Европейските страни искат жена за ръководител на НАТО

Йенс Столтенберг. Снимка: официален сайт

Приемникът на норвежеца Йенс Столтенберг на поста генерален секретар на НАТО ще бъде избран на среща в Мадрид в края на юни и европейските страни искат на този пост да застане жена, което ще е прецедент за Алианса, ръководен само от мъже от създаването си през 1949 г.

„Надпреварата започна, откакто Йенс Столтенберг изненадващо обяви през декември миналата година, че ще се кандидатира за директор на Норвежката централна банка“, сподели европейски дипломат от алианса.

„Процесът по определяне на генералния секретар обаче е непрозрачен. Никой не прави кампания. Вместо това има много разисквания между съюзниците във връзка с кандидатурите“, обяснява той.

„Кандидатите не се обявяват преди да бъдат одобрени от Вашингтон. Традицията повелява те да не провеждат открита кампания“, потвърждава друг дипломат.

„Постът традиционно се заема от европейци и се очаква, че новият генерален секретар ще бъде жена от страна, която членува в Европейския съюз“, споделя дипломатът. Двадесет и една от 30-те страни в НАТО са членки на ЕС. „Това не е гаранция за победа“, изтъква обаче европейски министър, поискал да остане анонимен.

Мандатът на Йенс Столтенберг като генерален секретар на НАТО изтича на 1 октомври 2022 г. и той обяви, че ще встъпи в длъжност като ръководител на Норвежката централна банка около 1 декември.

Всичките 13 генерални секретари на НАТО досега са мъже: трима британци, трима нидерландци, двама белгийци, един италианец, един испанец, един германец, един датчанин и един норвежец.

Много имена се спрягат за поста, но, както във Ватикана, нищо не е сигурно и кандидатите за папа най-често си остават кардинали.

Белгийската външна министърка и бивша премиерка, 47-годишната Софи Уилмес, е смятана за „сериозен кандидат“.

„В нейна полза е фактът, че идва от страна основателка и членка на ЕС, която е добър съюзник и добър партньор, докато нейните двама предшественици бяха твърде сдържани по въпроса за европейската отбрана“, каза европейският дипломат.

Йенс Столтенберг е от Норвегия, която не членува в ЕС, а предшественикът му, Андерс Фог Расмусен, беше от Дания, която членува в ЕС, но отказва да участва в Общата външна политика и политика на сигурност.

Уилмес не поиска да коментира, а няколко министри, които са се срещали с нея през последните дни, заявиха пред Франс прес, че тя не е споделила с тях своите намерения.

„Вашингтон решава“

„Много страни, не само Франция, смятат, че следващият генерален секретар следва да постигне по-добър компромис с НАТО за ролята на ЕС в сферата на отбраната, доколкото САЩ не се противопоставят на това“, подчерта бивш служител на Алианса, поискал да запази анонимност.

За приемник на Столтенберг е спрягана и 59-годишната бивша германска министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, но „тя няма никакъв шанс, защото няма да бъде подкрепена от правителството на Германия“, заявиха двама европейски служители. Британска кандидатура има „малък шанс да бъде одобрена след излизането на Великобритания от ЕС“, казаха още те.

Френска кандидатура пък едва ли би била одобрена от Турция заради сложните отношения между двете страни, подчертаха те.

Възможно е следващият генерален секретар да е от Източна Европа. „Има няколко кандидати, сред които бившата президентка на Естония“, 52-годишната Керсти Калюлайд, заяви европейският дипломат. Коментира се също името на бившата президентка на Литва, 65-годишната Далия Грибаускайте.

Генералният секретар на НАТО се избира с консенсус на Атлантическия съвет, в който участват посланиците на 30-те страни членки на Алианса. „В крайна сметка обаче Вашингтон решава“, споделя европейският министър.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.