Русия – Украйна: Разведряването не се състоя, предстоят трудни преговори

Руска военна колона. Снимка: от тв екрана

Отслабването на напрежението, на което всички се надяваха след несъстоялото се избухване на войната на 16 февруари, вече не съществува, пише The Bell. В четвъртък вечерта западните страни единодушно заявиха, че няма изтегляне на руските войски. Ситуацията в Донбас рязко се изостри, като и двете страни твърдят, че са обстрелвани.

В следобедните часове руското външно министерство предаде на САЩ отговора си на американските предложения за гаранции за сигурност – и в него нямаше и намек за компромис. А вечерта Джо Байдън и Антъни Блинкен повториха, че нахлуването в Украйна може да се случи през следващите дни. Русия категорично отрича подобни намерения.

Какво се случва

След краткото разведряване през първата половина на седмицата ситуацията около Украйна се върна към състояние на максимално напрежение – едва ли повече, отколкото след американските съобщения за предстояща инвазия на 16 февруари.

През нощта на 17 февруари американските официални лица, които дотогава коментираха с предпазлив оптимизъм руските изявления за изтегляне на войските, промениха тона си. В сряда вечерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пръв съобщи, че руският контингент по границите с Украйна не намалява, а нараства. През нощта американските медии цитираха анонимен служител на Белия дом, който заяви, че през последните дни към 130-хилядните сили са били добавени още 7000 военнослужещи.

Междувременно руското министерство на отбраната продължи да съобщава за завръщането на войските по местата им на дислокация. Тук няма голямо противоречие, казва Дмитрий Тренин, директор на Московския център „Карнеги“: войските, които бяха на учения на юг и на север от украинската граница, се връщат, а тези в централния (североизточен, източен, югоизточен) участък на границата остават, ротират се или се подсилват, за да продължат да възпират и оказват натиск върху Украйна, казва той пред The Bell.

Сутринта на 17 февруари стана ясно, че ситуацията по линията на съприкосновение в Донбас рязко се изостря: Украйна обвини ДНР и ЛНР, че са обстрелвали детска градина на нейна територия, а непризнатите републики обвиниха Украйна, че е обстрелвала покрайнините на Донецк и Луганск . Ситуацията в Донбас може да се „възпламени във всеки един момент“, коментира развитието на събитията Дмитрий Песков.

В тази тревожна обстановка в 15:00 ч. руското външно министерство връчи на американския посланик отговор на януарските предложения на САЩ за преговори относно гаранциите за сигурност в Европа – и едновременно с това обяви изгонването от Русия на заместник-посланика на САЩ Барт Горман. Вашингтон със сигурност ще отговори с експулсиране на руски дипломати, а може да се стигне и до отзоваване на посланици, предполага Фьодор Лукянов, главен редактор на Russia in Global Affairs, в своя канал Telegram.

Самият отговор на МВнР, който се подготвяше три седмици, не намеква за преговори за по-реалистични искания от отказа да се приемат нови членове и връщането към границите от 1997 г. Обобщихме го тук.

В документа отново се подчертава, че исканията на Русия трябва да се разглеждат само „като пакет, без да се отделят отделни компоненти“. Русия продължава да настоява за правно закрепване на своето отхвърляне на разширяването на НАТО на изток и за изтегляне на всички американски войски от Централна, Източна и Югоизточна Европа и Прибалтика. При липса на готовност от страна на САЩ да преговарят за твърди, правно обвързващи гаранции за сигурност, „Русия ще бъде принудена да реагира, включително чрез прилагане на мерки от военно и техническо естество“.

„Няма „руско нахлуване“ в Украйна, нито планове за такова, а за деескалация е необходимо да се принуди Украйна да изпълни Минските споразумения, да се спрат доставките на оръжие, да се отзоват всички военни съветници и инструктори и да се изтеглят всички доставени по-рано оръжия от Украйна, а НАТО да се откаже от всякакви съвместни учения с ВСУ“, се казва в документа.

След настъпването на утрото в САЩ вече не беше изненадващо заявлението на Джо Байдън, че „всичко сочи, че Русия ще нападне Украйна до дни“ (и веднага предупреди, че няма да се обажда отново на Владимир Путин). На заседание на Съвета за сигурност на ООН държавният секретар Антъни Блинкен повтори същата оценка и уточни, че според разузнаването на САЩ Русия може да използва инсценирана химическа атака като претекст за започване на военни действия. Запитан за произхода на тези данни, Блинкен традиционно отказва да отговори.

Какво следва

Повечето експерти, анкетирани от The Bell, все още смятат, че сценарият за пълномащабен военен конфликт в Украйна е малко вероятен, въпреки че при такава концентрация на въоръжени сили и оръжия от двете страни на границата винаги съществува риск от непреднамерена ескалация, казва Андрей Кортунов, ръководител на Руския съвет по външни работи.

Въпреки безкомпромисния отговор на руското външно министерство, Дмитрий Тренин от Московския център „Карнеги“ е уверен, че преговорите ще продължат, но ще бъдат трудни, докато не се вземе важно решение за военно-политическия статут на Украйна и за съдбата на Минските споразумения.

В същото време Тренин оценява развитието на ситуацията като „положително“. „Между Русия и САЩ започна тежък дипломатически диалог по въпросите на европейската сигурност. Позициите по принципните въпроси са много различни. Но по някои важни второстепенни въпроси има възможност за преговори и потенциално постигане на споразумение. В сравнение с декември 2021 г. всичко това е напредък“, каза той пред The Bell.

Среща между Антъни Блинкен и Сергей Лавров в Европа следващата седмица може да бъде следващият етап от преговорите – държавният секретар на САЩ заяви, че вече е направил такова предложение на руската страна и предположи, че срещата може да бъде последвана от среща на върха между двамата лидери.

Изглежда, че Русия се е подготвила за дълги и трудни преговори със Запада за промяна на системата на международните отношения в Европа – а многопосочното придвижване на войски по украинската граница и други инструменти за поддържане на напрежението вече са неразделна част от тези преговори.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.