Ройтерс: САЩ твърдят, че Русия може да създаде претекст, за да нападне Украйна

Руска военна колона. Снимка: от тв екрана

Русия може да нахлуе в Украйна във всеки момент и може да създаде изненадващ претекст за нападение, заявиха в неделя Съединените щати, като потвърдиха ангажимента си да защитават „всеки сантиметър“ от територията на НАТО, пише Ройтерс в обобщаващ материал от свои кореспонденти.

Русия има над 100 000 войници, разположени близо до Украйна, която не е част от Атлантическия военен съюз, и Вашингтон – като запази отворени дипломатическите канали, които досега не успяха да облекчат кризата – многократно заяви, че нахлуването е неизбежно.

Москва отрича подобни планове и обвинява Запада в „истерия“.

Германският канцлер Олаф Шолц, в навечерието на пътуване, което ще го отведе в понеделник в Киев и във вторник в Москва за разговори с президента Владимир Путин, призова Русия към деескалация и предупреди за санкции, ако Москва все пак нахлуе.

Германски официален представител заяви, че Берлин не очаква „конкретни резултати“, но дипломацията е важна.

Във Вашингтон съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън Джейк Съливан заяви, че инвазията може да започне „всеки ден“.

„Не можем да предвидим перфектно деня, но от известно време вече казваме, че сме в прозореца“, заяви Съливан пред CNN.

Представители на САЩ заявиха, че не могат да потвърдят съобщенията, според които американското разузнаване посочва, че Русия планира да нахлуе в сряда.

Съливан заяви, че Вашингтон ще продължи да споделя наученото със света, за да лиши Москва от възможността да организира изненадваща операция под „фалшив флаг“, която би могла да бъде претекст за нападение.

Освен това ще „защитава всеки сантиметър от територията на НАТО … и смятаме, че Русия напълно разбира това послание“, добави Съливан в отделно интервю за CBS.

В неделя Байдън разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски и двамата се съгласиха, че е важно да продължат да прилагат дипломация и възпиране в отговор на засилването на военните действия на Русия, съобщиха от Белия дом след разговора. От канцеларията на Зеленски съобщиха, че той е поканил Байдън скоро да посети Украйна. Белият дом отказа коментар.

Съгласявайки се с оценката на САЩ, че инвазията може да се случи „във всеки един момент“, говорител на британското правителство заяви, че Великобритания работи по пакет от военна подкрепа и икономическа помощ за Украйна, който ще бъде обявен през следващите дни. Министър-председателят Борис Джонсън ще направи пътуване до Европа по-късно тази седмица, за да набере подкрепа за прекратяване на противопоставянето с Русия.

Байдън каза на Путин в телефонен разговор в събота, че Западът ще отговори решително на всяко нахлуване и подобно нападение ще навреди и изолира Москва.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви в Twitter, че до момента Киев е получил почти 1500 тона боеприпаси от съюзници, доставени със 17 полета, включително около 180 тона от САЩ. прочети повече

Министерството на отбраната на Канада съобщи, че временно е изтеглило своя военен персонал, базиран в Украйна, на неразкрито място в Европа. Канада, която е дом на третото по големина украинско население в света след Украйна и Русия, поддържа от 2015 г. насам мисия за обучение на 200 души в Западна Украйна.

РУСКИ ИСКАНИЯ ЗА СИГУРНОСТ

От Кремъл съобщиха, че по време на разговора им в събота Путин е казал на Байдън, че Вашингтон не е взел предвид основните опасения на Русия и че тя не е получила „съществен отговор“ по ключови елементи от своите искания за сигурност.

Путин иска гаранции от Съединените щати и НАТО, които включват блокиране на влизането на Украйна в НАТО, въздържане от разполагане на ракети в близост до руските граници и намаляване на военната инфраструктура на НАТО в Европа до нивата от 1997 г.

Вашингтон смята много от предложенията за непредставляващи основа за разговор, но настоява Кремъл да ги обсъди съвместно с Вашингтон и европейските му съюзници.

„Дипломатическият път остава отворен. Начинът, по който Москва трябва да покаже, че иска да следва този път, е прост“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, след като в събота проведе разговори с азиатски съюзници.

Вашингтон, европейските му съюзници и други страни съкращават или евакуират персонала на посолствата и призовават гражданите си да заминат незабавно или да избягват пътувания до Украйна.

Американският персонал в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) започна да напуска с коли от контролирания от бунтовниците град Донецк в Източна Украйна в неделя, съобщи свидетел на Ройтерс.

ОССЕ действа в Украйна, включително с мисия за гражданско наблюдение в подкрепяните от Русия самопровъзгласили се сепаратистки републики в регионите Донецк и Луганск, където в започналата през 2014 г. война са загинали над 14 000 души.

В неделя Украйна заяви, че иска да проведе разговори с Русия и членовете на ОССЕ в рамките на 48 часа, за да обсъди руското военно струпване. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че Москва не е отговорила, след като в петък Киев се позова на част от Виенския документ – набор от споразумения за сигурност, за да поиска от Москва да обясни военните си действия.

Холандският превозвач KLM заяви, че ще спре да лети до Украйна, а германската Lufthansa заяви, че обмисля да спре полетите.

Съветникът на Зеленски, Михайло Подоляк, заяви, че независимо от това какво ще направят авиокомпаниите, Киев няма да затвори въздушното си пространство, тъй като това би приличало на „вид частична блокада“.

Представител на френското президентство заяви в събота, след като президентът Еманюел Макрон разговаря с Путин, че от казаното от руския лидер няма индикации, че Москва подготвя офанзива, въпреки че Париж остава „изключително бдителен“.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс предупреди да не се възлагат прекалено големи надежди на преговорите, като заяви пред лондонския вестник The Sunday Times, че „от някои на Запад се усеща полъхът на Мюнхен“, визирайки пакта от 1938 г., който не успява да спре германския експанзионизъм по времето на Адолф Хитлер.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.