Държавата, ако можело, да плати тока на шефове и алибабаевци

Готвач-ресторантьор се оплаква в Нова тв, че сметката му за ток в единия обект била 10 хил. лева. Десетки сайтове го разнасят. Правителството какво прави и т. н. Десни искат комунизъм – държавата да доплаща тока на ресторантите. Да хлопват кепенците, като не им е рентабилно. Така е при капитализма – при криза заведения затварят, после се появяват пак. Снимка: от екрана

Шеф Манчев се изказал по Нова в духа на телевизионния тренд колко страшно става, леле. Токът бил скъп в неговите обекти, нямало да издържат. Направете нещо, демек… Правителството не помага. Сайтове започват да гърмят с думите на Манчев, че сметката му за ток в единия „обект“ била 10 хил. лева.

И в социалните мрежи се сипят герболеляви коментари как държавата убива бизнеса…

Това е добър повод да се види кой кой е в тази държава.

Т. нар. десни чакат помощ от държавата. Държавата да доплати тока на ресторантьорите, ако може… Това е просто комунизъм. Държавата плащаше тока на заведенията при соца, независимо дали и доколко са рентабилни.

При кризата в САЩ преди десетина години имаше празни витрини по булевардите, с надписи „Дава се под наем“. Магазини и заведения хлопнаха кепенците. След кризата се появиха нови.

Това е и със заведенията у нас – който издържи, издържи, ако не им е изгодно, да хлопват кепенците. А не да реват по телевизията държавата да помага. И тази философия, види се, изповядват хекимяни, харизани, цветанки и прочее сутрешноблокови телевизионни мислители.

Държавата трябва да дава помощи на отделния човек като остане без работа, да има какво да яде и да си плати отоплението. Но няма такъв филм – държавата да помага на Алибабаев за калпавите му ресторантчета. Или на нароили се шефове с претенции, понеже го показали по телевизията в шоу, да прави ресторанти на безумни цени и да се бие в гърдите, че е велик и държавата да го спасява. Малко много ни станаха шефовете на глава от населението. И то на платежоспособна глава, която може да си позволи скъпи ресторанти.

Така че – който оцелее, оцелее. Ресторантите не са големи производствени предприятия с много работници, не са от стратегическо значение, не произвеждат енергия или нещо друго, заради което държавата трябва да ги поддържа. Ще отварят и ще затварят, както е по света.

Нали искахте капитализъм? – често повтаря мой приятел.

Както казваше и „десният“ вожд Борисов – „Като ластик сме – отваряме-затваряме“ – за същите ресторанти ставаше дума, поради ковид кризата. Поради каквато и да е криза заведения ще затварят и после ще отварят. Това хекимянчетата в телевизиите или не го проумяват, или съзнателно друсат дървото, белким падне правителството. Иначе много обичат да говорят против комунистите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.