Русия: „Неморално“ поведение – удобен повод да уволниш учител

Олга Шчоголева. Снимка: видеокадър

Олга Шчоголева, учителка по биология, зае поста си в престижно училище в Санкт Петербург само няколко месеца, преди да започне натискът тя да подаде оставка.

В какво е вината й? В това, че поддържа блог, посветен на сексуалното образование, в който обсъжда теми като сексуално здраве и секс играчки.

Въпреки че съдържанието на блога е насочено към пълнолетната аудитория, а не към нейните ученици, загрижени родители се оплакаха на училищната администрация. Шчоголева казва, че не е имала друг избор, освен да напусне работата, която толкова обича.

„Смята се, че учителите нямат живот или хоби извън работата и че трябва да има някакви етични норми – които не са официално посочени никъде – към които учителите трябва да се придържат“, оплаква се тя пред АФП.

Случаят на тази млада жена на 31 години далеч не е изолиран. Също като нея стотици учители бяха неотдавна уволнени или подканени да подадат оставки в резултат на обвинения в „неморално“ поведение – тенденция, която показва засилващата се нетолерантност във все по-нетолерантната консервативна Русия, управлявана от Владимир Путин.

Путин, който е е в съюз с влиятелната православна църква, се представя като защитник на традиционните ценности срещу Запада, представян като декадентски.

Министерството на образованието не отговори на въпросите на АФП. Но Юрий Варламов, ръководител на учителски профсъюз, казва, че през последните пет години съдилищата са взели над 2000 решения по дела за „неморално поведение“, предимно свързани с учители.

„Уволнението на учители за „неморално поведение“ се използва все по-често от работодателите срещу служители, смятани за нежелателни“, заяви той пред АФП.

Сексуалност или политика?

Сред получилите най-голям отзвук случаи е този от 2018 г. в Омск, Сибир. Учителка, работеща и като манекен за дрехи „XXL“, беше подложена на натиск да подаде оставка заради снимки, сметнати за неподходящи.

Също в Сибир, миналата година, в Новосибирск, учителка беше изгонена, след като публикува видео, на което танцува в оскъдно облекло.

Активисти твърдят, че десетки преподаватели са били уволнени заради сексуалната си ориентация, а други – заради изразяване на подкрепа за политическата опозиция.

С татуираната си ръка и непокорния си кичур Никита Тушканов, учител по история в Микун, малък град в Северозападна Русия, известен със своите лагери през съветската епоха, винаги е имал дарбата да дразни колегите си.

Като утежняващо вината обстоятелство, той никога не е криел, че не одобрява безпрепятственото популяризиране на православното религиозно образование в училище, нито подкрепата си за главния опонент на Путин – Алексей Навални, изпратен в затвора миналата година.

Когато през януари 2021 г. поддръжници на Навални протестираха в цяла Русия срещу ареста му, 27-годишният учител реши да протестира и в Микун, въпреки че беше съвсем сам, носейки плакат с надпис: „Мълчи или умри“.

„Това беше капката, която преля чашата“, казва той пред АФП. Два месеца по-късно е уволнен. Искът му пред съда не доведе до нищо и два месеца по-късно все още не си беше намерил работа в нито едно училище.

Той твърди, че директорката на учебно заведение, в което е кандидатствал, е получила телефонно обаждане от прокурор: „Казаха й, че ако ме вземе на работа, ще си има проблеми“.

Общество, което не се променя

Даниил Кен, лидер на свързан с организацията на Навални учителски синдикат, заявява, че се засилва натискът върху учители, за които се смята, че са прекалено либерални или подкрепящи опозицията. И един от най-простите начини да се отървете от такива учители, които обикновено се ползват със силна правна защита, е да се позовете на „неморално поведение“, обяснява той.

Кен смята, че властите се страхуват от критичните учители, които призовават за промяна на обществото. „Това може да заплаши спокойствието на хората във властта, от дребния провинциален бюрократ до президента Путин“, казва той.

Учителката по биология Шчоголева, уволнена заради блога си за сексуалността, вече работи за неправителствена организация. Тя смята, че обществото днес не се променя.

„Имаме впечатлението, че вече не е възможно да напредваме, да вървим напред, да бъдем по-модерни, по-лоялни, по-разбиращи и по-толерантни“, заявява тя със съжаление.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.