В критична ситуация германският канцлер посещава Киев и Москва

САЩ отново заявиха вчера, че Украйна може да бъде нападната „по всяко време“ от Русия след провала на последните дипломатически усилия – една „критична“ ситуация, която германският канцлер Олаф Шолц ще се опита да направи по-малко опасна днес в Киев и утре в Москва.

В телефонен разговор снощи президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски се уговориха да продължават с „дипломацията“ и „възпирането“ спрямо Москва.

Често обвинявана в прекалено угодничене към Русия, притеснената Германия възприе вчера по-твърд тон.

„Изправени сме пред риск от военен конфликт, от война в Източна Европа и Русия е тази, която носи отговорността за това“, заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в деня на преизбирането си. Канцлерът Олаф Шолц, от своя страна, предупреди, че санкциите на Запада в случай на руско нашествие в Украйна ще бъдат наложени „незабавно“. Напрежението е във връхна точка със 130 000 руски войници, струпани на украинската граница, които извършват разнообразни маневри.

„Много опасна“ ситуация

Вчера Вашингтон отново заяви, че руснаците може да нападнат Украйна „всеки момент“, ден след разговор между президентите на САЩ Джо Байдън и на Русия Владимир Путин, който не им даде „повод за оптимизъм“. Ситуацията достигна „критична“ точка, заяви от своя страна германски правителствен източник. „Нашето притеснение нарасна. Смятаме, че ситуацията е критична, много опасна“.

Остава да видим дали тази констатация ще накара Германия да преразгледа нежеланието си спрямо доставките на оръжие за Украйна, които блокира в рамките на НАТО, както и бъдещето на Северен поток 2, противоречивият газопровод, построен за доставка на руски газ на нейна територия, заобикаляйки Украйна. Миналата седмица германският канцлер увери група американски сенатори, че газопроводът „няма да прогресира“, ако Русия нахлуе в Украйна.

„Пет пари не даваме за санкциите“

Въпреки този не особено окуражаващ контекст, вчера украинското правителство обеща, че въздушното пространство над Украйна ще остане отворено. В събота нидерландската компания Ка Ел Ем спря всички полети през украинското въздушно пространство до второ нареждане. Тя вече спря полетите си над Източна Украйна след катастрофата на полет MH17, който свързваше Амстердам с Куала Лумпур. Той беше свален в този регион на 17 юли 2014 г., при което загинаха 283-мата пътници на борда и 15-те членове на екипажа. Москва винаги е отричала каквато и да е връзка със случая.

За да се справи с евентуално нарастване на търсенето, предвид отмяната на полети на други компании, Еър Франс „повиши капацитета“ на своите полети, „като използва Еърбъс A321, вместо обичайните по-малки A319“. „Най-разумният избор е да напуснете Украйна сега“: на летище Бориспол в Киев мароканският предприемач Емран Бузиан е облекчен, че полетът му не е отменен.

„Да, напускам заради ситуацията, защото се страхувам за живота (си)“, свидетелства 23-годишният Емран Бузиан. „Какво може да се случи? Инвазия. Путин може да нахлуе. Той го е правил преди, може да го направи отново“.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви вчера, че в тази криза „във въздуха се носи уханието на Мюнхен“, визирайки сключеното през 1938 г. споразумение с нацистка Германия, което не успя да попречи на Втората световна война. Въпреки че Джо Байдън отново обеща „бърз и решителен“ отговор от Съединените щати, в координация със съюзниците им, Москва „пет пари не дава“ за възможността да бъде подложена на западни санкции, предупреди направо няколко часа по-рано руският посланик в Швеция Виктор Татаринцев в интервю за шведския в. „Афтонбладет“. Русия също така заяви, че е „притеснена“ от „преместването“ на служители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които досега се намираха в Украйна.

„Някои държави участнички решиха, че техните пратеници в Специалната мисия за наблюдение трябва да напуснат Украйна през идните дни“, но мисията „ще продължи да изпълнява одобрения от ОССЕ мандат със свои наблюдатели, разположени в 10 града в Украйна“, се казва в изявление на ОССЕ.

ОССЕ обединява около шестдесет държави, включително САЩ, Русия и водещите страни от Западна Европа.

Организацията е форум, целящ да насърчава диалога и сътрудничеството по въпросите на сигурността с участието на всички страни. Москва обвини мисията на организацията в Украйна, че е била „въвлечена умишлено в подклажданата от Вашингтон милитаристична психоза и използвана като инструмент за евентуална провокация“ чрез изтеглянето на служители.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.