И какво – Джамбазки бил наци, Дянко Марков – герой?

Ангел Джамбазки, Дянко Марков. Снимка: видеокадри

В един ден в едни и същи медии избухна възмущение от жест на евродепутата Джамбазки в Брюксел и скръб за достойния български офицер Дянко Марков.

Странна работа са общественото мнение и историческите оценки в България.

Доколко Джамбазки е неонаци и демонстративно е направил хитлеристки поздрав в европарламента е спорно. Възможно е и случайно да е вдигнал така ръка и да му приписват жеста, защото добре пасва на профила му.

Но Дянко Марков съвсем неслучайно е бивш представител на фашистка организация преди войната – Съюз на българските национални легиони. Марков се харесва на някого сега, защото е един от знаменосците на антикомунизма след 1989 г., тъй като е бил съден след 1944 г. заради профашистка дейност и е прекарал известно време в лагер.

Също така съвсем неслучайно Дянков изповядва същите си „довоенни възгледи“ и в XXI век.

Ето два цитата:

„Цар Борис нямаше възможност да спасява евреите от Беломорието. Депортацията на враждебно население не е военно престъпление. Съединените щати депортираха населението от тихоокеанското крайбрежие, което има японски произход, по време на Втората световна война. И никой не ги даде на съд за това. Българският народ не можеше да се противопостави, когато германското командване на Балканите реши, че това враждебно население (евреите от Беломорието и Македония) трябва да бъде депортирано“.
Из стенограмата на 417-то заседание на 38-то НС от 27 юли 2000 г. – реплика на Дянко Марков в парламента (бел. ред. – трябва само да се добави, че българските евреи от Македония са изпратени в концлагери за изтребление, а не са били в трудови лагери като японци в Щатите).

„От позиция на морала, депортацията на гражданското население, както и всяко насилие над човешки същества, е безспорно осъдително. Но не е военно престъпление, тъй като по това време не съществува международноправна норма, която да го квалифицира така. При влошената за силите от Оста военна обстановка в Средиземноморския театър на военните действия в края на 1942 г. и възникналата опасност от съюзнически десант на Балканите, германската страна е преценила. че е необходима депортация на враждебното население от застрашените райони и иска от българските власти съдействие.“
Дянко Марков в „Де зората“, 8 септември 2012 г.

 

Дянков е откровен антисемит и упорито нарича еврейското население „враждебно“. Враждебно на …Хитлер, който ги е нарочил за изтребление. И това е оправдание според Марков. Но за него плачат закъснели антикомунисти, които громят комунизма, също и фашизма в жеста на Джамбазки.

Като допълнение – Съюзът на българските национални легиони (СБНЛ) е паравоенна, национал-социалистическа, антисемитска организация, твърдо зад фашистка Германия. С най-радикални искания в подкрепа на Хитлер. Тя е забранявана през 1939 г., защото проповядва идеи за тоталитарен режим, против партиите.

За наследник на Съюза на българските национални легиони се самообяви Български демократичен форум – коалиционен партньор на СДС, ДСБ, част от ОДС, с излъчвани министри през годините на управление на тези партии. БДФ също така има споразумения с ГЕРБ за местни избори на различни места. В последната година на сайта им е премахната историческата справка, че са наследник на легионите, но емблемата им е същата като на СБНЛ.

Изявлението на Марков в парламента за „враждебното еврейско население“ предизвиква протести на еврейски организации в България и извън нея. Неговите тези са защитавани от части от българската десница. Евродепутатът Андрей Ковачев от партия ГЕРБ организира през 2014 г. специална сесия в ЕП в чест на Марков, в рамките на която той е представен като „борец срещу комунизма“.

Марков се включва в политическия живот след 1989 г., когато участва във възстановяването на Съюза на българските национални легиони. През 2018 година бившият легионер е награден с почетен знак на Министерство на отбраната от министър Красимир Каракачанов от (партията на Джамбазки) ВМРО, коалиционен партньор на ГЕРБ в третия кабинет на Борисов.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.