След две години ковид епидемия – какво се разбра и какво иде?

След две години епидемия, какво се знае със сигурност?

1. Ковид повтаря и потретва. Към вируса не се създава траен имунитет нито след преболедуване, нито след ваксина.

2. Естественият имунитет след преболедуване не е по-силен от ваксинирането. Срокът за зелен сертификат с ваксина е 9 месеца, а за преболедувал е 6 месеца. Това е регламентът на ЕС и др. страни. При трета доза няма срок на зеления сертификат (засега). Само в България приеха срокът на валидност след преболедуване да е 1 година (не важи за чужбина). И сега се вижда, че преболедували през март-април се разболяват пак през октомври-ноември. Много от заразените с по-лекия вариант Омикрон са прекарали по-тежкия вариант преди година и по-малко от година.

3. Повечето ваксинирани изкарват ковид по-леко или безсимптомно, или въобще не се заразяват. Смъртните случаи сред ваксинирани са многократно по-малко от неваксинирани, дори при хора на преклонна възраст.

4. Най-успешно се справят с вируса в Китай, след пълна карантина (наричана по цял свят локдаун за по-страшно), Япония и др. страни със строги мерки и дисциплина при спазването им.

Това са безспорни факти, които много хора отричат и спорят по тях. Това не оставя оптимизъм какво ще се случи на земята при една по-смъртоносна епидемия, при каквато най-добре ще се справят жълтата раса.

Какво да очакваме занапред?

1. Надяваме се да се повтори епидемията с Испанския грип, който минава на вълни за около две и половина години, както върви и сегашната епидемия до момента (но сега има 4 пъти повече хора за заразяване).

2. Надяваме се да се появят ефективни противовирусни лекарства, освен ваксини.

3. Възможно е коронавирусът да мутира в различни щамове като сезонен грип, както се случва и с Испанския грип, грипен вирус А H1N1.

4. Възможно е новите щамове да са не по-малко смъртоносни и да се наложи масова ваксинация всяка година.

Вирусът няма да изчезне вдън земя. Впрочем, според някои въобще няма вирус, лъжат. Според други това е леко грипче, кромид и прочее.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.