Ковид е неясна величина, докато Байдън се подготвя за речта си „За състоянието на съюза“

Джо Байдън пред Ей Би Си.Снимка: от тв екрана

Президентът Джо Байдън се надява да използва предстоящата си реч „За състоянието на съюза“, за да изтласка пандемията в огледалото за обратно виждане на страната. Но това може да се превърне в поредната разрушителна демонстрация на националното напрежение и разочарование от опитите да се преодолее КОВИД-19.

Байдън ще отправи обръщението си към Конгреса на 1 март, на фона на това, което вицепрезидентката Камала Харис нарече „общо чувство на дискомфорт“ от продължаващата пандемия и нарастващото нетърпение на обществото за връщане към нормалния живот след цели две години на ограничения заради ковид.

Капитолийският хълм продължава да бъде едно от най-силно засегнатите работни места в страната, нещо като кота нула за културните войни по отношение на продължаващите ограничения.

Гласуването чрез пълномощници в Камарата на представителите, което позволява на законодателите да не влизат в офиса, е удължено до март. Обиколките на туристи и посещенията в офисите са ограничени. Конгресмените от Републиканската партия са натрупали хиляди долари глоби за нарушаване на изискванията за носене на маска в залата. Местата за първото обръщение на Байдън към съвместната сесия на Конгреса през април миналата година бяха ограничени до около 200 души – около 20 на сто от обичайния капацитет за представяне на президента. Представители на Белия дом твърдят, че количеството на присъстващите за следващото изказване на Байдън ще бъде определено от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Миналата седмица Пелоси посочи, че законодателите се стремят към „по-пълно участие“ в сравнение с миналата година, включително към поканване на всеки член на Конгреса. Тя заяви: „Мисля, че хората са готови за промяна, която да покаже на американския народ, че до голяма степен тук сме ваксинирани“.

Но тя добави, че присъствието ще зависи от лекаря на Капитолия.

Междувременно републиканците стават все по-настъпателни по въпроса за отмяната на ограниченията в Капитолия. В Сената повече от половината депутати от Републиканската партия тази седмица подписаха резолюция, в която призовават Конгреса да отмени всички правила за вируса и да отвори отново врати за посетители.

„От магазините до заведенията и повечето работни места и училища, останалата част от Съединените щати отново отвори врати и е време Сенатът да направи същото“, заяви сенаторът Бил Хагърти, автор на резолюцията.

Въпреки че Капитолият и други федерални обекти определят свои собствени правила, изискването за маски на закрито за повечето закрити места и предприятия в окръг Колумбия ще бъде отменено в същия ден, в който ще се състои обръщението на Байдън.

Няма индикации, че Пелоси е готова да отмени указанията на Камарата на представителите за носене на маски, които тя поддържаше миналата година, дори когато Центърът за контрол на заболяванията облекчи изискванията за носене на маски на закрито за напълно ваксинирани лица преди появата на варианта Делта.

Белият дом предприе извънредни предпазни мерки, за да предпази Байдън от заразяване с вируса, включително изискване за висококачествени маски в близост до него и ограничаване на пътуванията и участието му в големи събития.

Освен членове на Конгреса, аудиторията при произнасяне на речта „За състоянието на Съюза“ традиционно включва членове на кабинета, военни лидери, съдии от Върховния съд, дипломати и други поканени гости. Все още не е ясно дали Пелоси е решила да изпрати покани до дипломатическия корпус във Вашингтон и други гости, които обикновено пълнят галериите за обръщението.

Речта пред пълната зала на Камарата на представителите ще бъде прознесена пред най-многобройната досега аудитория по време на президентството на Байдън.

Дебатът относно правилата за носене на маски и ваксиниране се превърна в основен фронт в културните войни в страната, като се разграничи по регионални и политически признаци. Сцените на знаменитости без маски, които се наслаждават на Супербол, когато в някои щати учениците са задължени да носят маски дори когато са навън по време на междучасие, предизвикаха критики за несправедливост.

Някои съюзници на Байдън се опасяват, че сцената в Капитолия може да налее масло в огъня или че консервативните републиканци, които са против маските, ще използват речта за някаква акция или протест.

В по-общ план федералните служители се надпреварват да финализират нови, по-гъвкави национални насоки за носенето на маски и други политики, преди Байдън да излезе на трибуната в залата на Камарата на представителите в 21:01 ч.

„Искаме да дадем на хората разделяне с неща като носенето на маска, когато тези стандарти са по-добри, и след това да имаме възможност да ги използваме отново, ако нещата се влошат“, каза в сряда д-р Рошел Валенски, директорката на Центъра за контрол и превенция на залобяванията.

Тя посочи, че преразгледаните насоки, които ще бъдат съгласувани с администрацията за ,,следващата фаза“ на реакцията срещу вируса, трябва да се появят около края на февруари.

Представители на администрацията очакват тази нова стратегия и послание да заемат важно място в речта на Байдън, тъй като умората от пандемията става все по-изразена.

Нараства загрижеността, че предпазливият подход на федералното правителство към облекчаването на ситуацията не е в крак дори с управляваните от демократи щатски и местни власти, които отменят ограниченията, тъй като случаите на коронавирус, хоспитализациите и смъртните случаи намаляват.

Белият дом вижда в речта на Байдън – в съчетание с очакваното разхлабване на ограниченията заради вируса – възможност да му помогне да спре ерозията на общественото доверие в неговото ръководство. Според анкета на Центъра за изследване на обществените отношения на АП-НОРК от миналия месец само 45 на сто от американците са заявили, че одобряват действията на Байдън по отношение на КОВИД-19, което е спад спрямо 57 процента през декември и 66 на сто през юли.

И в двете партии се чуват все повече шумни протести.

“Това е възможност за президента да признае предизвикателството, с което се сблъскахме през последните няколко години, но също така да признае, че ще трябва да се научим да живеем с ковид, а ние знаем как да го направим“, заяви членът на Камарата на представителите от Демократическата партия Ейми Бера, лекар от Калифорния.

В интервю Бера заяви, че се надява Конгресът да оттегли някои от ограниченията, включително задължителното носене на маски, и Байдън да може да говори пред аудитория, която да символизира, че извънредната фаза на пандемията е приключила.

„Това е истинска трибуна и президентът би могъл да се възползва от тази възможност, за да придвижи страната към по-нормална обстановка“, каза той.

Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл разкритикува тази седмица подхода на демократите, като заяви, че те едва наскоро са променили мнението си заради промяната в обществените настроения.

„Единствената наука, която се промени през последните две седмици, е политическата наука“, каза той. „Единствените данни, които се промениха през последните две седмици, са данните за демократите от социологическите проучвания“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.