Гърция: По-малко посетители в таверните, но харчат и танцуват повече

Гръцки таверни в стария атински квартал Плака. Снимка: сантур

Ще има ли трайна промяна в социалните навици на гърците, които са силно повлияни от хода на пандемията? Това е един от въпросите, които са от особено значение за развитието на гръцката икономика като цяло.

Таверните, ресторантите, заведенията и кафенетата са сред най-засегнатите от редица мерки, налагани с цел да се ограничи разпространението на КОВИД-19. В опитите си да не се стигне до пълен локдаун, правителството на Кириакос Мицотакис ограничи съществено възможността на гърците да посещават любимите им места за развлечение. В последните месеци значително се намали достъпът до заведенията, който стана възможен само за ваксинирани. Ограничение има и по отношение на броя на хората, които могат да седят на една маса, правостоящи не се допускат, а доскоро беше забранена и музиката.

Въпреки че на много места правилата всъщност не се спазват напълно, неминуемо ситуацията от последните над две години е довела до промяна в нагласите на гръцкото общество към забавленията навън. Според проучване, резултатите от което са публикувани във в. Катимерини“, пандемията вече е наложила промяна в социалните навици на гърците и дори нормалният социален живот в страната да се възстанови, той ще е различен отпреди.

Като съществена промяна се отчита наблюдаваният доскоро само в други европейски държави навик да се излиза веднага след работа. Тенденцията сега, която е много често срещана в предградия на столицата Атина, е хората да излизат по заведенията в часовия пояс между 19 и 22 ч.

Заради постоянните ограничения с цел да да се спре разпространението на КОВИД-19 се наблюдава, че групичките от забавляващи се хора са по-малобройни. В същото време обаче сметките, които плащат, са по-високи, а осезаемо е желанието им да стават и да танцуват.

Работещите в сектора отчитат ясен спад на клиентите си. При хората, посещаващи кафенета, спадът е от 6 на сто, а при тези на таверни – 12 на сто. Особено голям е отливът от посетителите на барове, клубове и бар ресторанти, който достига до 50 на сто.
Участвалите в изследването хора казват, че не излизат по заведения, за да спестят пари и от съображения за безопасност. Около 46 на сто заявяват, че искат да избегнат струпването на хора и шума.

66 на сто от анкетираните споделят, че излизат по-малко, отколкото във времената преди пандемията. Известен оптимизъм буди фактът, че 55 на сто от участвалите в проучването казват, че когато излизат, харчат за храна и напитки горе-долу същите пари.
Работещите в сектора не са големи оптимисти и казват, че не очакват връщане към нормалността преди 2024 г.
Проблемите пред сектора не се изчерпват само с намаления брой клиенти. Безпокойство за бъдещето предизвиква и скокът на цената на електроенергията и поскъпването на хранителните продукти. Това от своя страна налага оскъпяването на услугата и предполагаем отлив на още клиенти.

Правителството на Мицотакис вече обмисля разхлабване на мерките, което да обхване и заведенията, но дали епидемиологичните показатели ще позволяват пълното отваряне на бизнеса, още не е ясно.

Според публикации в медиите голяма част от ограничителните мерки може би ще отпаднат за ваксинираните лица, но ще се запазят за неваксинираните. Надеждата на управляващите е ваксинационното покритие в страната да нарасне още повече, което би позволило да се отменят повечето мерки, както вече се случва в други европейски държави.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.