Френски изтребител обърка сметките на руската авиационна промишленост

Френският изтребител Рафал

Френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли заяви, че Индонезия има желание да купи 42 многоцелеви изтребителя „Рафал“ (Dassault Rafale). По-рано Джакарта обмисляше възможността да обнови своя парк от бойна авиация с руски Су-35. При това, доколкото няма финансови ресурси, Индонезия се канеше да плати за доставките с местни стоки, най-вече палмово масло.

Причината за смяна на приоритетите е банална – заплахата с американски санкции: Индонезия има голям стокообмен със САЩ. Елисейският дворец даде гаранции за кредит от френски банки, с който да се купят самолетите, гарантира и доста коректно отношение към искането на клиента за промяна в окомплектовката на машините с оглед на местната специфика. Две неща, които дотогава можеше да си позволи само Русия.

Едва допреди няколко години „Рафал“ бе аутсайдер на световния пазар за изтребителна авиация – модерен, но много скъп и произвеждан в малки серии. Франция можеше да произвежда най-много по 12-15 машини годишно. Освен това компанията производител „Дасо авиасион“ (Dassault Aviation) категорично отказваше да променя каквото и да било в своя продукт по искане на клиента. И въпреки това през 2020 г. на Индия бяха доставени първите бройки „Рафал“. В конкурса участваше и новият МиГ-35 – технологичен, проучен от местните военни, – но той изгуби. Русия сметна, че Делхи е воден от стремеж да не слага всичките си яйца в една кошница. Индийското законодателство задължава властите да диверсифицират покупките и да не създават доставчици монополисти. Според оценки договорът между Париж и Делхи е на стойност 8,8 милиарда долара.

През април 2021 г. Египет заяви, че купува 30 френски машини. Страната вече притежаваше 24 такива изтребителя. Цялата покупка, включваща също така хеликоптери и въоръжения за самолетите, възлиза на 3,75 милиарда евро. Русия пак остана извън играта, колкото и да се говореше преди това, че Кайро ще купи именно руски Су-35.

После изникна Гърция – 18 поръчани машини за 2,32 милиарда евро. Две от тях вече са доставени. Катар се кани да поръча нови партиди самолети от този тип за 6,3 милиарда евро.

В списъка на чакащите са Обединените арабски емирства, подписали вече „исторически“ договор за 80 многофункционални изтребителя „Рафал“ на „Дасо“ в модификация Ф4. Пакетът от сключени договори предвижда ОАЕ да купят и 12 многоцелеви хеликоптера „Еърбъс хеликоптърс“ Ейч225Ем Каракал. Общата стойност на договора за самолетите Рафал и вертолетите е близо 17 милиарда евро, 16 милиарда от които са за изтребителите „Рафал“ (включително 2 милиарда евро за доставка на авиационни въоръжения), което го прави най-голямата сделка в историята на френския отбранителен износ. Оферти за „Рафал“ получава дори Украйна.

Шефът на аналитичния Център АСТ Руслан Пухов каза пред „Независимая газета“: „Рафал е новият хит в износа на френския военнопромишлен комплекс, той се превръща в един от най-продаваните на световния пазар изтребител от поколение „4++“.

„Ако говорим за Индонезия, страната е бедна, зависи от САЩ. Голяма част от изнасяната продукция отива на американския пазар и не се обмитява. Заради оръжейните санкции на Вашингтон срещу купувачите на руски оръжия Джакарта няма да поеме риска да изгуби тези доходи. Французите й предложиха заем. Дори без страната да има собствени пари, една икономика като индонезийската ще може да върне на французите този дълг“, отбеляза Пухов.

Според Вадим Козюлин, завеждащ Центъра за глобални изследвания и международни отношения към Института за актуални международни проблеми на външното министерство в Русия, Париж копира руската тактика за поведение на пазара за военнотехническо сътрудничество: „Ние сме аполитични, за разлика от американците не обвързваме доставките на оръжия и военна техника с интереси, излизащи извън рамките на търговията. Готови бяхме за съвместно разработване на оръжия, трансфер на технологии и отстъпване на лицензи, за предоставяне на заеми и получаване на местни стоки в замяна. Сега Франция заимства тази тактика.“

В изказване на „Дубай еършоу 2021“ генералният директор на „Рособоронекспорт“ Александър Михеев съобщи, че държавната компания е получила запитвания от чуждестранни клиенти за доставка на самолети, хеликоптери и дронове за повече от 2,5 милиарда долара: „Портфейлът от поръчки за хеликоптерна техника на „Рособоронекспорт“ включва над 180 бойни машини на обща стойност около 4 милиарда долара, а като цяло в портфейла от поръчки техниката за военновъздушните сили възлиза на 42 процента, а за противовъздушната отбрана – на 31 процента“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.