Как Пекин получи чист въздух навреме за Олимпиадата

Сателитна снимка на замърсен Китай, плътните облаци покриват почти цялата страна. Снимка: НАСА Имидж

Синьото небе над Пекин, което посрещна олимпийските спортисти този месец, е много по-различно от това преди десетилетие, когато причиняващото задух замърсяване на въздуха стана причина за асоциации с апокалиптични картини и бе посочено като причина за нежеланието на туристите да посещават града.

Качеството на въздуха в Пекин все още не е идеално, но е видимо по-добро в сравнение с минали години, когато заради смога бе трудно да се видят намиращи се наблизо сгради и хората носеха маска, за да се защитят от замърсяването, а не от ковид. Прословутото замърсяване на китайската столица отново влезе в новините през 2016 г., когато ръководителят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг публикува своя снимка как тича за здраве усмихнат в мъглата на площад „Тянанмън“. Някои хора разсъждаваха тогава в социалните мрежи, че с тази си проява Зукърбърг се опитва да се хареса на китайските власти.

Този месец на олимпийските игри в Пекин обаче въздухът е достатъчно чист, за да могат атлетите да видят планините, които обграждат града.

Ето какво стои зад трансформацията.

КАКВО СЕ ПРОМЕНИ?

След като замърсяването достигна рекордни нива през 2013 г., привлече международното внимание и стана причина за широкоразпространено обществено недоволство, Китай стартира амбициозен план за подобряване на качеството на въздуха и заяви, че ще се бори със замърсяването „с железен юмрук“, става ясно от скорошен доклад на базирания в Чикаго Институт за енергийна политика. Горе-долу по същото време Пекин обяви кандидатурата си за домакин на Зимните олимпийски игри, които се провеждат този месец.

Впоследствие бяха приложени мерки, сходни с тези, на които Китай заложи, за да гарантира чисто небе за летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г., но в още по-голям мащаб, се казва в доклада. Наложени са по-строги емисионни стандарти на въглищните централи и е ограничен броят на автомобилите по пътищата с цел да бъдат намалени емисиите от превозните средства. На местните власти са поставени екологични цели, а захранваните с въглища бойлери в домакинствата са заменени с газови и електрически нагреватели.

Правителствената отчетност във връзка със съобщаването на данни за качеството на въздуха също се подобрява.

Цзя Пъй, 30-годишен жител на Пекин, който обича да спортува на открито, споделя, че по-доброто качество на въздуха го кара да се чувства по-добре. „Преди, когато имаше смог, чувствах, че вдишвам прах“, казва той.

ЧИСТ ЛИ Е СЕГА ВЪЗДУХЪТ В ПЕКИН?

Въпреки напредъка средната стойност на замърсяването на въздуха в Пекин миналата година е било над шест пъти по-голямо от допустимото съгласно предписанията на Световната здравна организация.

Освен това в близост до китайската столица все още има концентрация на предприятия, които горят въглища, и това означава, че градът продължава да е изложен на опасността от дни с лош въздух, казва Лаури Миливирта от базирания в Хелзинки, Финландия, Център за изследване на енергията и чистия въздух.

Кога ще има такива дни може да зависи от фактори като автомобилния трафик или от това дали има достатъчно вятър, който да отвее смога.

Въпреки това представители на китайските власти приветстват постиженията на страната. По тяхна информация миналата година в Пекин е имало 288 дни с добро качество на въздуха, като, за сравнение, през 2013 г. те са били 176.

КАК СЕ ОТРАЗЯВА ТОВА НА ЗДРАВЕТО?

Последиците от замърсяването на въздуха може да бъдат много сериозни, като например възпаление на очите и затруднено дишане.

„Можеше да чуете постоянно хора да кашлят заради това“, казва Миливирта, който до 2019 г. живее в Пекин.

Деца, възрастни и хора със здравословни проблеми, като например астма, са по-предразположени на въздействието на замърсяването. Много фините частици, които причиняват замърсяването, могат да проникнат дълбоко в белия дроб на хората и са свързвани със здравни проблеми като неравномерния сърдечен ритъм и намалената функционалност на белия дроб.

По-бедните хора може да се окажат по-уязвими, ако не могат да си позволяват пречистватели на въздуха или ако трябва да работят на открито, казва Гоцзюн Хъ, изследовател в Хонконгския университет и съавтор на доклада на базирания в Чикаго Институт за енергийна политика.

КАКВО СЛЕДВА?

Китай пое ангажимент да стане въглеродно неутрален до 2050 г. Въпреки че страната все още доста разчита на въглищата за производството на електричество, според Хъ е постигнат голям напредък в намаляването на емисиите и бързо се развива чистата енергия от източници като вятъра и слънцето.

„Когато е възможно, смятам, че като цяло преходът ще се стане факт и всъщност се случва и сега“, изтъкна Хъ.

В същото време той отбеляза, че правителството може да вземе краткосрочни мерки, когато поиска, като например временно затваряне на фабрики. Това може да помогне за гарантирането на ясно небе за големи политически и обществени събития, като например олимпиадата.

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.