Олимпиада 2022: Пекин влиза в историята на игрите в напрегната атмосфера

След 2008 г., 2022 г.: Пекин ще стане днес първият град, организирал Летни и Зимни олимпийски игри и по този начин ще влезе в историята на олимпиадите в контекст на напрежение, на фона на ковид, дипломатическо напрежение и полемики.

Както и през 2008 г., впечатляващият национален стадион в Пекин, по-известен с прозвището си „Птичето гнездо“, ще се превърне в 20 ч. местно време (14 ч. българско време) в арена на церемонията по откриване на зимната олимпиада.

Както преди 14 години, този спектакъл е замислен от китайския режисьор Чжан Имоу, който през 2008 г. стана автор на една изумителна церемония, белязана от патриотизъм и цветове. В нея взеха участие 14 хиляди статисти, танцьори и акробати, имаше фойерверки и специални ефекти.

Чжан Имоу, без да провокира изненада, обеща, че тазгодишният спектакъл ще е „изцяло новаторски“, като в същото време призна, че е трябвало да се съобрази със зимните температури (прогнозата е за -6 градуса по Целзий) и с епидемичната заплаха при създаването на идеята за церемонията, на която този път ще присъстват „само“ 3000 артисти, от които голяма част са тийнейджъри.

Както повелява традицията, двадесет и четвъртата зимна олимпиада няма да започне официално, докато китайският президент Си Цзинпин не я обяви за „открита“ съгласно утвърдената формула. Цялата останала информация във връзка със сценария на церемонията обаче, като например самоличността на последния носач на факела с олимпийския огън, се съхранява като държавна тайна.

„Простичка, сигурна и великолепна“ „Периодът е различен. Нашата идея е простичка, сигурна и великолепна“, каза само Чжан Имоу.

Защото ковид промени всичко. Заради пандемията тази втора олимпиада в условията на коронавирус, след игрите в Токио миналото лято, трудно ще се превърне в празник.

Спортистите са поставени в изолация по силата на здравните правила и им се правят тестове всеки ден. Тъй като Пекин се придържа към стратегията за нулев ковид, не е разрешен никакъв контакт с местното население и макар че трибуните на спортните обекти ще бъдат отчасти запълнени, присъстващите ще идват с покани и ще трябва да спазват правила за социална дистанция.

Сред присъстващите на церемонията по откриването, която бе бойкотирана от няколко западни държави, начело със САЩ, в израз на протест срещу нарушаването на човешките права в Китай, ще бъдат около 20 световни лидери, сред които генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и Владимир Путин.

Руският президент пристигна днес в Пекин и се срещна със своя „скъп приятел“ Си Цзинпин за разговор, на който се очаква двамата лидери да подчертаят „общата си визия“ по въпросите на международната сигурност.

Владимир Путин и Русия са в центъра на световното внимание. Русия бе обвинена от Запада, че иска да предприеме инвазия на Украйна предвид факта, че от седмици е струпала сто хиляди свои войници по границата си с прозападната си съседка.

В този контекст на напрежение украинското правителство поиска от своите представители в Пекин да не демонстрират близост с руснаците.

Полярни температури На хиляди километри от Пекин, в Лозана, около 500 тибетци излязоха вчера на демонстрация пред централата на Международния олимпийски комитет (МОК), за да изразят протеста си срещу „Игрите на срама“.

Продемократичен активист в Хонконг бе задържан днес по обвинения в „подбуждане към подривна дейност“ преди планирана демонстрация срещу провеждането на олимпиадата, но протестните прояви в защита на човешките права и на уйгурите далеч не придобиха световно измерение, както се случи през 2008 г.

Полемика предизвика и въпросът с екологичните последици от олимпиадата, която ще бъде проведена в един полусух климат, на изкуствено заснежени писти в ски станции, които бяха разширени заради спортното събитие.

„Днес можем да кажем: Китай е страна на зимните спортове“, увери вчера президентът на МОК Томас Бах.

Две хиляди и деветстотинте атлети, които ще участват в олимпиадата и ще се съревновават за общо 109 олимпийски отличия, трябва да се справят със сурови метеорологични условия, като например силен вятър, какъвто духаше по време на втората тренировка на състезателите в дисциплината ски спускане мъже в Янцин, и полярни температури (на върха на пистата температурата е между – 36 и – 28 градуса).

Макар повечето атлети да са фокусирани върху спортните си амбиции и участието си на олимпиадата, което често се оказва единствено в кариерата им, други, като например британецът Гус Кенуърти, се чувстват зле от факта, че се намират в Китай.

„Не мисля, че на една страна, в която положението с човешките права е толкова ужасно, трябва да се разрешава да бъде домакин на олимпиада“, казва олимпийският вицешампион по ски слоупстайл от игрите през 2014 г.

Жителите на Пекин демонстрират ако не ентусиазъм, то смесица от нетърпение и гордост: „Всяка церемония е изненада за нас, нямам търпение да видя какво е приготвил за нас Чжан Имоу, да видим дали ще успее да пресъздаден легендарната си церемония от 2009 г.“, казва Син, китайски преподавател.

За Син решението да не бъдат пускани в продажба билети за откриването е добро: „Пандемията е катастрофа за цялото човечество (…) трябва да правим малки жертви“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.