Боклукът на София няма да се изгаря, ще се рециклира

Осигурени са 131 милиона евро финансиране от Европа

Петър Трайков. Снимка: авторката

Столичната община ще инвестира в система за повторно използване и обезвреждане на боклука, а не в завод за изгарянето му, каза за e-vestnik Петър Трайков, директор на дирекция „Околна среда“ към Столична община.
Комитетът за управление на проекта се е събрал и е стигнал до решение отпадъците да се преработват чрез механично-биологично третиране и производство на алтернативно гориво. Наскоро консултантът – фирма “Фихтнер”, предложи 4 варианта за третиране на столичната смет, от които комисията е предпочела най-модерната технология. При нея от общия сметищен поток предварително ще се отделят отпадъците, които може да се рециклират. Те ще се предават на заинтересованите фирми, за да се използват повторно. Част от остатъка може да служи за алтернативно гориво (на природния газ например) в ТЕЦ-овете на „Топлофикация – София“ или в различни циментови заводи. Малкото останала накрая обезвредена смет ще се депонира. От чистите зелени градински и хранителни отпадъци може да се произвежда компост (тор) с високо качество, който да се използва за зелени площи, градини и др.

Инвестицията е на стойност около 125 милиона евро като по програма „Околна среда“ на Европейската комисия вече е осигурено финансиране в размер на 131 милиона евро. Описаният технологичен цикъл е в съответствие с нова директива на Европейския съюз, която описва йерархията за третиране на отпадъците. Директивата вече е утвърдена и се очаква да влезе в сила след средата на тази година.

Софийски боклуци. Снимка: Булфото

Първоначално Столична община имаше намерение да строи завод, в който да се изгаря целият сметищен поток на София, а в резултат да се произвеждат електрическа и топлинна енергия. Най-големият плюс на този вариант беше голямата му икономическа ефективност. Освен че общината дългосрочно щеше да реши проблема с боклука на столицата, щеше да спечели от високите цени на енергията, която ще продава на НЕК и „Топлофикация“.
Оказало се обаче, че този проект не отговаря напълно на изискванията на ЕК за безвъзмездно финансиране. От една страна, той не признава споменатата вече йерархия при третирането на отпадъците, а от друга – един от остатъчните продукти от производството на енергия е летливата пепел (fly ash), която е токсичен отпадък.

При варианта с рециклирането и оползотворяването на боклука пак има икономически ползи, но по-незначителни. Те ще дойдат от продажбата на рециклируемите компонентни, от производството на чист компост и от възможността да се реализира вторичното гориво от отпадъци на територията на някои от съществуващите инсталации на ТЕЦ-ове или заводи. В идеалния вариант на проекта алтернативното гориво може да дотира цената на природния газ, който се използва в „Топлофикация – София“ и вече поскъпна с 13% от 1 април.
Тази опция обаче е условна, защото в момента дружеството е 52% общинска собственост, но му предстои приватизация. Не се знае дали новият собственик би инвестирал в инсталации, които да работят с вторично гориво от сметището, а и адаптирането на сегашните системи изисква минимум 4 години. Все пак, при добро желание от двете страни, в бъдеще може да се постигне договореност, от която софиянци да спечелят двойно – и като „производители“ на боклук, и като потребители на по-евтина топлоенергия.

Къде ще се строи?

Протест в Цалапица срещу депонирането на софийския боклук. Снимка: Булфото

Преди време общината имаше намерение да изгради инсталациите за преработка на отпадъци на територията на пречиствателната станция за отпадни води в Кубратово, като идеята беше в нея да се преработват и утайките. Към момента този вариант е отхвърлен, а концесионерът на ВиК мрежата в София – „Софийска вода“, планира да произвежда от утайките биогаз – метан чрез развиване на съществуващата система от метан-танкове.

За преработка на отпадъците от София предстои да бъде избрана една от двете площадки – Хан – Богров или местността Садината до село Яна. По закон (Наредба 7 на министерството на здравеопазването) депото, което ще приема остатъка след третирането, трябва да има отстояние 1 километър от жилищните зони. Същото отстояние се изисква и за инсталацията, която ще отделя отпадъците за рециклиране от останалата смет, ако се предвижда боклукът да престоява там известно време. Ако веднага минава през преработка, задължителното отстояние от населени места е 300 метра.
„Площадките, които в момента са водещи в инвестиционното намерение, отговарят на всички тези изисквания, така че сме отговорили на нормативната уредба. Това създава и някои трудности, защото чисто логистично се увеличават транспортните разстояния и трябва да се изгражда на места съпътстваща инфраструктура – електрозахранване, водоподаване и др.“, казва Петър Трайков, директор на дирекция „Околна среда“ към Столична община.

Ход на проекта

В момента се прави оценка за въздействието върху околната среда на избрания проект. До 2 месеца след това консултантът трябва да подготви идейните проекти на избрания вече вариант (което е част от цялостната му задача). На базата на идейните проекти ще бъдат обявени и конкурсите за избор на екипи, които да проектират и изградят съответните съоръжения. Тогава ще стане ясно дали конкурсите за изграждането на депото и на инсталацията ще се обединят в една процедура, или ще се проведат отделно. Ще бъдат уточнени и детайлите на самите конкурси – дали ще включват проектиране и строителство, или ще има първо избор на консултант, който да проектира, а след това ще се избира изпълнител на проекта.

Всички процедури ще следват закона за обществените поръчки, обещават от Столичната община. Съобщенията за закупуване на тръжни документи, за набиране на предложения и за участие в конкурсите, ще бъдат публикувани в Интернет страницата на „Европейски вестник“, на страницата на Агенцията за обществени поръчки и в „Държавен вестник“.

„В най-добрия случай до края на тази година може да имаме избрани проектанти и изпълнители. Февруари – март 2009 година е най-оптимистичният срок за първата копка. Надяваме се първото тримесечие – средата на 2010 година, вече да има изградени съоръжения и те да се въвеждат в експлоатация“, казва Петър Трайков.

След изпълнението на проекта съоръженията ще останат изцяло общинска собственост и ще се експлоатират от общината или от нейни фирми.

Кои фирми са заявили интерес досега?

През 2006 година, след обява за набиране на предложения, е съставен е списък с 44 предложения от над 30 фирми. Сред тях са „Аса“, „Алфакат“, „Оксалор“. В последните месеци интерес към участие в проекта са заявили британският инвестиционен фонд „Икуест“ (Equest Investments Bulgaria), шведската фирма за третиране на боклук „Техниска веркен”, „Холсим България“, „Девня цимент“, гръцката фирма „Болкан инженеринг“ и белгийската „Ремко-Б“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.