Китай: 5 технологии от антиутопиите на Олимпийските игри

Робот приготвя коктейл в Олимпийското село. Снимка: видеокадър

Олимпийските игри не са само спорт, те са и витрина за страната домакин. И тази година на зимните игри не е по-различно, тъй като Китай се надява да демонстрира напредъка си в технологиите с цял град машинно произведен сняг, въвеждане на най-голямата цифрова валута в света – и, ако всичко върви по план, нулево предаване на Covid-19.

Пекин издига вторите игри по време на пандемия на нови висоти в рамките на „затворен цикъл“ – запечатана и охранявана зона от летището до арената – и разполага с флотилии от роботи и безпрецедентни нива на проследяване и наблюдение на здравето. Близо 3000 спортисти, както и още хиляди участници, включително треньори, персонал и медии, са вътре в балона.

Игрите ще покажат високотехнологични иновации от всякакъв мащаб – от изкуствен интелект до интернет инфраструктура и дори нов начин за поддържане на леда студен. Те ще послужат и като място за официалното въвеждане на китайската цифрова валута e-CNY, която ще бъде един от единствените приемливи платежни механизми в зимното олимпийско село Джандзякоу.

Ето пет технологии, които не само ще са в основата Олимпийските игри в Пекин, но и обещават да променят живота в страната дълго след края на игрите.

Роботи

Олимпийското село е населено със стотици роботи, които помагат за поддържане на дистанцията между гостуващите спортисти и местния персонал, като правят всичко – от доставка на пакети до обръщане на бургери. Роботите помагат за медицинското обслужване на спортистите, събират боклука и дори раздават дезинфектант за ръце. Роботи сканират въздуха за частици Covid-19 и дезинфекцират помещенията. Флота от 120 кетъринг робота е на разположение за сервиране на храна 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата в столовата на медийната зона. Въпреки че доставките им са точни, те може би не са толкова забавни, колкото CUE5, 2-метровия робот за стрелба от свободни удари от Игрите в Токио през 2020 г.

Извън олимпийския балон роботите вече се използват по градските улици и университетските кампуси, за да доставят пакети, а в местата за провеждане на събития и в хотелите – за да доставят удобства на гостите. Гигантите в областта на доставките на храни и електронната търговия Alibaba, Meituan и JD.com се ангажираха да пуснат по пътищата хиляди куриери-роботи, за да намалят разходите.

Приложението, което държи всички затворени

Всички, които се намират в затворения олимпийски балон – както спортисти, така и медии и зрители – са задължени да използват специално разработеното приложение My 2022 от две седмици преди да влязат в затворената зона. След като влязат в олимпийското село, участниците преминават и през ежедневни PCR тестове. Приложението проследява здравните данни на участниците, като например информация за ваксинациите, както и резултатите от ежедневните тестове.

За да могат да напускат стаите си и да пътуват между съоръженията, всички в рамките на веригата трябва да получат зелен сигнал, означаващ отрицателни резултати от PCR в рамките на предходните 24 часа, като сканират пропуските си. Системата на със зелената светлина наподобява системата от QR кодове, която жителите на Китай използваха, за да се придвижват из страната по време на пандемията.

Въпреки че защитата на личните данни на гражданите и ограничаването на ненужното събиране на информация е основен политически приоритет на китайските интернет регулатори, особено с приемането на Закона за защита на личните данни миналата година, разследване на Citizen Lab установи, че приложението My 2022 събира информация за потребителите и я споделя с трети страни: някои от най-големите китайски технологични компании, включително Huawei, Xiaomi, Tencent и iFlytek.

В политиката за поверителност на приложението се посочва, че то може да споделя потребителска информация без съгласие при обстоятелства, свързани с националната сигурност и опасенията за общественото здраве. Приложението също така съдържа списък с ключови думи, които могат да бъдат цензурирани, съобщава Citizen Lab, включително такива на тибетски и уйгурски език.

Умни легла

Спортистите могат не само да броят овце в леглата си в олимпийското село, където апартаментите са оборудвани с матраци от мемори пяна, които следят дишането и сърдечния ритъм. Тези интелигентни легла са проектирани да улавят „подписа на тялото“ на спортиста и дори могат да изпращат доклади на треньорите му за промени в жизнените показатели.

Въпреки че високотехнологичните легла могат да помогнат на някои от най-добрите спортисти в света да спят по-спокойно, работниците в Китай не намират за толкова удобно внедряването на технологията за проследяване на жизнените показатели на работното място.

Когато служителите на една технологична компания в Ханджоу получиха възглавници за офис столове, които по подобен начин могат да следят жизнените им показатели, сърдечния ритъм и нивото на бодрост, те откриха, че техните ръководители също използват технологията, за да следят почивките и работното им време. Един от служителите сравнява усещането, че е постоянно наблюдаван на работното си място, ссъс затвор.

Навсякъде 5G, през цялото време

Спомняте ли си, че американски и европейски правителства бяха притеснени от сигурността на китайската 5G технология? На тези игри няма друг избор, освен да я използвате. Технологията служи като гръбнак на комуникациите вътре в затворения цикъл, като захранва всичко – от високоскоростната железница между Пекин и олимпийското село до микробусите за търговия на дребно без шофьори. Влакът е оборудван със студио за излъчване на видео с висока разделителна способност и осигурява постоянен достъп до интернет, дори докато пътува през тунели със скорост 350 км/ч.

Вътре в олимпийското село 5G прави интернета по-бърз за посещаващите го спортисти, на които според съобщенията ще бъде разрешен достъп до сайтове на социални медии, които обикновено са блокирани в Китай. Но организационният комитет на Олимпийските игри в САЩ предупреди, че онлайн активността вътре в балона вероятно ще бъде наблюдавана.

Съжаляваме, но без пари в брой (или кредитни карти)

В олимпийското село няма да има „хаотично разрастване на капитала“ – игрите ще послужат като първата мащабна възможност за посетители извън Китай да използват новата цифрова валута на страната. Цифровата валута на централната банка ще даде възможност на китайските власти да проследяват как парите се движат в страната и се предвижда да бъде също толкова безпроблемна за използване, колкото и популярните платформи за цифрови плащания WeChat Pay и Alipay. Вътре в олимпийския балон единствените приемливи форми на плащане ще бъдат пари в брой, карти Visa и цифровата валута e-CNY.

Цифровият юан вече се приема в Китай чрез WeChat, JD.com и Alipay, а официалните лица съобщават, че до ноември 2021 г. поне 140 милиона души вече са се регистрирали за него. Но потребителите в чужбина ще могат да го използват за първи път по време на Игрите. Гостуващите спортисти и треньори ще могат да плащат със смарт гривни, които могат да размахват, за да плащат с e-CNY в олимпийското село.

От restofworld.org

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.