръцката азбука, тъй като подвариантът вече е доминиращ в Индия и нараства експоненциално в Европа, измествайки оригиналния Омикрон. Канада вече е регистрирала повече от 100 случая.

И така, готови ли са всички прекарали Омикрон през декември и януари, да се разболеят от COVID-19 отново през март?

Освен че играем руска рулетка с риска от тежко протичане, непрекъснатите реинфекции пораждат огромни опасения относно дългия COVID, водещ до инвалидност. Наред с известните рискове като увреждане на органи, инфаркти, инсулти и детски диабет, учените откриват доказателства, че лекият и умерен COVID-19 може да причини увреждане и дисфункция на имунната система. Това отваря път на множество имунодефицитни и/или автоимунни проблеми, правейки последващите реинфекции с COVID-19 по-тежки.

Разбира се, остава надеждата, че непрекъснатата актуализация на ваксините и антивирусните лекарства ще са прът в колелото на дългосрочните ефекти на COVID-19, но няма гаранции. Това, което е почти сигурно, е, че неваксинираните ще са в по-висок риск от лошо протичане.

Ако продължим да третираме трансмисията на Омикрон като непреодолим проблем, правещ инфекцията неизбежна, приемаме да живеем с пандемията за неопределено време, защото магическо решение все още не съществува. Актуализациите на ваксините, като тази за Омикрон на Pfizer, не са готови навреме за периода на най-голяма нужда.

Време е да престанем да бъдем толкова късогледи. Ако продължим да подхождаме към всеки вариант като към последен, никога няма да се измъкнем от пандемията. Хората, които предупреждаваха, че още не му се вижда края, бяха игнорирани на почти всяка крачка, въпреки че бяха прави всеки път. Можем да продължим да се залъгваме, че грешат или можем да се вслушаме в техните препоръки:

– маски N95 за всички,

– радикални промени във вътрешната вентилация и филтриране,

– ваксинации и антивирусни препарати за целия свят и

– мерки за действително ограничаване на предаването,

докато науката не успее да изпревари темпа на вирусната мутация.

Превод: Жана Цонева, Колектив за обществени интервенции

От Globe and Mail

* Авторът е старши научен сътрудник в Института по здравеопазване в Едмънтън, Канада.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.